• BIST 10103.56
  • Altın 2428.149
  • Dolar 32.3702
  • Euro 34.6846
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 16 °C
  • İzmir 23 °C

Ekonomi Bakanı Elitaş Türkiye-somali İş Forumu’na Katıldı

Ekonomi Bakanı Elitaş Türkiye-somali İş Forumu’na Katıldı
Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, Türkiye-Somali İş ve Yatırım Forumu'na katıldı.

Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, Türkiye-Somali İş ve Yatırım Forumu'na katıldı. Forumun açılışında konuşan Elitaş, "2003 yılında tüm Afrika Kıtası ile yaptığımız ihracat 5.4 milyar dolar iken, bugün ihracatımız 20 milyar dolara ulaşma başarısını göstermiştir" dedi.

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) tarafından Türkiye-Somali İş ve Yatırım Forumu düzenlendi. Ceylan Continental Hotel'de düzenlenen foruma, Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan, Somali Başbakanı Ömer Abdurreşit Şarmarki, çok sayıda Türk ve Somalili iş adamı katıldı.

"AFRİKALI DOSTLARIMIZLA İŞBİRLİĞİMİZİ ARTTIRMAKTAN KIVANÇ DUYUYORUZ"

Somali ile Türkiye arasında ekonomik işbirliğinin önemli olduğunu belirten Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, "Biz Türkiye olarak, ekonomi ve kalkınma alanındaki deneyimlerimizi Afrikalı dostlarımızla da paylaşmak istiyor, onlarla birlikte büyümeyi, ilerlemeyi arzu ediyoruz. Son dönemde Afrika'da kurumsal varlığımız hızla artmakta ve Afrikalı dostlarımızla da her alanda işbirliğimizi arttırmaktan kıvanç duyuyoruz. 2003 yılında Afrika'da 12 büyükelçiliğimiz varken, bugün 39 büyükelçiliğimiz, Ticaret Müşavirliği sayımız ise 11 iken bugün tüm kıta genelinde 21 Ticaret Müşavirliğimiz var. Her alanda olduğu gibi, ticari ve ekonomik alanda da ilişkilerimizde belirgin bir ilerleme söz konusu. 2003 yılında tüm Afrika Kıtası ile yaptığımız ihracat 5.4 milyar dolar iken, bugün ihracatımız 20 milyar dolara ulaşma başarısını göstermiştir" diye konuştu.

"2016 YILI İÇİN İLK HEDEFİMİZ 80 MİLYON DOLAR"

"Ülkelerimiz arasındaki mevcut dostane ilişkiler, omuzlarımıza ticari ve ekonomik ilişkilerimizi de üst seviyelere taşıma sorumluluğu yüklüyor" diyerek sözlerine devam eden Elitaş, "2011 yılında Mogadişu Büyükelçiliğimiz faaliyete geçmiş, bu vesileyle ülkelerimiz arasında siyasi ve dostane ilişkilerin geliştirilmesinde büyük bir adım atılmıştır. Bugün geldiğimiz noktada, 72 milyon doların üzerinde bir ticaret hacmi yapmış olmamıza rağmen, bu rakam ülkelerimiz arasında gerçek potansiyeli yansıtmamaktadır. 2016 yılı için ilk hedefimiz, 80 milyon dolar ve bundan sonraki için de 100 milyon dolarlık ticaret hacmini yakalamak için gayret göstermeliyiz. Bu ziyaret vesilesiyle tüm ticaret ve ekonomik konuların en üst düzeyde ele alınacağı, Türkiye-Somali birinci dönem karma ekonomik komisyon toplantısının en kısa sürede gerçekleştirilmesini istediğimizi huzurunuzda dile getirmek istiyorum. Ülkemiz ve Somali arasında ticari ve ekonomik işbirliği anlaşmasının yenilenmesinin, ikili ilişkilerimizin yasal alt yapısını güçlendirilmesi açısından faydalı olacağına inanıyorum" şeklinde konuştu.

"SOMALİ'DE GIDA, GIDA İŞLEME, LOJİSTİK VE HİZMET YATIRIM YAPMAK İKİ TARAFA DA FAYDA SAĞLAR"

İki ülke arasında işbirliğinin önemli olduğuna vurgu yapan Elitaş, "İki ülkenin birbirleri ile arasındaki yatırım ilişkilerinin arttırılabilmek için ülkeler arasındaki yatırımların karşılıklı teşviki ve korunması anlaşmasının biran önce imzalanması, yatırımların hızlanmasına vesile olacaktır. Somlide'de alt yapı ve düşük sermaye ile mümkün olacak yatırımlar yaparak üretim atmosferini genişletmemiz lazım. Bu anlamda Somali'nin üretim yapısı ve mevcut talebini göz önüne aldığımızda, karşımıza balıkçılık sektörü çıkmaktadır. Somali kıyılarında ne yazık ki yasal olmayan balıkçılık faaliyetleri gerçekleştirilmektedir. Bu nedenle Somali'nin yıllık 15-20 milyon dolarlık bir gelirden mahrum kaldığı tahmin edilmektedir. Bu bakımdan balıkçılık ekseninde bir sektörel kümelenme oluşturularak bahsi geçen meblağın çarpan etkisi ile çok daha yüksek miktarda ekonomiye geri dönüşü sağlanabilir. Bu anlamda Somali'de balıkçılık sektörünün yanı sıra; gıda, gıda işleme, lojistik ve hizmet sektörlerinde yatırım yapmak iki taraf içinde olumlu sonuçlanacak işbirliği alanlarıdır" dedi.

Program sonunda ise Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş ve Somali Ticaret ve Sanayi Bakanı Abdirashid Mohammed Ahmed Minister arasında Türkiye-Somali Ticari ve Ekonomik İşbirliği anlaşması imzalandı.

Ekonomi Bakanı Elitaş Türkiye-somali İş Forumu’na Katıldı

Ekonomi Bakanı Elitaş Türkiye-somali İş Forumu’na Katıldı

Ekonomi Bakanı Elitaş Türkiye-somali İş Forumu’na Katıldı

Ekonomi Bakanı Elitaş Türkiye-somali İş Forumu’na Katıldı

Ekonomi Bakanı Elitaş Türkiye-somali İş Forumu’na Katıldı

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim