• BIST 8718.11
  • Altın 2246.98
  • Dolar 32.3328
  • Euro 35.1771
  • İstanbul 7 °C
  • Ankara 2 °C
  • İzmir 7 °C

Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yıldız: “Mülteci çocuklar, eğitim alamama riskiyle karşı karşıya kalmışlardır”

Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yıldız: “Mülteci çocuklar, eğitim alamama riskiyle karşı karşıya kalmışlardır”
Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Yıldız, Türkiye'nin dünyada en fazla mülteciye ev sahipliği yapan ülke olduğuna işaret ederek, "Türkiye'de...

Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Yıldız, Türkiye'nin dünyada en fazla mülteciye ev sahipliği yapan ülke olduğuna işaret ederek, "Türkiye'de temel hizmetler ve altyapı hizmetleri üzerinde çok büyük bir talep baskısı bulunmaktadır. Okullaşma alanında kaydedilen büyük başarılara rağmen özellikle de mülteci çocuklar, herhangi bir biçimde eğitim alamama riskiyle karşı karşıya kalmışlardır" dedi.

Gazi Üniversitesi Mimar Kemaleddin Salonu'nda 3'üncüsü düzenlenen Eğitim Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Eğitim Buluşmaları kapsamında "Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu'nun (UNICEF) Türkiye'deki Eğitim Programı ve Çalışmaları" başlıklı konferans düzenlendi. Konferansa Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Yıldız'ın yanı sıra UNICEF Türkiye Eğitim Sistem Güçlendirme Birim Yöneticisi Doçent Dr. Mehmet Buldu da konuşmacı olarak katıldı.

Rektör Yıldız, UNICEF Türkiye'nin 1951 yılından bu yana Türkiye'deki çocuk ve gençlerin haklarını savunmak ve korumak için çalıştığını belirterek, "UNICEF'in ülke programı, Birleşmiş Milletler Çocuk Haklarına Dair Sözleşme doğrultusunda Türkiye'de yaşayan en zor durumdaki çocukların eğitim, koruma, sağlık, sosyal politika, ergenlik ve gençlik alanlarındaki ihtiyaçlarına odaklanır" dedi.

"Mülteci çocuklar, eğitim alamama riskiyle karşı karşıya kalmışlardır"

UNICEF'in Türkiye Ülke Programı'nın mevcut ulusal sistemlerin güçlendirilmesi ve yaygınlaştırılması alanında sürmekte olan çabaları temel aldığını ifade eden Prof. Dr. Yıldız, "Bilindiği üzere ilkokula geç başlayan genelde kırsal bölgelerde yaşayan çocuklar, yoksul çocuklar ve mülteci çocuklar kaybettikleri zamanı telafi etmekte zorlanabiliyor ve bu çocukların okulu bırakma riski artabiliyor" diye konuştu.

Çalışan çocukların ortaöğretimde okulu bırakma ihtimalinin akranlarına kıyasla daha yüksek olduğuna dikkati çeken Yıldız, "Ayrıca dünyada en fazla mülteciye ev sahipliği yapan Türkiye'de temel hizmetler ve altyapı hizmetleri üzerinde çok büyük bir talep baskısı bulunmaktadır. Okullaşma alanında kaydedilen büyük başarılara rağmen özellikle de mülteci çocuklar, herhangi bir biçimde eğitim alamama riskiyle karşı karşıya kalmışlardır. Bu çocuklar travma, dil sorunları ve sosyal uyumsuzluk gibi nedenlerle de ek zorluklarla karşılaşabilmektedirler" ifadelerini kullandı.

UNICEF Türkiye'nin özellikle dezavantajlı çocuklar olmak üzere bütün çocukların eğitim ve öğretim programlarına erişebilmeleri ve kaliteli eğitim alabilmelerini sağlamak için çalıştığını ifade eden Prof. Dr. Yıldız, "Bu amaçla Şartlı Eğitim Yardımı Programı'nın çevre coğrafyalardan ülkemize zorunlu göçle gelmiş mültecilere yaygınlaştırılması ve Okula Kayıt için Destek Programı gibi çalışmalar yürütmektedir" dedi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim