• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 21 °C

Tahran'dan nükleer anlaşmada iki farklı açıklama

Tahran'dan nükleer anlaşmada iki farklı açıklama
İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Abbas Musavi, İran'ın 2015 nükleer anlaşması kapsamındaki taahhütleri azaltmasına rağmen hâlâ anlaşmada kalmaya devam ettiğini söyledi. Bu açıklamadan birkaç saat sonra ise Dışişleri Bakanı Zarif, "Eğer İran'ın nükleer durumu BM'ye giderse Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Anlaşması'ndan ayrılırız."dedi.

İran'dan birbiriyle peş peşe gelen iki farklı açıklama kafaları karıştırdı

Abbas Musavi televizyonda yayınlanan haftalık basın toplantısında konuşurken, Avrupalı güçleri anlaşmayı kurtarma konusunda başarısız olmakla eleştirdi.

Reuters’ın aktardığı açıklamada Musavi, “Tahran anlaşmada kalmaya devam ediyor. Avrupalı güçlerin İran’ın anlaşmayı ihlal ettiği yönündeki iddiaları asılsız” dedi.

Musavi, “İran’ın nükleer taahhütlerini daha da azaltıp azaltmayacağı diğer taraflara ve İran’ın çıkarlarının güvence altına alınıp alınmayacağına bağlı olacak” diye konuştu.

Zarif: İran dosyası BMGK'ye taşınırsa NPT'den çıkarız

Bu açıklamadan sadece birkaç saat sonra ise İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, İran’ın Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Anlaşması’ndan ayrılmayı gündemine aldığını duyurdu.

Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin, Mayıs 2018'de nükleer anlaşmaya taraf 5 ülkenin (Rusya, Çin, İngiltere, Fransa, Almanya) devlet başkanlarına gönderdiği mektupta da meselenin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne (BMGK) taşınması halinde Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Antlaşması'ndan (NPT) ayrılma ve başka programların da gündeme geleceğinin vurgulandığını hatırlatan Zarif, şu ifadeleri kullandı:

"Avrupalıların yaptığı açıklamaların hiçbir yasal dayanağı yoktur. Biz de Avrupalıların bu yasal dayanaktan yoksun hareketlerinden istifade ediyoruz. Avrupalılar başka bir adım atarsa İran'ın NPT'ten çıkması gündeme gelecektir. Nükleer anlaşmadaki taahhütlerin azaltılmasıyla ilgili süreç bitti. Eğer Avrupalılar yasal dayanağı olmayan hareketlerine devam eder ve İran dosyasını BMGK'ye taşırsa NPT'den çıkarız."

Nükleer silahların tüm dünyada imha edilmesi ve yenilerinin yasaklanmasını amaçlayan Nükleer Silahların Yasaklanması Antlaşması, Temmuz 2017'de 122 ülkenin desteğiyle kabul edilmişti.

Nükleer silah sahibi olan BMGK daimi üyeleri ABD, İngiltere, Rusya, Fransa ve Çin, anlaşmaya karşı çıkmış, ilgili müzakerelere ve oylamaya katılmamıştı.

İngiltere, Almanya ve Fransa'nın dışişleri bakanlarının 14 Ocak'ta yayımladığı ortak açıklamada, "İran'ın eylemleri göz önüne alındığında, Kapsamlı Ortak Eylem Planı (KOEP) kapsamındaki taahhütlerini yerine getirmediği yönündeki endişelerimizi kayda geçirmek ve bu konuyu paragraf 36'da belirtilen İhtilaf Çözüm Mekanizması altındaki Ortak Komisyona taşımaktan başka seçeneğimiz kalmadı." değerlendirmesinde bulunulmuştu.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim