• BIST 10123.23
  • Altın 2428.149
  • Dolar 32.3702
  • Euro 34.6846
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 20 °C

Gidecek hiçbir yer yok: Futbolda insan kaçakçılığı!

Gidecek hiçbir yer yok: Futbolda insan kaçakçılığı!
Time'ın foto muhabiri Jason Andrews'ın "Siyah Elmaslar" adını verdiği çalışmasında, ülkemizin en popüler sporu futbol ile Batı Afrika arasındaki futbola dayalı insan kaçakçılığını ve büyük bir trajediyi görüyoruz.


Dünyanın en popüler sporu futbol çok farklı bir yüzüyle karşımızda. Time editörü Eric Dodds'un kaleme aldığı makalede, foto muhabiri Jason Andrews'ın "Siyah Elmaslar" çalışmasını ve fotoğraf altı açıklamalarını büyük bir trajediye ortak olarak okuyoruz.

"Güzel oyun" olarak da adlandırdığımız futbol özellikle dört yılda bir düzenlenen Dünya Kupası sayesinde çok büyük bir ilgiyi üzerinde topluyor ve milyarlarca insan yuvarlak topun çevresinde kitleniyor. Ancak bir de bu "güzel oyunun" görünmeyen, görülmek istenmeyen ve göz ardı edilen tarafı var. Jason Andrews'ın "Siyah Elmaslar" günlüğünde madalyonun diğer yüzünü çarpıcı bir şekilde görüyoruz. Afrika'dan insan kaçakçılığı yollarıyla ülkemize gelen bu gençler, çoğunlukla eğitimsiz ve tek becerileri futbol topuna hükmetmek. Jason Andrews'a göre, bu gençlerin, Batı Afrika'dan Türkiye'ye bir kulübün forması altında oynama hayallerini gerçekleştirebilmek için 5 bin doları insan kaçakçılarına ödemeleri gerekiyor. Zaten parası olmayan bu insanların bir de borç altında ilk adımı atması anlamı taşıyor bu durum. Hepsinin tek bir hayali var; Türkiye'yi sıçrama tahtası olarak kullanmak ve Avrupa'ya açılabilmek. 2011'den beri bu genç futbolcuları takip eden Andrews, başarı hikayesinden çok bulabildikleri her işte çalışarak ekmek parasını kazanmaya çalışan zor durumdaki insanların hayatlarına şahitlik ediyor. Aynı odaları, tuvaletleri, ekmeği ve hatta aynı işi paylaşan bu gençler, çok kötü şartlarda yaşıyorlar.

"Siyah Elmaslar" tam anlamıyla bir trajedi, öyküsü. Ve bu maceranın sonunda çok az mutlu son var. Jason Andreews'ın kadrajından Afrika'dan ülkemize yaşanan futbol merkezli insan kaçakçılığı ve ortaya çıkan kareler çok acımasız ve çarpıcı.

1_600x600-002.jpg2_600x600.jpg3_600x600.jpg

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim