• BIST 10082.77
  • Altın 2428.149
  • Dolar 32.3702
  • Euro 34.6846
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 13 °C

Doç. Dr. Alkan Soysal: “4,5 G İle Hızımız Artarken İnternet Paketimiz Çabuk Bitecek”

Doç. Dr. Alkan Soysal: “4,5 G İle Hızımız Artarken İnternet Paketimiz Çabuk Bitecek”
4,5 G'ye geçmeye sadece 2 gün kaldı. Geçmek isteyenler, 4.5 G uyumlu SIM kartı kullanmaya başlamaları gerekiyor; zira 1 Nisan itibariyle Türkiye 4.5 G hızında...

4,5 G'ye geçmeye sadece 2 gün kaldı. Geçmek isteyenler, 4.5 G uyumlu SIM kartı kullanmaya başlamaları gerekiyor; zira 1 Nisan itibariyle Türkiye 4.5 G hızında interneti kullanmaya başlayacak.

Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Alkan Soysal, "İnternet hızından yararlanmak isteyenler geçebilir ama gün içerisinde interneti çok kullanmayanlar geçmek zorunda değil" diyerek 4,5 G'ye geçenlerin daha yüksek fatura ödeyeceklerini söyledi.

"İNTERNETTE TAKILMADAN VİDEO İZLENEBİLECEK"

"4,5 G teknolojisiyle de daha hızlı internete bağlanabileceğiz" diyen Doç. Dr. Alkan Soysal, "4,5 G Şuanda internete 3G ile bağlantı hızını 10-15 kat artıracak diyebiliriz. Net rakamlardan bahsetmek çok doğru değil, operatörlerin reklamlarında bahsedilen rakamlar ideal rakamlar oluyor genelde günlük hayatta 300 MB hıza ulaşacağımız söyleniyor ama bu gerçekleşemeyecek çünkü ideal koşullarda hizmet almıyoruz. Aynı anda birden fazla kişi hizmet alınca bu hız düşmektedir. İnsanlar telefonlardan çok video izliyorsa ve hızdan dolayı takılmalar oluyorsa 4,5 G'de takılma olmayacak. Son zamanda gençlerin Periscope'dan canlı yayın izlemek çok popüler, takılmadan yüksek kaliteli videoları izleyebilecekler. Bağlantı hızınız arttığı için video indirmeden de direk izleyebileceğiz. Kişiler böyle bir ihtiyaç hissediyorsa yoğun olarak telefonun üzerinde film, dizi ya da görüntülü konuşmaları yapıyorsa takılmalar ortadan kalkacaktır. Gün içinde internet üzerinden dosya indiriyorsa ve hıza ihtiyacı varsa insanların geçmesi kullanım deneyimini artıracaktır" ifadelerini kullandı.

"4,5 G'YE GEÇİŞİN HIZLI OLACAĞINI DÜŞÜNMÜYORUM"

Geçiş yapmak için telefon ve sim kartın uyumlu olması gerektiğini söyleyen Soysal, "Şu an kullandığımız telefon ve sim kart uyumlu değil. Bir sene, 6 ay içerisinde çıkan telefonların 4,5 G'yi destekleyeceğini düşünüyorum yine de geçmek isteyenler operatörlerin internet sitelerindeki listelere baksınlar. Ayrıca geçmek istiyorum diye operatörlere başvurup dilekçe imzalamaları gerekiyor. Geçişin hızlı olacağını düşünmüyorum. 2 G'den 3 G'ye geçiş daha hızlı olmuştu bence. Zamanla olacak bir süreç ve geçişin yavaş olması daha mantıklı. 3 G bir yere gitmiyor hala var, geçiş yapmak zorunlu değil. 3 G'den şikâyeti olmayanlar kalabilir" diye konuştu.

4,5 G'DE AYLIK 2 GB İNTERNET YETMEYECEK

4,5 G'ye geçmek aslında veri paketlerini daha da çabuk bitireceğini söyleyen Soysal, "İnternetin hızlı olması demek paketin o kadar çabuk bitmesi demektir. Aylık 2 GB internet paketiniz varsa, ayda 2 GB'lık video indirebilirisiniz anlamına gelir, sizin yüksek teknolojide hızınız arttığı zaman videoları indirmeye başlayınca 2 GB daha çabuk bitecek. Daha yüksek bir pakete geçmeniz gerekecek. Operatörler henüz paketleri açıklamadı diye biliyorum. 4,5 G'de 2 GB internet paketinin hiçbir anlamı yok. Geçen kişilerin paket sınırlarını yükseltmeleri gerekiyor, faturaları biraz artırabilir. Aylık internet kullanımınız 2 GB" dan 10 GB'a çıkartırsanız aylık olarak 20 lira ödüyorsanız 60 lira ödersiniz" dedi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim