• BIST 10045.74
  • Altın 2392.293
  • Dolar 32.3845
  • Euro 34.6065
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 23 °C

Üç boyutlu yazıcıyla atardamarın üç boyutlu yapısı elde edildi

Üç boyutlu yazıcıyla atardamarın üç boyutlu yapısı elde edildi
Sabancı Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi öğretim üyesi Doç.

Sabancı Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Bahattin Koç, üç boyutlu yazıcılarla kalbi besleyen atardamarların üç boyutlu yapısını elde ettiklerini söyledi.

Sakarya Üniversitesi'nde (SAÜ) 3D Yazıcılar ile Üretim Teknolojileri ve Geleceği başlıklı bir panel düzenlendi. SAÜ Fen Bilimleri Enstitüsü'nde gerçekleştirilen panelde üç boyutlu yazıcılar, üç boyutlu yazıcıların üretim teknolojileri ve geleceği ile bu yazıcılarla aort damar üretimi ve biyomedikal uygulamalar konuları konuşuldu. Moderatörlüğünü SAÜ Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Osman İyibilgin'in yaptığı panele konuşmacı olarak Sabancı Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Bahattin Koç ile İnfoTRON Elektronik ve Bilgisayar Sistemleri firmasından Bora Dağlı katıldı.

KOÇ: CANLI HÜCRELER HASTADAN ALINIYOR VÜCUT REDDETMİYOR

Doç. Dr. Bahattin Koç, panelde üç boyutlu yazıcılarla aort damar üretimi ve biyomedikal uygulamaları çalışmaları konusunda bilgi verdi. Çalışmalarının bilimsel aşamada olduğunu ve henüz klinik aşamaya gelmediklerini ifade eden Doç. Dr. Koç, üç boyutlu yazıcılarla kalbi besleyen atardamarların üç boyutlu yapısını elde ettiklerini söyledi. Koç, "Baskı yaparken agarose tabanlı hidrojel malzemeler kullanıyoruz. Canlı hücreler hastadan alınıyor. Bu sayede ortaya çıkan yapıları hastanın vücudunun reddetmesi gibi bir durum olmuyor. Tamamen hastanın kendi hücreleri kullanılıyor. Ancak bu yazıcılarla üretilen organlar ya da yapılar, gerçek organ olmuyor. Sadece organların kayıp başat fonksiyonlarını yerine getiriyor." bilgisini verdi.

İnfoTRON firmasından Bora Dağlı ise Türkiye'nin bu teknolojiye hızlı adapte olduğunu söyledi. Dağlı, dünyada bu teknolojinin katmanlı üretim teknolojisi olarak adlandırıldığını, gelişmekte olan bir alan olduğunu ve bu konuda büyük bir beklenti bulunduğunu anlattı.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim