• BIST 10082.77
  • Altın 2430.881
  • Dolar 32.3957
  • Euro 34.7576
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 15 °C

'Tecavüze uğrayan kadını ailesi de dışlıyor'

'Tecavüze uğrayan kadını ailesi de dışlıyor'
Uzman Psikiyatrist Sabri Yurdakul, tecavüzün bir insanlık suçu olduğunu ve tecavüze uğrayan kadınların hayatının hiç düzelmemek üzere etkilendiğini...

Uzman Psikiyatrist Sabri Yurdakul, tecavüzün bir insanlık suçu olduğunu ve tecavüze uğrayan kadınların hayatının hiç düzelmemek üzere etkilendiğini belirtti. Yurdakul, "Bunun da en büyük nedeni tecavüz eden kişinin cezalandırılmadığı düşüncesi. Tecavüzün çok azı tanımadık insanlar tarafından işleniyor. Çok büyük bir kısmı tanıdık, aileye yakın olan, hatta akrabalar tarafından gerçekleştiriliyor. Bunu anlatamayan, yaşadıklarını dile getiremeyen kadınlar ise bunu içlerine attıklarında acı ve öfkeleri giderek büyüyor. Bunun sonucunda kendilerini suçlu, aşağılanmış ve kirletilmiş hissediyorlar. Hiç hak etmedikleri halde iki kere mağdur duruma düşüyorlar." diye konuştu.

Günümüzde ailelerin tutumunun çok katı ve acımasız olduğunu ifade eden Yurdakul, "Tecavüze uğrayan kadını eşi boşuyor, ailesi dışlıyor hatta töre cinayetleri ile namusu temizlemek adına yaşamına son veriliyor. Bu durumda yaşadıklarını anlatamadığı gibi olayın tekrarlanmasını da engelleyemiyorlar." dedi.

Yurdakul, konuyla ilgili yaşanmış bir örneği de şöyle dile getirdi: "28 yaşında olan bir danışanım 14 yaşındayken amcaoğlunun taciz ve tecavüzüne uğramış, bu durumu annesine anlattığında annesinin kendisine kimseye söylememesi gerektiğini tembih ettiğini ve bu durumu senelerce saklamak zorunda kaldığını söylemişti. Bu durumda annesinden nefret ediyor ve bu başına gelenlerden onu da suçluyordu. Senelerce kendisini kötü hissetmiş, hiç kimse ile paylaşamamıştı. Bir kaç kez intihar etmeyi denemiş, her seferinde yakınları kurtarmış ama artık yaşamak istemediğini söylüyor ve sürekli ağlıyordu. Bu olaydan dolayı erkeklerden nefret ettiğini, hayatına kimseyi almadığını ve artık evlenmek de istemediğini söylüyordu. Senelerce kendisini suçladığını, kendisini değersiz hissettiğini söyleyen danışanım ancak uzun terapilerden sonra toparlanmış ve bu duygularını yenmişti. Ama bu yaşına kadar yaşadıklarını geri getirmek mümkün değildi."

'ERKEK ÇOCUKLARINA BUNUN BİR İNSANI ÖLDÜRMEKTEN FARKLI OLMADIĞI DÜŞÜNCESİNİ VERMELİYİZ'

Yurdakul, açıklamasında, "Sonuç olarak tecavüz sadece o anda kalmıyor. O insanın ruh sağlığını derinden etkileyip mutsuz ediyor, kendine olan güveninin kaybettiriyor. Bu nedenle tecavüz konusunda toplum olarak hassasiyetimizi arttırmalı, erkek çocuklarını yetiştirirken bunun bir insanı öldürmekten farklı olmadığı düşüncesini vermeliyiz. Yoksa bu suçu önlemede cezai yöntemlerin yeterli olmadığını unutmamalıyız." ifadelerine yer verdi.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim