• BIST 10045.74
  • Altın 2399.392
  • Dolar 32.3782
  • Euro 34.7103
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 25 °C
  • İzmir 26 °C

Görme Engelli Öğretmen Haberine Tepki

Görme Engelli Öğretmen Haberine Tepki
Görme engelliler, İzmir'de özel bir haber ajansı tarafından yayınlanan "Görme engelli İngilizce öğretmen için veliler çözüm istedi" başlıklı haberi...

Görme engelliler, İzmir'de özel bir haber ajansı tarafından yayınlanan "Görme engelli İngilizce öğretmen için veliler çözüm istedi" başlıklı haberi "görme engelli öğretmenlere ve görmeyenlere karşı yapılan hukuka aykırı ayırımcı ve nefret söylemi içeren bir olay" olması nedeniyle protesto etti.

Çağdaş Görmeyenler Derneği Genel Başkanı Ufuk Özen, Görmeyenleri Koruma Derneği Genel Başkanı Haldun Kırkık, Beyazay Derneği İzmir Şube Başkanı Salih Arıkan, Görmeyenler Kültür ve Birleşme (GÖRBİR) Derneği İzmir Şube Başkanı Salih Batur ve görme engelli vatandaşlar, İzmir'de özel bir ajans tarafından yayınlanan "Görme engelli İngilizce öğretmen için veliler çözüm istedi" başlıklı haberi Konak Meydanı'nda protesto etti. Söz konusu habere konu olan öğretmen R.A.L.'nin de bulunduğu eylemde dernekler tarafından ortak açıklama yapıldı. Haberin, taraflı yazıldığını, bilimsellikten uzak ve ayrıştırıcı olduğunu savunan Görmeyenleri Koruma Derneği Genel Başkanı Haldun Kırkık, sınıfın içinde gizlice görüntü çekilmesinin de suç olduğunu belirtti.

"BİLİMSELLİKTEN UZAK VE SEVİYESİZ"

Derneklerin ortak açıklamasını okuyan Görmeyenleri Koruma Derneği Genel Başkanı Haldun Kırkık, "Bu haber görme engelliler camiasında üzüntüye yol açmıştır. Tamamen velilerin gözünden taraflı olarak yazılan bu haberde; "İzmir'in Karabağlar ilçesindeki bir ilkokulda görme engelli bir öğretmenin İngilizce dersine girdiği sınıftaki öğrenci velilerinin hem öğretmenin, hem de öğrencilerin daha verimli ders işleyebilmeleri için çözüm bulunmasını istediği" belirtilerek, "İngilizcenin okunduğu gibi yazılmadığı" şeklinde, görme engelli öğretmenlerin bu gramer bilgisini anlayamayacağı mesajını veren, bilimsellikten uzak ve son derece seviyesiz bir dil kullanılmıştır" diyerek habere tepki gösterdi.

"GİZLİCE GÖRÜNTÜ ÇEKİLMESİ SUÇ UNSURUDUR"

Haberde, "öğretmenin hem öğrenciler hem de diğer öğretmenler tarafından sevilen bir kişi olduğu" vurgusu yapılarak, öğretmene destek olmaya çalışan bir veli grubu portresi çizildiğini söyleyen Kırkık, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Haberin son paragrafında ise, "öğretmenden habersiz bir şekilde sınıfa girip bir öğrencinin sırasına oturan veli, çocukların sınıfta ders sırasında oynamaları ve sınıftan çıkmalarını görüntüledi" şeklinde, tamamen suç unsuru olan bir eylemi gayet normal bir durummuş gibi aktarmıştır. Bu haberin yayınlanmasının ardından ise, sınıfta bir veli tarafından gizlice çekilen görüntüler sosyal medyada ve bazı haber bültenlerinde yayınlanmıştır. Yine bu bültenlerde, ayrımcı ve nefret söyleminde bulunan birçok velinin görüşlerine yer verilmiştir."

"MONTAJLI VİDEO"

Görme engelli öğretmenin dersi verimsiz bir şekilde anlattığı algısını oluşturmak için videoda montaj yapılarak kasıtlı bir şekilde belli bölümlerin paylaşıldığını öne süren Kırkık, "Çocuklarının dersinde gizlice görüntü kaydı alarak, gelecek kuşaklara nasıl gayrimeşru bir iş yapılabileceğini gösteren veli, son derece ahlaktan uzak bir tutum sergilemiştir. İlgili okul müdürlüğü yetkililerinin bu suçu işleyenler hakkında işlem yapılacağına dair bir açıklamasına rastlanmamıştır. Konunun üstü kapatılırcasına, bu kaydın yapılmasını meşru kılacak biçimde görme engelli öğretmenin mesleğine devam edeceği, ancak bir başka öğretmen eşliğinde derslere gireceği kamuoyuna sorunun çözüldüğü şeklinde bir algı oluşturularak aktarılmıştır" ifadelerini kullandı.

"AYRIŞTIRICI İFADELER"

Milli Eğitim Bakanlığı'ndan elde edilen verilere göre; 2014-2015 eğitim-öğretim yılı sonu itibariyle 896 görme engelli öğretmenin Bakanlığa bağlı kurumlarda görev yaptığını hatırlatan Kırkık, şöyle devam etti:

"Yaşanan hadise artık bir kişinin başına gelen bir durum olmaktan çıkmış, tüm görme engelli öğretmenleri rencide edici bir hal almıştır. Gelinen noktada; bu taraflı haberi yapan, öğretmenin gizlice çekilmiş görüntülerini haber bültenlerinde kullanmaktan çekinmeyen ve engelli bireyleri ayrıştırıcı ifadelerde bulunan kişilerin söylemlerini aktaran bir kısım basın mensuplarını hiçbir etik ve habercilik anlayışına sığmayan bu tutumları nedeniyle kınıyor, sosyal medya platformlarında yayınlanan bu görüntülerin kaldırılması için yetkilileri göreve davet ediyor, Milli Eğitim Bakanlığını bu görüntülerin çekilmesi ve internet ortamına yüklenmesi sürecinde ihmali olanlar hakkında cezai işlemde bulunmaya çağırıyoruz. Bizler; bu olayda suçlu olduğu tespit edilenlere hukuki yaptırımlar uygulanıncaya kadar konuyu takip etmeye, görme engelli öğretmenlerin onurunu ve mesleki yeterliliğini sorgulayacak her türlü uygulamaya karşı durmaya devam edeceğimizi kamuoyuna duyururuz."

Görme Engelli Öğretmen Haberine Tepki

Görme Engelli Öğretmen Haberine Tepki

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim