• BIST 10098.38
  • Altın 2428.149
  • Dolar 32.3702
  • Euro 34.6846
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 16 °C
  • İzmir 23 °C

Tokat’ta Şap Karantinası

Tokat’ta Şap Karantinası
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Tokat İl Müdürü Mehmet Ali Yavaş, şap hastalığı nedeniyle Turhal'da bir bölgede karantina uygulaması yaptıklarını, hastalık...

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Tokat İl Müdürü Mehmet Ali Yavaş, şap hastalığı nedeniyle Turhal'da bir bölgede karantina uygulaması yaptıklarını, hastalık nedeniyle 8 büyük baş hayvanla 2 buzağının telef olduğunu söyledi.

Tokat il genelinde şap hastalığı nedeni ile hayvan pazarları kapatıldı. Turhal ilçesinde ise bir bölgede karantina uygulaması başlatıldı. Şap hastalığı nedeni ile çok sayıda hayvan ölümü olduğu şeklindeki iddialara Gıda, Tarım ve Hayvancılık Tokat İl Müdürü Mehmet Ali Yavaş, cevap verdi. Tower Otel'de düzenlenen Hassas Tarım Uygulamaları programında basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Yavaş, "Nepal 1 tipi denilen virüsün farklı bir tipi ülkemize giriş yaptı. Turhal ilçesinde de bundan şüphelenerek eğer böyle bir şey varsa diye tedbirimizi aldık. Önce hayvan pazarlarımızı kapattık. Akabinde de Nepal 1 tipi denilen virüse karşı bakanlığımızın ürettiği aşının seri bir şekilde tedarikini yaparak bir hafta içinde 50 bin hayvana koruyucu olarak aşı yaptık. Aşı çalışmaları şuanda devam ediyor" dedi.

"Çok sayıda hayvan ölümü var" şeklindeki iddiaların gerçeği yansıtmadığını ifade eden Yavaş, "Mesela buzağılarda tek tük ölümler meydana gelebiliyor. Bunların hepsi şaptan kaynaklanmıyor. Olay tamamen kontrolümüz altında ilçe ve il merkezimizle beraber 100 veteriner hekimimiz sahada çalışma yapıyor. Aşılamamızı önümüzdeki hafta tamamladığımızda çok fazla sıkıntı yaşamayacağız. Turhal'da bir işletmemize ithal hayvan gelmişti. Merkezde be birkaç köyümüzde birer ikişer buzağılarda oldu. Yılda bazı nedenlerle 20-30 hayvan ölümü meydana gelebiliyor. O nedenle 10-11 hayvan ölümü ile "Tokat bitti binlerce hayvan ölümü var" şeklindeki iddialar gerçeği yansıtmıyor. Turhal'da şüphelendiğimiz bir yeri karantinaya aldık. Kamuoyunu doğru bilgilendirelim infial oluşmasın" diye konuştu.

Yavaş ayrıca şap hastalığı olan hayvanların et ve süt gibi ürünlerinden insana geçen bir hastalık olmadığının altını çizerek vatandaşların endişelenmesine gerek olmadığını sözlerine ekledi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim