• BIST 10190.21
  • Altın 2402.551
  • Dolar 32.2602
  • Euro 34.7247
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 25 °C

Cengiz Holding tarafından yapılmak istenen ve 3.5 milyon ağacın kesilmesine neden olacak.

Cengiz Holding tarafından yapılmak istenen ve 3.5 milyon ağacın kesilmesine neden olacak.
Cengiz Holding tarafından yapılmak istenen ve 3.5 milyon ağacın kesilmesine neden olacak Halilağa Bakır Madeni Projesi kapsamında Çanakkale'nin Bayramiç ilçesinde Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) toplantısı bilgilendirme toplantısı yapılmak istendi.

Kazdağları'nda altın madeni için yapılan ÇED toplantısında arbede çıktı. Bölge halkı ve çevrecilerin protesto gösterilerine jandarma biber gazı ile müdahale etti. Koronavirüs tehdidine karşın Canakkale Valiliği'nin izniyle yapılan toplantıda ÇED masası devrildi. Arbede üzerine ÇED toplantısı iptal edildi.  

Cengiz Holding tarafından yapılmak istenen ve 3.5 milyon ağacın kesilmesine neden olacak Halilağa Bakır Madeni Projesi kapsamında Çanakkale'nin Bayramiç ilçesinde Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) toplantısı bilgilendirme toplantısı yapılmak istendi. 

Toplantının yapılmasına Çanakkale Tabip Odası, Ziraat Mühendisleri Odası, Kaz Dağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, İDA Dayanışma Derneği, Çan Çevre Derneği ve yurttaşlar tarafından pandemi nedeniyle toplantının iptal edilmesi için Çanakkale Valiliği ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na verdiler. Ancak itirazlar dikkate alınmadı ve pandemi koşulları olmasına rağmen toplantının yapılmasına için verildi.

Toplantı için Hacıbekirler Köyü çevresinde geniş güvenlik önlemleri alındı. Çevre illeden köye gitmeye vatandaşlarsık kimlik kontrolüne tabi tutuldu.

Toplantının yapılacağı Hacobekirler Köyü Camii dışında çevreciler protesto ederken ÇED heyeti toplantının açılış konuşmasını yaptı. Daha sonra çevreciler adına konuşan KazDağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği Başkanı Süheyla Doğan, halk sağlığının riske atıldığını belirterek toplantının hukuki olmadığını belirtti ve "Toplantı acilen durdurulmalıdır. Buradan bir kişi bile koronavirüs kaparsa sorumlusu toplantıyı iptal etmeyen yetkililer olacaktır" dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç ve CHP Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek de toplantının yapılmasına itiraz ettiler.

Firma yetkilileri ÇED dosyasını, "iptal iptal" sloganları ve alkışlı protesto arasında anlatmaya çalışırken CHP'li Öztunç ve milletvekilleri de firma yetkilileri ile tartıştı. Çıkan arbede sırasında ÇED masası devrildi.

Bunun üzerine ÇED toplantısı iptal edildi. Toplantı tutanağına "Halkın yoğun itirazı nedeniyle halkı bilgilendirme ve ÇED toplantısı yapılamamış, hiçbir bilgilendirme olmamış, toplantı gerçekleştirilememiştir" yazıldı.

ÇED heyeti ve şirket yetkilileri ile köylüler arasında tartışma çıkınca jandarma kalkanlarla müdahale etti, Protestoların sürmesi üzerine şirket ve çevre il müdürlüğü yetkilileri köyden ayrıldı.

"CENGİZ HOLDİNG KAZDAĞLARI'NI KATLETMEK İSTİYOR"

CHP Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç, toplantının iptalinin ardından değerlendirme yaptı. Kazdağları’nda bir maden için 3.5 milyon ağacın kesilmek istendiğine dikkat çeken Öztunç, “Bugün bu bakır madeninin ÇED toplantısı vardı. Toplantının bugün yapılmasının yanlış olduğu defalarca söyledik ama Çanakkale Valiliği buna izin verdi. ‘Pandemi koşullarına uyacağız’ dedi. Oysa pandemi koşullarına uyma imkanı yoktu” dedi.

Köylülerin, çevrecilerin toplantı için bölgede toplandığını söyleyen Öztunç, “Bizim uyarılarımız dikkat alınmadı ve ÇED toplantısı yapılmak istendi. Köylülerin ve bizlerin itirazları sonucu toplantı ertelenmek zorunda kaldı” diye konuştu.

“Cengiz Holding, Kazdağları’nı katletmek istiyor” diyen CHP’li Öztunç, şöyle devam etti:

“Çanakkale Valiliği, neden buna izin vermek istiyor? Cengiz Holding olduğu için mi izin verildi? Türkiye’nin dört bir yanında ÇED toplantıları iptal edilirken Çanakkale’de izin verilmesi firmadan kaynaklı mıdır? Bu yanlıştır, Kazdağları’na dokunmayın diyoruz.  Kazdağları nefestir, hayattır. Bu direnişimiz sürecek. Bu maden ocağının kurulmasına izin vermeyeceğiz. Yetkilileri bir kez daha uyarıyoruz. ‘Kazdağları’ndan elinizi çekin”

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim