• BIST 10082.77
  • Altın 2428.149
  • Dolar 32.3702
  • Euro 34.6846
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 14 °C

'Sınırımıza çelikten duvar örsek yine bu işten kurtaramayız'

'Sınırımıza çelikten duvar örsek yine bu işten kurtaramayız'
Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, 2011'den bu yana Türkiye'ye gelen Suriyeli sığınmacılar için 8,5 milyar dolar harcandığını söyledi.

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, 2011'den bu yana Türkiye'ye gelen Suriyeli sığınmacılar için 8,5 milyar dolar harcandığını söyledi. Kurtulmuş, "Kimseden avucumuzu açarak para dilenmiyoruz, ama mesele artık Türkiye'nin de üstünde oldukça önemli bir meseledir. Türkiye'nin bütün sınırlarına çelikten duvar örsek, bütün kapılarımızı kapatsak bu işten yine kurtaramayız." dedi.

Anadolu Aslanları İşadamları Derneği'ndeki (ASKON) toplantıya katılan Numan Kurtulmuş, gündemdeki konularla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Türkiye'de 2 milyon 700 bin Suriyeli, yaklaşık 300 bin de Iraklı sığınmacı olduğunu belirten Kurtulmuş, "3 milyon mülteci kabul ettik. Türkiye 2011 Nisan'dan itibaren Suriyeli kardeşlerimizin meselesiyle bir dost, akraba, komşu olarak Türkiye bu meseleye sahip çıkmıştır. Dünyanın seyrettiği dönemlerde de sahip çıkmıştır. Dünyada hala daha somut bir şey olmuyor. Almanya, göçmen krizinin nasıl büyük sıkıntılar çıkaracağını gördüğü için biraz ilgileniyor. Onun dışında, düğer dünya ülkelerinden ah vahtan başka bir görüş gelmemektedir. Türkiye, 2011'den beri Suriyeli göçmenler için 8,5 milyar dolarlık bir harcama yaptı. Herkes şunu bilsin ki, kimseden avucumuzu açarak para dilenmiyoruz. Böyle bir şeye ihtiyacımız da yok. Böyle bir şey aklımızdan da geçmez. Bu millet diğer ülkelerden daha zengin olduğu için değil. Gönlü zengin ve hamiyetperver bir halka sahip olduğu için bu işin üstesinden geldik." diye konuştu.

'MESELE TÜRKİYE'Yİ AŞTI'

Mülteci sorununu Türkiye'yi aştığını belirten Kurtulmuş, "Bu sorunun çözülebilmesi sadece Türkiye'nin alacağı tedbirlerle kısıtlı olamaz. Türkiye'nin alacağı tedbirlerle bu sorun çözülemez." dedi. Mültecilerle ilgili rakam veren Kurtulmuş, şöyle devam etti: "2015 yılında 156 bin yasa dışı göçmen tespit edilmiş, bunlar yakalanıp ilgili yerlere gönderilmiştir. 91 bin göçmen, Ege ve Akdeniz'in soğuk sularından alındı. Biz bunları yaparken birçok ülkenin mültecilere kayıtsız kaldığı, onları ölüme terk ettiğini de biliyoruz. Görmezden gelebilirsiniz, kapınızı kapatabilirsiniz ama bu sorunu çözme iradesini ortaya koymadığınız sürece göçmen sorununu çözemezsiniz."

Terör örgütlerinin beslendiğini ifade eden Kurtulmuş, "Terör örgütlerini yarın sabah bitirsek dahi bu şartlar devam ettiği sürece, dünyadaki bu işgaller, bu adaletsizlikler, bu baskılar, çatışmalar, siyasi türbülansla devam ettiği sürece bu örgütler gider yarın yerine başka örgütler gelir. Bu örgütler olduğu sürece aynı şekilde de bunlardan istifade etmek isteyenler olur." ifadelerini kulandı.

'BİR BARDAK SU BULAMAYAN İNSANLARIN ELİNE SİLAH VERENLER KİM?'

Küresel terörün arkasındaki nedenleri sıralayan Kurtulmuş, "Terörün arkasındaki nedenler işgaller, açlık, kıtlık, küresel adaletsizlik, bu ülkelerdeki eğitimsizlik ve çaresizliktir. Ama bir şeyi daha sormak hakkımız değil midir? Allah rızası için bu canavarların eline, bu örgütlerin eline silahı kim veriyor? Bir bardak su bulmaktan aciz bu coğrafyadaki insanların eline değerleri 100 binlerce doları bulan bu ölüm makinelerini kim veriyor? Yolda yürümesini bilmeyen insanlara verdikleri bir takım talimatlarla ülkelerin içerisindeki terör eylemlerinin zminin kimler hazırlıyor? Küresel ölçekte teröre verilen çok açık siyasi, istihbari, lojistik, ekonomik ve birtakım başka desteklerin olduğunu biliyoruz." şeklinde konuştu.

Konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını cevaplayan Kurtulmuş, "Türkiye mülteci kabulüne devam edecek mi?" şeklindeki soruyu, "Bizim için göçmen krizi, insani bir krizdir. Sayın cumhurbaşkanımızın da ifade ettiği bizim de her platformda ifade ettiğimiz gibi, Türkiye'nin bütün sınırlarına çelikten duvar örsek, bütün kapılarımızı kapatsak bu işten yine kurtaramayız. Dünyanın, bu göçmen meselesine karşı kürsel tedbirlerini alması, konuşması lazım." şeklinde cevapladı.

Cihan

'Sınırımıza çelikten duvar örsek yine bu işten kurtaramayız'

'Sınırımıza çelikten duvar örsek yine bu işten kurtaramayız'

'Sınırımıza çelikten duvar örsek yine bu işten kurtaramayız'

'Sınırımıza çelikten duvar örsek yine bu işten kurtaramayız'

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim