• BIST 10218.58
  • Altın 2454.351
  • Dolar 32.2192
  • Euro 34.7005
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 22 °C

En önemli soruyu New York Times sordu

ABD'nin en etkili gazetesi New York Times'ın bugünkü başyazısında Washington'ın önümüzdeki günlerde düzenlemeyi planladığı Suriye operasyonu sert bir dille eleştirildi.
"Suriye'de daha fazla cevaba ihtiyaç var" başlıklı yazıda, "Şişirilmiş tehditlere ve hızlanan askeri hazırlıklara karşın Başkan Obama henüz Suriye'ye yönelik askeri operasyon konusunda ikna edici bir hukuki ve stratejik savunma ortaya koyabilmiş değil. Geçtiğimiz hafta yüzlerce sivili öldüren kimyasal silah saldırısına karşı bir çeşit uluslararası yanıt verilmesi gerekse de Obama henüz bu yanıtın kimyasal silahların gelecekteki kullanımını nasıl caydırabileceğini açıklamadı" yorumu yapıldı.
 
Gazete operasyonla ilgili en önemli sorunun da altını çizdi: "Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın saldırıyı gerçekleştirdiğinin kanıtı nerede?"
 
Yazıda ABD'li, İngiliz, Fransız ve Türk yetkililerin saldırı konusunda Esad'ı suçlamak yönünde tereddüt etmediği ve Suriye rejiminin kimyasal silahlarını kontrol edemediği düşünüldüğünde bu durumun olası olduğu da ifade edildi.
 
Ancak iddiayı destekleyen bir kanıt olmadığının altı çizilerek, "Eğer Obama yönetiminin elinde böyle bir kanıt varsa hemen kamuoyuyla paylaşılmalı. Amerika'nın Irak'taki büyük başarısızlığı düşünüldüğünde kanıtlarla ilgili standartların şu an çok yüksek. Aynı zamanda Suriye'de kurbanlardan örnekler alan ve görgü tanıklarıyla görüşen Birleşmiş Milletler denetçilerinin ulaştığı sonuçları da duymak istiyoruz. Dün de Suriye hükümeti geçtiğimiz hafta yaşanan ve daha önce açıklanmayan üç kimyasal saldırıyla ilgili isyancıları suçlayarak ortalığı biraz daha bulandırdı. Bu iddialar da soruşturulmalı" denildi.
 
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne dün İngiltere'nin sunduğu tasarıya da değinilen yazıda, "Karar çıksa da çıkmasa da Başkan Obama askeri operasyona hazır görünüyor. Ancak Güvenlik Konseyi'ni arkasına alamayacağı gibi saldırının hukuki temelini kurmayı Arap Birliği ve NATO gibi meşruiyet sağlayabilecek kurumların desteğini de alamadı" ifadeleri kullanıldı.
 
Uluslararası destek olmadan ABD, iki eski sömürge gücü Fransa ile İngiltere ve Türkiye'nin düzenleyeceği bir operasyonun Esad'a propaganda avantajı vereceği de belirtilen yazı, "Askeri ya da başka türlü, her türlü eylemin Esad rejimiyle muhalefet arasında bir siyasi anlaşma kurmak için planlanması gerekiyor. Eğer askeri operasyonun daha geniş bir stratejik amacı varsa ve operasyon kapsamlı bir diplomatik planın parçasıysa, Obama'nın bunu açıklaması gerekiyor" çağrısıyla sona erdi.
 
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim