• BIST 9887.51
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 22 °C

Ramazanda et ithalatı yok

Ramazanda et ithalatı yok
"Biz geçen yıl da bunlarla mücadele ettik, ramazan ayında ithalatın önünü açtırmadık. Bu sene de ramazan ayına ithalatla girmeyeceğiz bunu kesin söylüyorum"

 Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, her ramazan ayı öncesinde Türkiye'de özellikle "et ithalatı lobilerinin hortladığını" belirterek, "Bunlar ramazan öncesi 'et fiyatları yükseldi, et ithalatının önü açılmalı' diye faaliyete başlıyorlar" dedi.

Bayraktar, Niğde Ziraat Odası Başkanlığı'nda düzenlediği basın toplantısında, bu yıl ramazan ayına ithalatla girilmeyeceğini söyledi.

Türkiye'de üretimin bir miktar ivme kazandığını ifade eden Bayraktar, "Böyle devam ederse zaten arz talep dengesi daha iyi sağlanacak. Ama yem maliyetlerini dikkate almayan bir anlayışla üretici fiyatlarını yüksek görerek, ithalat kapısı açılırsa bu defa üretimden vazgeçen çiftçimiz, ithalatın sona ermesinden yaklaşık 5 ay sonra tüketiciye pahalı yedirir. Bunun faturası tüketiciye çok daha pahalıya çıkar" diye konuştu.

Bayraktar, üretimin önünün ithalatla kapatılmaması gerektiğini vurgulayarak, "Üreticiden alınan fiyatla tüketicinin ödediği fiyat arasındaki farka baktığımızda parayı kimin kazandığı ortada, fark büyük. Ona tedbir almak lazım, etle alakalı spekülatif faaliyetlere de meydan vermemek gerekiyor" ifadelerini kullandı.

- "Et ithalatı lobileri başarılı olamadı"

 İthalat lobilerinin bugüne kadar başarılı olamadığını, bundan sonra da başarılı olamayacaklarını belirten Bayraktar, şunları kaydetti:

"Her ramazan ayı öncesinde Türkiye'de özellikle et ithalatı lobileri hortluyor. Bunlar ramazan ayı öncesi 'et fiyatları yükseldi, et ithalatının önü açılmalı' diye faaliyete başlıyorlar. Basına açıklama yapıyorlar ama bu lobiler ithalatın açılması için belli alanlarda da faaliyet gösteriyorlar. Biz geçen yıl da bunlarla mücadele ettik, ramazan ayında ithalatın önünü açtırmadık. Bu sene de ramazan ayına ithalatla girmeyeceğiz bunu kesin söylüyorum. Bugün ithalat açılmış olsa da ramazan ayına ithalatla girmemiz mümkün değil çünkü zaman ve süreç isteyen bir durum."

Bayraktar, bazı kesimlerin üreticiden aldıkları etin fiyatının çok arttığı şeklinde şikayetlerinin olduğunu vurgulayarak, bu şekilde ithalatın önünün açılmaya çalışıldığını ileri sürdü.

Üreticiden etin kilogramının 19 liradan alındığını, çiftçinin maliyetler nedeniyle bu rakamın altında satış yapmasının mümkün olmadığını aktaran Bayraktar, "Yem fiyatları artıyor, üretici et fiyatlarını artıramıyor. Bu fiyatın altına düşmesi halinde besi hayvancılığı yapma şansı zaten yok. İthalat kapısını açtığımızda, tüketici fiyatlarını aşağı indirirken, üretici fiyatları yerinde kalacaksa bir itirazımız yok. Ama her ithalat şunu göstermiştir, tüketici fiyatlarını 1 ya da 2 lira aşağı indirirken üretici fiyatlarını 5-6 lira aşağıya indirmişler yani olan üretici fiyatlarına ve üreticiye olmaktadır" diye konuştu.

-"Tarım sektörüne tam bir yangın düştü"

Ne kadar doğal felaket varsa tarım sektörünün hepsini yaşadığını öne süren Bayraktar, "Tarım sektörüne tam bir yangın düştü, şu an yangın halindeyiz. TZOB ve ziraat odası başkanlarımızla bu yangını söndürme gayreti içerisindeyiz" dedi.

Bayraktar, üreticinin çok sıkıntılı bir dönemden geçtiğini, bu sıkıntının herkese yansıdığı belirterek, Niğde'de özellikle elma bahçelerinin çok zarar gördüğünü söyledi.

- Elektrik borçları

Bir çiftçinin elektrik borçları nedeniyle Meram Elektrik Dağıtım AŞ'nin açma-kapama ücreti olarak 190 lira aldığını, bunun bir fırsatçılık olduğunu söylemesi üzerine Bayraktar, "MEDAŞ kefen soyuculuğuna soyunmasın, bankalarla anlaşan üreticilerimize kolaylık sağlasın. Bankalar üreticilerin borçlarını kendilerine ödeyecek. Bankalara borçlanacak olan üreticilerimize MEDAŞ bu kolaylığı sağlayamazsa elektrik borçlarını tahsil edemez ve üreticimiz de bu açma kapama paralarını dahi bir süre sonra veremez hale gelir" ifadelerini kullandı.

 Türkiye'nin 17 milyar dolarlık gıda ürünleri ihracatı olduğunu kaydeden Bayraktar, "Türkiye’nin 76 milyonunun gıda güvencesini çiftçilerimiz sağlıyor. Bunun yanında bu ülkenin çiftçileri 35 milyon turisti de besliyor. Çiftçilerin kıymetini iyi bilelim. O bakımdan çiftçimizin önünü açmak için herkes, her kuruluş MEDAŞ başta olmak üzere düşen vazifeyi yapmalıdır" diye konuştu.

Bayraktar, toplantının ardından bir elma bahçesini ziyaret ederek, incelemede bulundu, Bor Ziraat Odası'nın yeni hizmet binasının açılışını yaptı. 

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim