• BIST 10276.88
  • Altın 2390.367
  • Dolar 32.335
  • Euro 34.7427
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 9 °C
  • İzmir 14 °C

Mevlana Müzesi gizemini koruyor

Mevlana Müzesi, mimarisinde ve müze içinde bulunan ilginç tarihi eserler ile gizemini hala saklıyor.

Mevlana Müzesi Müdürü Naci Bakırcı, Türkiye'de en fazla ziyaret edilen müzeler arasında yer alan Mevlana Müzesi'nin turizm sezonunun açılmasıyla ziyaretçi akınına uğradığını belirtti. Günde ortalama bini yabancı 6 bin kişinin ziyaret ettiği müzeye yerli turistlerin daha fazla ilgi duyduğunu kaydeden Bakırcı, "Temmuz ayının ilk 25 gününde 19 bin 875'i yabancı 191 bin 347 kişi Mevlana Müzesi'ni ziyaret etti. Geçen yıl Temmuz ayının tamamında ziyaretçi rakamı 195 bin olmuştu. Bu ayın sonuna kadar 230 bin kişinin müzeyi ziyaret edeceğini tahmin ediyoruz. Ziyaretçi sayısında yaşanan artış Mevlana Müzesi ve çevresinde oluşan yoğunlukla örtüşüyor" dedi. Müze Müdürü Bakırcı, Ramazan ayı nedeniyle Ağustos ayında Konya'ya şehir dışından gelecek yerli turistte ziyaretçi sayısının düşebileceğini ancak yabancı turistlerin müzeye gelmeye devam edeceğini sözlerine ekledi.

1926 YILINDA MÜZEYE ÇEVRİLDİ

Hz. Mevlana'nın yaşarken dergah olarak kullandığı, 1926 yılında müzeye çevrilen Mevlana Müzesi, içinde barındırdığı ilginç özellikleriyle de insanların ilgisini çekiyor. Bugün müze olarak kullanılan Mevlana Dergahı'nın yeri, Selçuklu Sarayı'nın gül bahçesi iken bahçe, Sultan Alaeddin Keykubad tarafından Mevlana'nın babası Sultanü'l-Ulema Bahaeddin Veled'e hediye edilmişti. Hz.Mevlana, 17 Aralık 1273 yılında vefat edince Mevlana'nın oğlu Sultan Veled, Mevlana'nın mezarı üzerine türbe yaptırmak isteyenlerin isteklerini kabul etmiş, "Kubbe-i Hadra" (Yeşil Kubbe) denilen türbe 8 kalın sütun üzerine 130 bin Selçuki dirhemine mimar Tebrizli Bedrettin'e yaptırılmıştı. Mevlevi Dergahı ve Türbe 1926 yılında "Konya Asar-ı Atika Müzesi" adı altında müze olarak hizmete başladı, 1954 yılında ise müzenin teşhir ve tanzimi yeniden gözden geçirilerek, müzenin adı "Mevlana Müzesi" olarak değiştirildi.

MÜZENİN BİLİNMEYEN ÖZELLİKLERİ

Mevlana Müzesi, mimarisinde ve müze içinde bulunan ilginç tarihi eserler ile gizemini hala saklıyor. Özellikle mimarisinde ve dergah içindeki eserlerin yapım malzemelerinin o günün özelliklerine göre oldukça ileri bir safhada olması dikkat çekiyor. Binanın inşası sırasında inşa malzemesinin içine hem yapı sağlam olsun hem de karıncalar içeri girmesin diye inşaat ustaları tarafından yumurta akı katıldı. Bu sayede duvarlara çivi bile çakarken zorlanacak kadar sağlam bir yapı elde edilirken, karınca ve böceklerin dergah içine girmesi engellendi. Ayrıca müze içinde yapılan özel bir düzenek ile mum isleri ve insanların ağzından çıkan su buharı bir yerde toplanarak yapıya ve müze içindeki eserlere nemden dolayı zarar gelmesi engellendi. Müze içine örümceklerin girmemesi ve yuva yapmaması için müzenin muhtelif yerlerine devekuşu yumurtaları asıldı.

İSTANBUL HABER AJANSI

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim