• BIST 10082.77
  • Altın 2430.881
  • Dolar 32.3957
  • Euro 34.7576
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 15 °C

Toplu taşıma kart sistemini iptal eden belediye, 4 aydır yenisini kuramadı

Toplu taşıma kart sistemini iptal eden belediye, 4 aydır yenisini kuramadı
Antalya'da toplu taşımda kullanılacak yolcu kartları ve bunların okutulacağı cihazların değiştirilmesi işlemi yılan hikâyesine döndü.

Antalya'da toplu taşımda kullanılacak yolcu kartları ve bunların okutulacağı cihazların değiştirilmesi işlemi yılan hikâyesine döndü. 4 ay önce iptal edilen kart sisteminin yerine yenisi bir türlü yapılamıyor.

Mevcut sistemi işleten A-Kent firması sözleşmelerinin feshedildiğini, yasal sürecin de ne zaman biteceğini bilmediklerini açıklamıştı. Konun diğer bir muhatabı olan Antalya Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanlığı ise otobüslere astığı yazıyla sadece halktan nasıl ücret toplanacağı konusuna açıklık getirdi. Yeni kart sisteminin belediye bünyesinde hizmet veren Ulaşım A.Ş. tarafından geliştirileceğini açıkladı. Belediye ve A Kent firmalarından yapılan açıklamalardan uzun bir süre sonra otobüslere yeni kart sistemi yerleştirilse de yeni kart sistemin ne zaman işlemeye başlayacağı gizemini koruyor. Daha önce vatandaşlara 1 Kasım seçimleri sonrası sistemin işlemeye başlayacağını söyleyen halk otobüsü şoförleri, şimdi ise yolculara yılbaşından sonra sistemin aktif hale geleceğini anlatıyor.

Validatör olarak isimlendirilen kart okuma cihazlarının tamir edilemediği dönemde bir açıklama yapan Antalya Büyükşehir Belediyesi, vatandaşların nakit ücret ödemesi gerektiğini duyurmuştu. Belediye daha sonra yaptığı açıklamada karar değiştirdi. A-kent ile Büyükşehir Belediyesi arasındaki fesih işlemlerinin sürdürüldüğü, vatandaşların ücretinin nakit olarak ödemeleri gerektiği açıklandı. Yolcuların bindikleri araçlarda validatör olmaması durumunda öğrenci ve emeklilerin indirimli kartlarını göstererek nakit ödeme yapması gerektiğine işaret eden açıklamada, yanlarında nakit ücret olmayan vatandaşların ise bir sonraki araca binmelerini istendi. Belediyenin bu açıklamasında sonra aracında validatör bulunan çok sayıda halk otobüsü ve dolmuş şoförü, belediyenin söz konusu açıklamasını araçlarında asarak vatandaşlardan nakit ücret tahsil etmeye başladı.

VATANDAŞ TEPKİLİ, YETKİLİLER SESSİZ

Yetkili kurumların kendilerini doğru bir şekilde bilgilendirmediğini, otobüs ve dolmuş şoförlerinin de oluşan boşluktan yararlanarak kendilerini ücret konusunda taciz ettiğini ileri süren yolcular ise belirsizliğin en kısa sürede çözülmesini istiyor. Sistem değişikliğinin bir gecede bile yapılabileceğini ifade eden bir yolcu, insanların parasıyla rezil olduğunu, eziyet çektiğini söyledi. Yasin Eldemir isimli yolcu ise "Antalya gibi büyük bir şehirde tüm dünyaya ev sahipliği yapmış bu şehirde böyle şeyler yaşanıyorsa gerçekten bravo! Herkesin eline sağlık, halkını yönetemeyen yöneticiler olduğu sürece bu olaylar daha da büyüyerek iç savaşa kadar gider." dedi.

Toplu taşıma ulaşımını kullanan Dilber Ünlü isimli vatandaş, dolmuşlarda rezillik yaşadıklarını söyledi. Ünlü, "Dolmuşlar kart sistemini çıkartmış. Vatandaşları kartlı bindirmiyorlar. Ne emekli ne de ücretsiz geçiş yok doğrudan söylüyorlar bize "binmeyin" diye. Bu durumu protesto edeceğiz. Mahalle olarak belediyeye dilekçe vereceğiz." şeklide konuştu.

Toplu taşıma sisteminin yılan hikayesine döndüğünü ifade eden vatandaşlardan Ramazan Denizer de şoförlerin açgözlü davranmasından dert yakındı. Antalya'da şoförlerin yolculara uyguladığı muamelenin başka yerde görmenin mümkün olmadığını belirtti.

KAVGA YAŞANIYOR

Ağustos ayından itibaren devam eden toplu taşımada kart krizinin ne zaman sona ereceği henüz bilinmiyor. Bu belirsizlik halk otobüsü şoförleri ve vatandaşları çoğu zaman karşı karşıya getiriyor. Özellikle mesai başlangıç ve bitiş saatlerinde aşırı yığılmadan dolayı zaman zaman yaralanmalarla sonuçlanan kavgalar yaşanıyor. Kısa süre önce 17 yaşındaki bir öğrenci indirimli yolcu kartı okutamadığı için halk otobüsü şoförüyle tartışma yaşadı. Parası olmadığı ve sadece kartla biniş yapabileceğini söyleyen öğrenci, otobüs şoförü tarafından zor kullanılarak otobüsten indirildi. Otobüsten atıldığı sırada parmağının kırıldığını iddia eden öğrenci, karakola giderek otobüs şoförü hakkında şikâyetçi oldu.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim