• BIST 9877.82
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 26 °C
  • İzmir 22 °C

Bilim, Sanayi Ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık:

Bilim, Sanayi Ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık:
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Gebze Plastikçiler Organize Sanayi Bölgesi (GEPOSB) yönetim merkezi açılış törenine katılarak, "Girişimciler...

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Gebze Plastikçiler Organize Sanayi Bölgesi (GEPOSB) yönetim merkezi açılış törenine katılarak, "Girişimciler için daha fazla sanayi parseli üretmek ve girişimcilerin bu parsellere daha uygun şartlarda ve daha hızlı erişebilmeleri için önemli adımları hayata geçireceğiz" dedi.

Gebze Plastikçiler Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Merkezi Açılışına Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Plastikçiler Organize Sanayi Bölgesi (GEPOSB) Yönetim Kurulu Başkanı Osman Erkan, Dilovası Belediye Başkanı Ali Toltar, Gebze Belediye Başkanı Adnan Köşker, Dilovası Kaymakamı Hulisi Şahin ve çok sayıda davetli katıldı.

Programda konuşan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, "Plastikçiler OSB, yüzde 90'ı geçen doluluk oranı, altyapısı, çevre hassasiyeti açısından gerçekten de en başarılı, örnek OSB'lerimizden birisidir. Burada faaliyet gösteren 129 firmamız 10 binden fazla istihdam üretiyor" şeklinde konuştu.

"OSB'DE RANT ELDE ETMEK İÇİN YATIRIM YAPANIN ELİ YANACAK"

Kamulaştırmayla elde edilen sanayi parsellerine kesinlikle müsaade etmeyeceklerini belirten Bakan Işık, "Girişimciler için daha fazla sanayi parseli üretmek ve girişimcilerin bu parsellere daha uygun şartlarda ve daha hızlı erişebilmeleri için önemli adımları hayata geçireceğiz. Üretimi yapılmayan parsel kamulaştırmaya elde edilmişse o kamulaştırma elde edildiği için tapu dahi olsa geri alacağız. Her kim OSB'de rant elde etmek için yatırım yapıyorsa onun eli yanacak. Bu noktada kararlıyız. Bir tarafta üretim yapmak için yer arayan ve bulamayan sanayicimiz var. Diğer taraftan yarın daha fazla para öder diye arazisini satmayan veya değerlendirmeyen gayrimenkul sahipleri var. Kamulaştırmayla elde edilen sanayi parsellerine kesinlikle müsaade etmeyeceğiz. Dededen kalmıştır, babadan kalmıştır, kendisi almıştır bu kendisinin bileceği iştir ama bu noktada kesin kararlı bir duruşumuz var. İnşallah üretim reform paketinde bu konuyla alakalı çok önemli düzenlemeyi hayata geçirmeyi hedefliyoruz" ifadelerini kullandı.

"PLASTİK SANAYİ GİRDİSİNİN YÜZDE 90'INI BU SEKTÖRDEN SAĞLAMAKTA"

Plastiklerin her alanda kullanıldığını söyleyen Işık, "Plastikler; telefondan televizyona, otomobilden su şişelerine, yalıtım malzemelerinden yiyecek ambalajlarına kadar hayatımızın her alanında gittikçe artan bir hızla kullanım alanı buluyor. Her geçen gün yeni uygulama alanları ortaya çıkan plastikler, bugün demir, tahta ve cam gibi materyallerin yerine alternatif bir malzeme olarak kullanılıyor. Plastik sanayi de girdisinin yüzde 90'ını bu sektörden sağlamaktadır. 2015 yılında, 33 milyar Dolar değerinde 8 nokta 6 milyon ton plastik mamul ürettik. 2 nokta 9 milyar Dolar ithalata karşılık 4 nokta 3 milyar dolar ihracat yaptık, yani bu sektörde dış ticaret fazlası verdik. Bazı bölgelere yaptığımız ihracat, miktar bazında artsa da değer bazında düştü. Ancak ihracatımızdaki gerilemeye rağmen, 2015'te plastik üretimi, iç pazardaki talep artışının etkisiyle yüzde 3 civarında artış gösterdi" dedi.

"TÜRKİYE PLASTİK ÜRETİMİNDE AVRUPA İKİNCİSİ"

Türkiye'de plastik üretiminin 2002'den sonra, dünya ortalamasından ortalama 3 kat daha hızlı büyüdüğünü belirten Bakan Işık, "GBS verilerine göre, 2014 yılında ülkemizde kauçuk ve plastik sektöründe faaliyet gösteren firma sayısı 9 bin 177'dir. 165 bin kişiye istihdam sağlayan bu firmaların faaliyet karlılığı yüzde 6 nokta 4'tür. Küresel düzeye baktığımızda ise Türkiye, 2013 yılı itibariyle dünyanın en büyük 7. plastik üreticisi, Avrupa'nın ise 2'nci en büyük plastik üreticisi konumundadır. Türkiye, 2002 yılında dünyada üretilen toplam plastiğin yüzde 1 nokta 1'ini üretmişti. 2013 yılında ise bu oran yüzde 2 nokta 8'e yükseldi. Türkiye'nin plastik üretimi, 2002'den sonra, dünya ortalamasından ortalama 3 kat daha hızlı büyüdü" şeklinde konuştu.

"TÜRKİYE'DE PLASTİK SEKTÖRÜNDE 2 TEMEL SORUN VAR"

Plastik sektöründe AR-GE merkezi beklediklerini söyleyen Bakan Işık, "Türkiye'nin plastik sektöründe karşılaştığı iki temel sorun var. Bunlardan birincisi, petrokimya ürünlerini girdi olarak kullanan bu sektörün yüzde 86 oranında dışa bağımlı olmasıdır. Ne yazık ki bu konuda kısa vadede yapılabilecek fazla bir şey yok. Sektörün yaşadığı ikinci temel sorun ise katma değerin düşük olmasıdır. Artık plastik sektöründe ki katma değer oranını yükseltme zamanımız geldi. Bunun da tek bir yolu var AR-GE ve inavasyon ve tasarım. Bu noktada biz üzerimize düşeni yaptık. Şimdi sıra sizde. Plastik sektöründe AR-GE merkezi bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından program hediye takdimi ve açılış kurdelesinin kesilmesi ile sona erdi.

Bilim, Sanayi Ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık:

Bilim, Sanayi Ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık:

Bilim, Sanayi Ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık:

Bilim, Sanayi Ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık:

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim