• BIST 8718.11
  • Altın 2243.746
  • Dolar 32.3319
  • Euro 35.1426
  • İstanbul 9 °C
  • Ankara 3 °C
  • İzmir 8 °C

Elon Musk'tan çılgın proje! 9 saatlik yolculuk 29 dakika olacak

Elon Musk'tan çılgın proje! 9 saatlik yolculuk 29 dakika olacak
Görünen o ki Elon Musk sadece elektrikli otomobillere yaptığı yatırımlarla yetinmiyor. İddiaya göre, Güney Afrika doğumlu milyarder, uçak yolculuklarının süresini radikal bir şekilde düşürmeye hazırlanıyor.

Elon Musk'ın uzay şirketi SpaceX tarafından geliştirilen 'Starship' isimli roket seyahat alışkanlıklarımızı da değiştirebilir. Zira iddiaya göre, Musk bu roketi kıtalar arası uçuşlarda da kullanmayı planlıyor.

Yer çekiminin olmadığı ortamda seyahat edebilecek olan roket havada geçirilen süreyi kısaltacak. Örneğin 9 saatik Londra New York uçuşu bu roket ile 29 dakikaya düşecek. Şirkete yakın kaynaklara göre, SpaceX bu projeyi 2030'da hayata geçirmeyi hedefliyor.

,1mo15yyrtkeynqybxuczrw.jpg

İŞTE ELON MUSK'IN "ÇILGIN" PROJELERİ

,1mo15yyrtkeynqybxuczrw-001.jpg

Elon Musk geçen 20 yıl içinde Silikon Vadisi’nin en tanınan simalarından biri oldu. İnternet ödeme sistemi Paypal’ı 2002 yılında satmasıyla ilk büyük girişimine imza attı. iste-elon-muskin-cilgin-projeleri,22-zxubyek2v6dtaagsmhq.jpg

Musk bu adımdan sonra ilk baştaki stratejisini değiştirdi. O dönemden bu yana teknik olarak karmaşık ve pahalı ürünleri uygun fiyatlarla satmayı hedefliyor. 

,wetipwezk0kbgane9yihtg.jpg

Musk, SpaceX adındaki özel uzay aracı ve roket üreten firmasını kurdu.

Hedef, Mars’ın kolonileştirilmesi. Uzaya yolculukları uygun fiyatlarla sunmak isteyen işletmenin şu anki değerinin 20 milyar euro olduğu tahmin ediliyor. 

,ghu3y81ok0-yamli7wtakg.jpgİSTİKAMET MARS

Yapılan birkaç başarısız girişimden sonra Falcon 9 taşıyıcı roketleri ve uzay aracı Dragon, Uluslararası Uzay İstasyonu’nun (ISS) önemli tedarikçilerine dönüştü. İşletmenin açıklamasına göre 2022’den itibaren Mars’a ilk kargo uçuşları başlayacak. İki yıl sonra da Mars’a yolcu taşınmaya başlanacak.

,2ppoy2qoq0aczzikp-psmq.jpg

ULAŞTIRMADA DEVRİM

Elon Musk, SpaceX’ten sonra 2003 yılında Tesla’yı kurdu. İşletme elektrikli otomobil üretiyor ayrıca enerji depolanması konusunda araştırma yapıyor.

Özellikle geniş kitleler için tasarlanan Model 3 adlı elektrikli otomobil şu sıralar Tesla’nın başını ağrıtıyor. 

Tesla bu aracın piyasaya sürülmesinde biraz sorun yaşıyor. Ancak buna rağmen işletme borsada 70 milyar eurodan işlem görüyor. 

DEVASA TESLA

Geçen yıl Musk’ın gelecek vizyonunda yeni bir gelişme daha oldu: Tesla Semi adlı elektrikli ve römorklu ağır kamyon modeli tasarlandı. Üretime 2019 yılında geçilecek. 

Musk, bu aracın işletme masraflarının aynı büyüklükteki klasik bir ağır kamyondan en az yüzde 20 daha az olacağını vurguluyor. 

SOLARYUM KİREMİTLİ ÇATILAR

Musk SolarCity adlı güneş enerjisi işletmesine de yatırımda bulunuyor. 2016 yılından bu yana bu işletme Tesla’ya ait. İşletme 300 binden fazla konutu güneş enerjisi sistemi ile donatmış. 

Musk’ın planları gerçekleşecek olursa, çatılardaki enerjinin Tesla’ya ait batarya paneline (Powerwall) depolanması öngörülüyor. Bu enerji ile elektrikli otomobiller de şarj edilebilecek. 

ELEKTRİKLE ÇALIŞAN GELECEK

Musk, "Powerwall" konseptini daha 2015’te tanıtmıştı. Burada kastedilen, bir akıllı telefon üzerinden yönlendirilebilen kompakt bir lityum iyon pil.

Ancak bu konuda da ağır aksak yürüyen üretim süreci pilin piyasaya girişinde sorun yarattı. “Powerbank” Nevada çölündeki Mega Fabrika’da (Gigafactory) üretiliyor. 

MODERN POSTA

Elon Musk tarafından geliştirilen üst düzey hızlı ulaşım aracı Hyperloop’un 2013’te tanıtılmasıyla küresel dikkatler bu projeye çevrildi. Bu konsept, yazıların basınçlı hava yardımıyla gönderildiği boru postası düşüncesine dayanıyor. 

Musk’a göre bin 200 kilometreye kadar varan mesafelerde şimdikinden çok daha hızlı ve çevre dostu bir biçimde yolculuk yapılabilecek. Ancak konsept eleştiriliyor. 

ARAYÜZ: İNSAN-BİLGİSAYAR

Bunlarla da bitmiyor. Musk 2016 yılında Neuralink işletmesini kurdu.

Bu start-up işletme insan beyni ile bilgisayar arasında iletişimi mümkün kılacak bir cihaz yaratma amacında. Ancak proje henüz başlangıç aşamasında. 

ELON MUSK KİMDİR?

Peki kim bu Elon Musk? İşte Musk'ın ilginç yaşam öyküsü...

Güney Afrika asıllı ABD'li mucit ve girişimci olan Elon Musk Kanadalı bir anne Haldeman ve Güney Afrikalı bir baba Errol’un oğlu olarak dünyaya geldi.

Elon Musk kendi kendine yazılım programlayıp kodlamayı öğrendi ve 12 yaşındayken kendi yazdığı Blastar isimli oyunu tasarladı ve daha sonra bu oyunu o zamanın parası ile 500 dolara satarak bilişim sektöründeki ilk parasını kazandı.

1992'de, Kingston, Ontario’daki Queen’s University’de iki yıl eğitim aldıktan sonra ABD'nin önde gelen üniversitelerinden birisi olarak kabul gören University of Pennsylvania’da işletme ve fizik okumak için Kanada’dan ayrıldı.

Bu üniversiteden ekonomi alanında lisans diploması alan Musk, fizik alanında da yan dal diplomasının sahibi oldu.

Kardeşi Kimbal Musk’la beraber yeni organizasyonlar için bir çevrimiçi içerik yayınlama yazılımı olan Zip2 projesini hayata geçiren Musk,1999 yılında bu girişimi 307 milyon dolar nakit ve 34 milyon dolar hisse senedi karşılığında AltaVista'ya sattı.

Aynı yılın Mart ayında çevrimiçi finans ve ödeme servisi olan X.com’un ortak kuruculuğunu yaptı ve ilerleyen aylarda PayPal'i oluşturdu.

2002 yılında bu girişimini ise 1.5 milyar dolara online alışveriş devi eBay'e sattı.

Musk belki de adını en çok duymamıza vesile olan şirketi SpaceX'i 2002 yılında kurdu. Musk uzay araştırmaları yapan şirketin CEO’su ve CTO’su olarak görevine devam ediyor.

SpaceX ISS'ye bir araç gönderen ve yanaştıran ilk ticari şirket olarak tarihe geçti.

 

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim