• BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 19 °C
  • İzmir 25 °C

TSK Güç, moral ve otorite kaybına uğradı

Journal Gazetesi, komutanların ayrılmasını, orduya yönelik olarak on yıl önce düşünülemeyecek olan eleştirel tavrın silahlı kuvvetlerde hızlı bir güç ve moral otorite kaybı yaşandığı duygusu yarattığını yazdı.
ABD’nin bir numaralı gazetesi Wall Street Journal, komutanların ayrılmasını değerlendirdiği genişletilmiş yorumunda, orduya yönelik olarak on yıl önce düşünülemeyecek olan eleştirel tavrın silahlı kuvvetlerde hızlı bir güç ve moral otorite kaybı yaşandığı duygusu yarattığını yazdı.

Orgeneral Işık Koşaner ile kuvvet komutanlarının kendi istekleriyle emekliye ayrılmaları dış basında yorum ve haberlere konu olmayı sürdürüyor. Konuyla ilgili gelen ilk dalga haberlerden sonra ikinci aşamada çeşitli basın organlarında değerlendirmeler sürüyor. Wall Street Journal, konuya ilişkin değerlendirmesini “Orta Doğu Köşesi”nde şöyle yaptı:

“Güvenlik uzmanları büyük ölçüde bu hareketin, NATO’da ABD’den sonraki ikinci en büyük ve uzun süre ülkenin hâkim gücü olarak görülen Türk ordusunun, iktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisiyle giriştiği uzun süreli iktidar mücadelesinde kanatlarının kırpıldığının onayı olduğu görüşünde.

Balyoz davasını orduya zarar vermek üzere tasarlanmış bir cadı avı olarak gören Türkiye’nin askeri liderleri arasındaki huzursuzluk ülkede pek gizlenemeyen sırlardan. Ankara’da hafta boyunca General Koşaner’in istifa edebileceğine ilişkin dedikodular yayıldı.”

SİLAHLI KUVVETLER GÜÇ VE MORAL OTORİTE KAYBINA UĞRADI

WSJ, “2003 yılında İstanbul’daki 1’inci Ordu’nun düzenlediği yıllık bir savaş-oyunu semineri, Balyoz davası iddialarına göre darbeyle ilgili kostümlü provaydı. Suçlanan subaylar savaş oyunlarının iddia edilen darbe planlarıyla bağlantısı olmadığını söylüyorlar. Dava tartışmalı bir şekilde devam ediyor, sanıklar delillerin fabrikasyon olduğu suçlamasında bulunuyor” derken değerlendirmesini şöyle bitirdi:

“Ordu medyanın bir bölümü tarafından bu ayın başında yapılan ve 13 askerin PKK’lı militanlarca öldürüldüğü bir operasyon konusunda ateş altına alındı. Sadece on yıl öncesine kadar düşünülemeyecek bu eleştiriler ülkenin silahlı kuvvetlerinin gücünde ve moral otoritesinde hızlı bir kayba uğradığına ilişkin duyguları artırdı.”

NEW YOK TIMES: ORDU GÜÇ MESAJI VERDİ ANCAK...

New York Times son ayrılmalarla ordunun “ülke siyasi sistemini sarsacak kadar güçlüyüm” mesajı verdiğini, ancak Başbakan Erdoğan’ın hızlı hareket edip “yeni lideri” seçmesiyle bu mesajın ters tepmiş göründüğünü iddia etti.

New York Times gazetesi Washington’daki Dış İlişkiler Konseyi uzmanı Steven Cook’un “Bu tek hareket yanında, ordunun deposunda kalan fazla birşey yok. İstifalar aynı zamanda bir demokrasi olarak Türkiye ile ilgili çok şey söylüyor, çünkü bu ülkenin vatandaşları, Sayın Erdoğan’ın gücünü giderek artıran Adalet ve Kalkınma Partisi’nden hoşlanmayanlar bile, artık askeri kuralları kabul etmeye hevesli değil. Türkiye bütün bunların dışında büyüdü” dedi.

NYT, yeni Kara Kuvvetleri Komutanı Necdet Özel için “Sayın Özel Sayın Erdoğan’ın bir müttefiki olarak görülmese de aynı zamanda düşmanı da değil, diğer birçok kıdemli subay gibi” dedi.

Gazete “Ayrılmalar ordunun hala ülkenin siyasi sistemini sarsacak denli güçlü olduğuna ilişkin bir mesaj göndermek için tasarlanmış görünüyordu. Ancak Sayın Erdoğan’ın yeni lideri seçmesiyle neredeyse aksi etki yapmış gibi görünüyor” iddiasını ortaya attı.

İSTANBUL HABER AJANSI

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim