• BIST 10082.77
  • Altın 2428.149
  • Dolar 32.3702
  • Euro 34.6846
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 13 °C

Soma müfettişlerine izin verilmedi

Soma müfettişlerine izin verilmedi
Soma Faciasın'da 301 madencinin ölümüyle sonuçlanan maden felaketiyle ilgili 497 şahit ile 28 müştekinin ifadesi alındı.
Manisa Barosu Başkanı Zeynel Balkız, bakanlık müfettişleri için soruşturma izni verilmediğini, işlemlerin tamamlanması için izinlerin çıkması gerektiğini kaydetti. Balkız, ‘Verilmezse bu kez biz talepte bulunacağız.’ dedi.
 
Manisa’nın Soma ilçesindeki maden ocağı faciası davasıyla ilgili müşteki ve şahitlerin ifadelerinin alınması tamamlandı. Süreçte 497 şahit ile 28 müştekiye ulaşıldığını açıklayan Manisa Barosu Başkanı Zeynel Balkız, esas beklentilerinin madeni denetleyen bakanlık müfettişlerine soruşturma izni verilmesi olduğunu belirtti.
 
Zaman'ın haberine göre; Olayı asıl aydınlatmaya yönelik işe yarayacak delilin, madenin içerisinde yapılacak bir keşifle olacağını dile getiren Baro Başkanı Balkız, “23 Haziran’da savcı ve bilirkişilerle madenin etrafında ve çevresinde fiziki koşulların incelemesi anlamında yapılan bir toplantı sonucu olumlu gaz sonuçlarından sonra keşfin yapılabileceği kanaatine varılmıştır. Aynı zamanda bu toplantıda, içeriye girilebilmesi için hazırlanması gereken maddi ve fiziki koşullar da tespit edilmiştir. Bu keşif yapılamadığı zaman delillerin bütününün toplandığından bahsedilemez.” şeklinde konuştu.
 
Madendeki keşfin bir an evvel yapılabileceği şartların oluşmasını beklediklerini söyleyen Baro Başkanı Zeynel Balkız, sözlerini şöyle sürdürdü: “Elbette bu gözlemler olacaktır. Bunun dışında beklediğimiz bir şey var, o da hem Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın hem de Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın denetim elemanlarının soruşturma izni verilmesiyle ilgili cevap yazısıdır. Maalesef bu yazıyı cumhuriyet savcılarımız ilgili idare birimlerine, bakanlıklara mayıs ayında yazdılar. Bugünkü tarih itibarıyla bu müfettişlerle ilgili soruşturma izni verildiğine ilişkin ana dosyada ve cumhuriyet savcılığında bir bilgi ve cevap yazısı yoktur.”
 
"SOMA UNUTTURULMAYACAK"
 
İlgililere çağrıda bulunduğunu belirten Manisa Barosu Başkanı Balkız, “Soma unutturulmayacaktır. Bu soruşturmanın bir an evvel tamamlanması için ve şehitlerimizin hakkının hukukunun ortaya çıkması, hakkın tecellisi için idare makamlarının bu soruşturma izinlerini bir an evvel vermeleri gerekir. Gözümüz üzerlerindedir. Verilmezse bu sefer biz de talepte bulunacağız.” dedi.
 
153 AİLE, MANEVİ TAZMİNAT DAVASI AÇTI
 
Faciada şehit olanların yakınlarından 153 kişinin, Soma Kömürleri AŞ hakkında manevi tazminat davası açtığını belirten Zeynel Balkız, şunları kaydetti: “Eşler için 200-250 bin lira civarı manevi tazminat, çocuklar için 100-150 bin lira civarı manevi tazminat, kardeşler ve anne, babalar için 50-100 bin lira aralığında bir manevi tazminat, aşağı yukarı çocuklu ve eşli bir aile için de 400-500 bin lira arası manevi tazminat tutarında davalar açıldı. Maddi tazminat konusunda ise onun ayrıca aktüerya hesabı yapılacağı için o konuda bir rakam şimdilik belirtmiyoruz.”
soma-001.jpg
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim