• BIST 10336.5
  • Altın 2400.893
  • Dolar 32.2647
  • Euro 34.6857
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 10 °C
  • İzmir 17 °C

Tebligatta elektronik dönem

Tebligatta elektronik dönem
Aralarında mahkemelerin de bulunduğu tebligat çıkarmaya yetkili mercilerin, tebligatları belirlenen gerçek ve tüzel kişilere elektronik ortamda göndermeleri zorunlu olacak.

"Elektronik Tebligat Yönetmeliği" Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında  yayımlandı.

Yönetmelik, Tebligat Kanunu uyarınca aralarında mahkemelerin de  bulunduğu tebligat çıkarmaya yetkili makam ve merciler tarafından PTT vasıtasıyla  yapılacak elektronik tebligata ilişkin hususları içeriyor.

Yönetmeliğe göre, tebligatlar aralarında bakanlıkların, mahalli  idarelerin de bulunduğu kamu kurum ve kuruluşlarına, kamu iktisadi teşebbüsleri  ile bunların bağlı ortaklıkları, müessese ve işletmelerine, sermayesinin yüzde  50'sinden fazlası kamuya ait diğer ortaklıklara elektronik yola yapılacak.

Tebligatların, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ve üst  kuruluşlarına, Kanunla kurulanlar da dahil olmak üzere tüm özel hukuk tüzel  kişilerine, noterlere, baro levhasına yazılı avukatlara, sicile kayıtlı  arabuluculara, bilirkişilere, idareleri, kamu iktisadi teşebbüslerini veya  sermayesinin yüzde 50'sinden fazlası kamuya ait diğer ortaklıkları, adli ve idari  yargı mercileri, icra müdürlükleri veya hakemler nezdinde vekil sıfatıyla temsile  yetkili olan kişilerin bağlı bulunduğu birimlere de elektronik ortamda yapılması  zorunlu olacak.

Bunların dışında kalan gerçek ve tüzel kişilere, talepleri halinde  elektronik tebligat adresi verilecek. Elektronik tebligat adresi almak için  başvurular PTT'ye yapılacak.

Elektronik tebligat adresleri oluşturulacak

PTT, başvurunun yapıldığı tarihten itibaren bir ay içinde elektronik  tebligat adresini, gerçek kişiler için kimlik bilgilerini, tüzel kişiler için ise  tabi oldukları sistem bilgilerini esas almak suretiyle tek ve benzersiz olacak  şekilde oluşturacak ve Ulusal Elektronik Tebligat Sistemine (UETS) kaydedecek.

Oluşturulan elektronik tebligat adresi, adres sahibine teslim edilmek  üzere ilgili kurum, kuruluş veya birliğe PTT tarafından gönderilecek. Teslim  işleminin gerçekleştiği bilgisinin iletilmesinden sonra bu adres, tebligat  çıkarmaya yetkili makam ve mercilerin kullanımına sunulacak.

Tebligat çıkarmaya yetkili makam ve merci, elektronik tebligat  mesajını hazırlayarak, UETS'ye teslim edecek. UETS, elektronik tebligat mesajını  zaman damgasıyla ilişkilendirerek muhatabın elektronik tebligat adresine  ulaştıracak.

Gizliliğin sağlanması amacıyla tebliğ edilecek içerik ve ekli  dokümanlar, UETS tarafından şifrelenecek ve bunlar muhatap tarafından görülecek.

Gerek UETS içi ve gerekse sistemler arası entegrasyon yoluyla yapılan  tebligata ait delil kayıtları, elektronik tebligat mesajının tamamının ulaştığı  anda üretilecek.

Elektronik yolla tebligat, muhatabın elektronik tebligat adresine  ulaştığı tarihi izleyen 5. günün sonunda yapılmış sayılacak.

Mesaj veya elektronik postayla bilgilendirme

Elektronik tebligat adresine elektronik tebligat mesajı ulaştığı  konusunda bilgilendirilmek isteyen muhatap, elektronik posta adresini veya kısa  mesaj alma özelliği olan bir telefon numarasını PTT’ye bildirecek Elektronik  tebligat, muhatabın adresine ulaştığı anda PTT tarafından muhataba bilgilendirme  mesajı iletilecek. Bu mesaj kısa mesaj alma özelliği olan telefona ücreti  mukabilinde, elektronik posta adresine ise ücretsiz olarak gönderilecek.

PTT, elektronik tebligat adreslerine ilişkin bilgileri içerir güncel  bir adres rehberi oluşturacak ve bu rehberi tebligat çıkarmaya yetkili makam ve  mercilerin kullanımına sunacak.Yönetmelik, 1 Ocak 2019'dan itibaren yürürlüğe girecek.

 

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim