• BIST 9915.62
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 26 °C
  • İzmir 23 °C

İdam sinyali verildi!

İdam sinyali verildi!
Son zamanlardaki çocuklara yönelik şiddetler için oluşturulacak yeni tasarıdaki maddeler belli oldu.

Başbakan Erdoğan’a, çocuk cinayetleri nedeniyle tartışılan ‘idam’ sorusu soruldu. Erdoğan Ab uyum yasalarını hatırlatarak, "İdam malum sebeplerle ülkemizde yok. Ağırlaştırılmış müebbet hapis gündemimizde" dedi

BAŞBAKAN, İDAM İÇİN İLK SİNYALİ VERDİ

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, son dönemde işlenen çocuk cinayetleri konusunda, “Bu olaylar idamlık olaylar” dedi, Avrupa Birliği (Ab) uyum yasalarını hatırlatarak, “Ülkemizde Ab süreciyle ilgili idamın kaldırılması nedeniyle bizim bir sıkıntımız var. Ama bu sıkıntının yerine ağırlaştırılmış müebbete varıncaya kadar düşünülecek bir süreçtir bu” dedi.

Erdoğan, cuma namazını konutunun bulunduğu Subayevleri’ndeki Aksa Camii’nde kıldı. Namaz çıkışında bir gazetecinin son günlerdeki çocuk cinayetleri üzerine sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun “idam gelebilir” açıklamasında bulunduğunu hatırlatarak, “Hükümetin böyle bir çalışması var mı” sorusuna Erdoğan, şu yanıtı verdi:

"ARKADAŞLAR ÇALIŞMA YAPIYOR"

Adalet Bakanlığı’nın yürütmekte olduğu bir çalışma var. Bu olaylar adeta idamlık olaylar ama idam gelmese dahi bu cezaların çok çok ağırlaştırılması noktasında arkadaşlara talimatım var. Ülkemizde, Ab süreciyle ilgili olarak idamın kaldırılması nedeniyle bir sıkıntımız var ama sıkıntının yerine ağırlaştırılmış müebbete varıncaya kadar düşünülebilecek süreçtir bu. Ölümler karşısında duyarsız kalmak mümkün değil. İdam malum sebeplerle ülkemizde yok. Bu olmasa dahi ağırlaştırılmış müebbet hapis olayı bizim gündemimizdedir.”

"KARIŞTIRMAYIN O İŞLERİ"

Erdoğan, bir gazetecinin, “İdam olmazsa hadım etme olabilir mi?” sözleri üzerine de, “Karıştırmayın o işleri. Öyle bir şey söz konusu değil. Arkadaşlarımız çalışmalarını yapıyor. Kanaat olarak söylüyorum Ab ile ilgili idamlar kaldırılmamış olsa da bu işin hakkı idamdır. Olmadığı yerde ağırlaştırılmış müebbet hapistir” diye konuştu.

TASARI NE GETİRİYOR?

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam’ın verdiği bilgilere göre, çocuğa yönelik cinsel suçları düzenleyen yasa tasarısında yer alacak maddeler özetle şöyle olacak:

- Çocuklara ve yetişkinlere karşı işlenen her türlü cinsel suçun ceza oranları nispi olarak artırılacak. Yasanın tümündeki en üst yargılama haddi müebbet hapis cezası olacak. 36 yıllık ağırlaştırılmış müebbet cezası, çocuk cinayetlerinde 40 yıla çıkarılacak.

- Çocuklara karşı cinsel suç işleyen bir kişi, sonraki hayatında bir daha çocuklarla ilgili kurum ve kuruluşlarda çalışamayacak.

- Veli, vasi, koruyucu ve akrabaların çocuklara karşı işlediği cinsel suçlarda da ceza artırımına gidilecek. Mevcut yasalarda cezada yarı oranında artırım söz konusu.

- Çocuğa cinsel istismarda bulunduğu için hüküm giyen kişinin kimliği, yaşadığı, ilişki içerisinde olduğu çevrede açık şekilde ilan edilecek. 

- Suç üstü çocuk cinayeti davaları 1 ayda sonuçlandırılacak.

-  25 yıl kesintisiz kapalı ceza evinde tutulacak.

- En az 5 yıl hücrede tek başına geçirecek.

- Koşullu salıverme, denetimli serbestlik, erteleme, paraya çevirme uygulanmayacak.

- İyi hal ve haksız tahrik indirimleri uygulanmayacak.

HUKUKÇULAR NE DİYOR?

Çocuklara yönelik cinsel istismar ve cinayetlerin son dönemde artmasıyla başlayan, ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın “Bunlar idamlık olaylar” sözüyle alevlenen tartışmayı hukukçular yorumladı. 

İstanbul Barosu Çocuk Hakları Merkezi Başkanı avukat Aşkın Yaşar Topuzoğlu: Çocukları öldürme suçunun karşılığı zaten 2004’den beri ağırlaştırılmış müebbet. Ama bu cezalar ağırlaştırılmamış olarak uygulanıyor. Ardından da af çıkıyor serbest kalıyorlar. Çocuklara karşı işlenen suçlarda af uygulanmamalı. Bunca uluslararası sözleşmeye taraf olan bir ülke idam cezası veremez.  

Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Avukat Nazan Moroğlu: Mağdurun çocuk olduğu unutulmadan iyi hal, indirim gibi sebepler olmaksızın ağırlaştırılmış müebbet hapis cezaları uygulanmalı.Mert öldürülmeseydi onun istismarcısı, hakimin takdirine bağlı belki de iyi hal alacaktı. Sorun zihniyetin değişmemiş olmasında. Yasa da sorun yok sorun uygulamada.

Ceza Hukukçusu Doç Dr. Yılmaz Yazıcıoğlu: Başbakan herhalde infaz rejiminin daha ağırlaştırılması gerektiğini ifade etmek istiyordur. Zaten yasal düzenlemeye göre yeterince ağır. Aslında infaz rejimi nitelikli ömür boyu ve ağırlaştırılmış müebbet hapiste diğer suçlara oranla daha ağır. Ama çocuklara karşı suç işlendiğinde  ve ömür boyu hapis cezası verildiğinde 1 ya da 2 yıl hücre cezası uygulanabilir. Yoksa cezalar fazlasıyla ağır.

YASADA MÜEBBET VAR

Eski Türk Ceza Kanunu’na (TCK) göre yaşam hakkını elinden alma ‘Adam Öldürmekle Cürümler’ başlığı altında “24 seneden 30 seneye” kadar hapis cezası şeklinde düzenlenirken 2004’de kabul edilen ve hala uygulanan TCK’ya göre “Kasten öldürme” başlığı altında müebbet hapis cezası veriliyor. Ancak yeni yasaya göre eğer suç çocuğa karşı işleniyor ise ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası öngörülüyor.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim