• BIST 10276.88
  • Altın 2390.367
  • Dolar 32.335
  • Euro 34.7427
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 9 °C
  • İzmir 14 °C

Hindistan’da Omicron varyantı alarmı: Oksijene ihtiyaç duyan hasta sayısı bir gecede beş kat arttı

Hindistan’da Omicron varyantı alarmı: Oksijene ihtiyaç duyan hasta sayısı bir gecede beş kat arttı
Hindistan’da koronavirüsün daha bulaşıcı olduğu tespit edilen Omicron varyantı vakaları her geçen gün artıyor. Ülkede dört gün içerisinde vaka sayısı ikiye katlanırken, başkent Delhi’de hastaneler dolup taştı.

Şehirde, son 24 saatte oksijen desteğine ihtiyaç duyan kişi sayısı 5 kat artarken, bilim insanları vaka sayılarının artmasından ve hastanelerin yetmemesinden endişe ediyor.

Korona virüs dalgalarından en fazla etkilenen ülkelerin başında gelen Hindistan’da Omicron varyantı endişesi yaşanıyor.

Ülkede Omicron varyantı nedeniyle artan vaka sayıları nedeniyle, hastaneler dolup taşarken, ülke başkenti Delhi’de oksijene ihtiyaç duyan hasta sayısının bir gün içerisinde 5 kat arttığı belirtildi.

VAKA SAYISI DÖRT GÜNDE İKİ KAT ARTTI

Ülkede geçtiğimiz gün 58 bin 97 yeni korona virüs vakası bildirilirken, son dört günde bu sayının iki kattan fazla arttığı, bir önceki güne göre ise yüzde 50’nin üzerine çıktığı vurgulandı.

Hint yetkililer, 31 Aralık'ta Hindistan'ın kuzeyindeki Rajasthan eyaletinde bir kişinin Omicron varyantı nedeniyle hayatını kaybettiğini söyledi.

Başkent Delhi'de, oksijen tedavisine başvuru sayısı Salı günü 168'den 905'e yükselirken, yoğun bakım tedavisi gerektiren hastaların sayısı son 24 saatte 14'ten 66'ya yükseldi.

Delhi, halihazırda Hindistan’ın en yüksek vaka sayısına sahip şehri olurken, enfekte olan her kişinin virüsü geçirdiği kişi sayısının (R oranı) 2,69 olduğu aktarıldı.

‘İKİNCİ DALGA GİBİ OLABİLİR’

Delhi'deki vakaların çoğunun hafif olduğu bildirilirken, sağlık yetkilileri enfeksiyon sayısının hızla artmaya devam etmesi durumunda, hastanelerin geçen bahar Hindistan'ın yıkıcı ikinci dalgası sırasında olduğu gibi yeniden boğulabileceğini söyledi.

Delhi'deki en büyük özel Covid-19 hastanesi olan Max Super Specialty Hospital'ın direktörü Dr. Sandeep Budhiraja, "Deltaya kıyasla, omicron varyant dört kat daha fazla bulaşıcıdır" dedi.

‘VAKA SAYISI ÇOK YÜKSEK OLACAK’

Budhiraja, "Omicron hastaları arasında hastaneye yatış gereksinimi deltaya kıyasla dörtte bir olsa da, yüksek enfeksiyon sayısı yine de önemli sayıda insanı hastaneye yatırmayı gerektirecek, çünkü mutlak vaka sayısı çok büyük olacaktır" dedi.

Dr. Sandeep Budhiraja, Omicron dalgası daha yeni başladığından, Hindistan'ın önümüzdeki birkaç gündeki vaka sayısının daha iyi bir fikir vereceğini de sözlerine ekledi.

ŞEHİRDE VAKA SAYISI 20 BİNİ AŞARSA SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI UYGULANACAK

Hindistan'ın finans başkenti Mumbai'ye ev sahipliği yapan ve birçok ticari faaliyetin giriş noktası olan batıdaki Maharashtra eyaleti, Omicron varyantından en fazla etkilenen bölge oldu.

Geçtiğimiz gün Mumbai'de 15 binden fazla yeni vaka bildirilirken, şehrin belediye başkanı, bu sayının 20 bini aşması halinde katı bir sokağa çıkma yasağı uygulanacağı konusunda uyardı.

‘SAĞLIK SİSTEMİ ÇÖKEBİLİR’

Kerala'daki Hint Tabipler Birliği'nden Dr. Rajeev Jayadevan, bu insanlardan bazılarının kısa süreli bir hastaneye yatışa veya acil servis ziyaretine ihtiyacı olacak" derken, “İlk bakışta önemsiz gibi görünse de, payda çok büyük; Bu grubun tahmini nüfusu 500 milyon civarındadır” diye konuştu.

Jayadevan, “Potansiyel olarak sağlık sisteminin çöküşüne tanık olabiliriz” ifadelerini kullandı.

Omicron'un artan bulaşıcılığı nedeniyle Hindistan'ın büyük şehirlerinde günlük vakaların Ocak ayı sonlarında zirve yapması beklenirken, Hindistan Bilim Enstitüsü ve Hindistan İstatistik Enstitüsü'ndeki bilim insanlarının modellemesine göre, vaka sayısının günlük 300 bin ila 1 milyon arasında olabileceği aktarıldı.

İstanbul Haber Ajansı

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim