• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 19 °C
  • İzmir 18 °C

TİKA, Afganistan’ın sağlık alanına damga vuran Türk’ün hatırasını canlandırdı

TİKA, Afganistan’ın sağlık alanına damga vuran Türk’ün hatırasını canlandırdı
Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) Afganistan'da sağlık alanında damga vuran Dr. Rıfkı Kamil Urga'nın hatırasına hürmeten...

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) Afganistan'da sağlık alanında damga vuran Dr. Rıfkı Kamil Urga'nın hatırasına hürmeten binlerce genç doktor adayının eğitim aldığı Kabil Tıp Üniversitesinin amfilerini yeniledi.

Afganistan'da 90 yıl önce Afganistan Kralı Emanullah Han, Atatürk'ten sağlık alanında hizmet vermesi için özel bir tabip gönderilmesi ricasında bulunmuştu. Atatürk, dost ve kardeş ülkenin bu talebini o yıllarda sağlık alanında ilkleri başaracak ve etkisini günümüze kadar sürdürecek bir ismi Dr. Rıfkı Kamil Urga'yı görevlendirmişti. Afganistan'da 17 yıl hizmet veren Urga, Afganistan'ın ilk Tıp Fakültesi olan Kabil Tıp Fakültesinin temellerini atarak aynı yıllarda Mektebi Tıbbiye adlı okulda ders verip Afganistan'ın ilk hekimleri diplomalarını Urga'dan almıştı. Afganistan halkı ve Nadir Şah Urga'ya bu hizmetlerinden dolayı Afganistan devleti tarafından inşa edilen "Tüberküloz" sanatoryumuna "Rıfkı Sanatoryumu" adı vererek Kabil Üniversitesinin girişine Urga'nın anıtı dikmişti.

TİKA, Türk ve Afgan kardeşliğinin bir sembolü olan bu tarihi şahsiyetin ismini ve aziz hatırasını şimdide gerçekleştirdiği bu projeyle yeniden canlandırdı. Başta Dr. Rıfkı Kamil Urga olmak üzere her bir amfiye tıp alanında o dönemler üstün hizmet vermiş tabiplerin isimleri verildi. Kabil Tıp Üniversitesinde halen 4 bin civarında tıbbiyeli eğitim alıyor. Söz konusu 5 amfi toplam bin 10 kişilik kapasiteye sahip böylece tek ders saatinde bin üzerinde tıp fakültesi öğrencisi modern bir ortamda ders görme imkanına kavuşmuş oldu.

TİKA tarafından yenilenen amfilerde Afganistan siyasetine damga vuran liderler de eğitim aldı. Afganistan'ın 5. Cumhurbaşkanı Dr. Necibullah Ahmedzai, halen Başbakan Dr. Abdullah Abdullah, Sağlık Bakanı, Yüksek Öğrenim Bakanı, Adliye Bakanı, Çalışma Bakanı gibi daha birçok isim bu sıralarda ter dökerek şimdiki konumlarına yükselmişti. TİKA'nın düzenlediği bir programa katılan Afganistan Başbakanı Dr. Abdullah da söz konusu projeyi duyunca çok sevindiğini ifade ederek, bahse konu amfilerin sıralarında öğrenci olarak oturduğunu ve bu işle geçmişi ve geçmiş hatıralarının tazelendiğini belirtti.

Kabil Tıp Üniversitesi Rektörü Şirin Aka Zarif ise üniversitenin her yerinde Urga'nın ayak izleri ve alın terinin olduğunu ve hala Urga gibi isimlere ihtiyaçlarının olduğunu sözlerinde vurguladı. Zarif, "TİKA'ya bu anı yeniden canlandırdığı için teşekkür ediyorum" diyerek yapılan işten duyduğu minnettarlığı ifade etti.

TİKA, Afganistan’ın sağlık alanına damga vuran Türk’ün hatırasını canlandırdı

TİKA, Afganistan’ın sağlık alanına damga vuran Türk’ün hatırasını canlandırdı

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim