• BIST 9716.77
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 16 °C

İstanbul’da seçmen kayıtları siliniyor mu?

İstanbul’da seçmen kayıtları siliniyor mu?
Seçimlerin yenileme kararı sonrasında çok sayıda İstanbullu kayıtlarının silindiğini ya da tanımadıkları kişilerin hanelerinde kayıtlı olduğunu iddia etti. "Konunun takipçisiyiz" diyen CHP, kayıtların kontrol edilmesini istedi

Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) İstanbul’da seçimlerin yenileme kararı almasından sonra çok sayıda İstanbullu kayıtlarının silindiğini ya da tanımadıkları kişilerin hanelerinde kayıtlı olduğunu iddia etti. Sosyal medya üzerinden bu duruma isyan eden seçmenler “Herkes seçmen sorgulama sistemine girsin, durumunu takip etsin” çağrısında bulundu. İsimlerinin listelerde bulunmaması üzerine nüfus müdürlüklerine giden seçmenler, “Herkes seçmen sorgulama sistemine girerek isimlerini kontrol etsin. Bu kadarı tesadüf olamaz” dediler.

Gazeteciler Emin Çapa ve Rahşan Gülşan da YSK sisteminde isimlerinin bulunmadığını açıkladılar.

1.5 AYDA DİJİTAL KÜTÜKTEN SİLDİNİZ Mİ BİZİ?

Sosyal medya hesabından açıklama yapan Emin Çapa, “YSK’nin internet sitesine göre ‘seçmen’ değiliz. Her seçim olduğu gibi internet üzerinden kaydımıza baktık ve bu sefer eşim de, ben de yokuz. Nasıl yani? 1.5 ayda dijital kütükten sildiniz mi bizi? Nüfus müdürlüğü yolları göründü. İnanamayıp defalarca tekrar tekrar baktım. Kendi kendime, ‘Aynı şeyleri yapıp farklı sonuçlar alamazsın’ diye üstelik. Hepiniz seçmen sorgulama sistemine girin” dedi. Rahşan Gülşan da hesabından sahte seçmen olduğu bilgisini e- Devlet sayfasındaki ekran görüntüsü ile paylaşarak “İyi ki şüphelenip seçmen kaydıma bakmışım. On yıldır yalnız yaşadığım evde hiç tanımadığım iki kişi oturuyor görünüyor. Yuh artık” ifadelerini kullandı.

Bakırköy’de yaşayan Selim Uysal da YSK ve e-devlet sitelerinde seçmen kaydını kontrol ederken seçmen ve ikametgâh kaydının silinmiş olduğunu belirtti. Uysal ailesi için de durumun aynı olduğunu ifade etti. Euronews’ten Sertaç Aktan ve Kamuran Samar’ın haberine göre, İlçe Nüfus Müdürlüğü’ne giden Uysal buradaki görevliden adresinde hiç kimsenin kayıtlı olmadığını, “boş konut” olarak göründüğünü öğrendi. Görevli Uysal’ın 31 Mart seçmen kâğıdı ve kimliği ile işlem yaparak kendisini yeniden kaydetti ve Uysal’ın iddiasına göre “Nasıl silindiğini bilmediğini” söyledi. İlçe Nüfus Müdürlüğü’ne giderek, kendisi ve aile fertleri için işlem yaptırdığını belirten Uysal, “Bu durumu sistemsel bir hata olabilir diye düşünerek farklı yerlerden de teyit ettim. Nüfus müdürlüğüne gittim ve kaydımızın görülmediğini gördüm. Boş konut olarak görüldüğü söylendi. Neden silinmiş, nasıl silinmiş gibi sorularıma cevap alamadım. Benim kayıt işlemim tekrar yapıldı.” dedi.

 

1 Mart’ta Avcılar’da oy kullanan S.Ç. isimli vatandaş YSK’nin sitesine girerek ismini sorgulattığını belirterek “3-4 gün önce ismimi kontrol etmek için YSK’nin sitesine girdim. YSK’deki durumu sorgulamak için baktım ama 31 Mart’ta oy kullanmama rağmen şu an YSK’nin sitesinde seçmen olarak görünmüyorum. Ama e- Devlet’te görünüyorum. Neler yapmam gerektiğini bilmiyorum. İlk işim ilçe nüfus müdürlüğüne başvuru yapmak olacak. İsmimin görünmemesi bence bir sistem hatası değil, ismi gözükmeyen insanlar burada ortaya çıkıyor ve bu insanların siyasi görüşleri ortak. Bu bence tesadüf değil” dedi.

CHP LİSTELERİ KARŞILAŞTIRACAK

CHP tarafından yapılan açıklamada 31 Mart seçimlerinde oy kullanan kişilere ait seçmen listelerinin dijital halinin mevcut olduğu ve 23 Haziran seçmen listeleri açıklandığında her iki listenin karşılaştırılıp kontrollerin yapılacağı duyuruldu. Karşılaştırma neticesinde olağanüstü bir durumla karşılaşılırsa askı sürecinde müdahale edilerek gerekli düzeltmelerin yapılacağı kaydedildi. Konunun takipçisi olduklarını kaydeden İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu “Sevgili İstanbullular; seçmen listelerinde adımız görünmüyor diye kaygılanmakta haklısınız çünkü her şeyi yapabileceklerini biliyoruz. Ancak rahat olun, aynen 31 Mart öncesinde olduğu gibi tüm detayların yakın takipçisiyiz. Bir kez daha oyunlarını bozarak oylarınıza sahip çıkacağız” ifadelerini kullandı.

“Son bir haftadır yurttaşlardan ikametgâhlarının değişmiş ya da silinmiş olduğuna dair, YSK’de seçmen olarak görülmediği şeklinde bazı geri dönüşler alıyoruz” diyen Av. Doğuşcan Aydın Aygün konuyla ilgili başvuru dilekçeleri hazırladıklarını söyledi. Aygün, “Bu dilekçelerin şu an geri dönüşlerini bekliyoruz. Zaten seçim takvimi başlıyor, o tarihten itibaren seçmen kayıtlarının dökümü gerçekleşecek. Oradan ilgililere seçmen kâğıdı hazırlanıp gönderilecek ve seçmen olup olmadıklarını görecekler. Yurttaşların, 31 Mart kesinleşmiş seçmen listelerindeki kayıtları devam edecek, sadece ölü-kısıtlı-kasten işlenmiş suçtan hükümlü olanların seçmen listelerinde yanlarına oy kullanamayacakları şerh düşülecek” diye konuştu.

 

SEÇMEN KÂĞIDI GELMEYENLER GİDİP ALSIN
 

Aygün, seçmen listesine ilişkin yurttaşlardan, “Eğer herhangi bir kişinin ikametgâhı silindiyse, Nüfus Müdürlüğü’ne yapacağı başvuruda şu tarihten itibaren şu adreste yaşıyorum, en son seçimde şurada oy kullandım, ikametgâh bilgilerimi kontrol ettiğimde, adresim, tarafımca hiçbir talep olmadan silinmiş görünüyor. Buna dair işlemin hangi kurum ve hangi sicil numaralı memur tarafından yapıldığının tarafıma bildirilmesine, bildirilmezse ret kararının tarafıma bildirilmesine ve hali hazırda yaşadığım adresi, ekte sunacağım belgeler çerçevesinde ilgili adrese alınmasını talep ediyorum” şeklinde dilekçe yazıp imzalamalarını istedi. “Dilekçesinin altına tapu, kira sözleşmesi gibi bilgileri de aktarıp başvurmalarını ve gelecek kararı da bizimle paylaşmalarını istiyoruz” diyen Aygün, “Yurttaşlar nüfus müdürlüğünde bu işlemi yaptıktan sonra, seçmen listelerinde de gözükmüyorlarsa ilçe seçim kurullarında seçmen durumlarını da kontrol etmeleri gerekmekte. CHP seçmen listelerini takibini yapıyor, seçmenlere 27 Mayıs-16 Haziran arası seçmen bilgi kâğıdı dağıtılacak. 16 Haziran seçmen bilgi kâğıdının dağıtılmasının son günü. Seçmen kâğıdı gelmeyen yurttaşlar ilçe seçim kurulunda seçmen bilgi kâğıtlarını alabilirler” şeklinde konuştu.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim