• BIST 10045.74
  • Altın 2392.293
  • Dolar 32.3845
  • Euro 34.6065
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 25 °C
  • İzmir 26 °C

Uzlaşmaya rağmen göstericiler meydanlarda

Uzlaşmaya rağmen göstericiler meydanlarda
Ukrayna'daki krizin çözümüne ilişkin dün yönetim ve muhalefet arasında uzlaşmaya varılmasına rağmen, başkent Kiev'de gösteriler ve gergin bekleyiş sürüyor.

Ukrayna'daki krizin çözümüne ilişkin dün yönetim ve muhalefet arasında uzlaşmaya varılmasına rağmen, başkent Kiev'de gösteriler ve gergin bekleyiş sürüyor.

Ukrayna güvenlik güçlerinin, başkent Kiev'deki devlet başkanlığı idari sarayı, parlamento binası ve emniyet müdürlüğü gibi binaların bulunduğu bölgeden çekildiği görülürken, gösterilerini sürdüren muhaliflerin liderlerinin başkentin kontrolünü ele geçirdiklerini ileri sürdüğü belirtiliyor.

Nerede olduğuna dair kesin bir açıklama yapılmayan Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç'in ülkenin bir başka kentine gittiği ve burada parti yetkilileriyle toplantı yapmasının beklendiği ifade ediliyor. Muhalefet liderlerinden Vitali Klişenko parlamentoya yaptığı açıklamada, Yanukoviç'in Kiev'i terk ettiğini bildirerek, 25 Mayıs'ta seçim çağrısında bulundu.

Öte yandan yerel bir televizyon kanalına konuşan Devlet Başkanının Danışmanı, Bölgeler Partisi Milletvekili Hanna Herman, Yanukoviç'in istifa ettiğine ilişkin haberlerin gerçeği yansıtmadığını söyledi.

Herman, bu yöndeki söylemleri, spekülasyon ve iktidarı ele geçirme girişimi olarak nitelendirdi.

Devlet başkanlığı rezidansı boşaltıldı

Devlet Başkanlığı'nın bulunduğu Mejigorya'nın ise göstericilerin kontrolüne geçtiği, rezidans çalışanlarının da burayı terk ettiği belirtildi.

Göstericilerin tüm şehri kontrol altında tuttukları başkent Kiev'de, şehir genelinde trafik polisleri de dahil güvenlik güçlerinin tamamen geri çekildiği göze çarpıyor.

İçişleri Bakanı Zaharçenko'nun yerine Avakov

Bu arada Ukrayna Parlamentosu, iktidar ve muhalefet arasında dün varılan uzlaşma çerçevesinde bazı düzenlemeler yaptı. Bu kararlar arasında meclis başkanı, içişleri bakanı seçimi ve anayasa değişikliği yer aldı.

Meclis genel kurulunda yapılan oylamada, 2004 anayasasına dönüş kararı için 331 milletvekilinden 325'i "evet" oyu kullandı.

Parlamento, dün görevden alınmasını kararlaştırdığı İçişleri Bakanı Vitaliy Zaharçenko'nun yerine de Arsen Avakov'u içişleri bakanı olarak görevlendirdi. Mecliste buna yönelik yapılan oylamada, hazır bulunan 324 milletvekilinden 275'i, Avakov'un içişleri bakanı olmasını destekledi.

Yeni meclis başkanı seçilen Aleksandr Turçinov, Avakov'un koalisyon hükümeti kurulana kadar görevde kalacağını söyledi.

http://www.istanbulhaber.com

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim