• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 15 °C

Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan’dan HDP’lilere Çağrı

Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan’dan HDP’lilere Çağrı
Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan, HDP'li milletvekili Faysal Sarıyıldız ve beraberindekilere Cizre'de güvenlik güçleri tarafından ateş açıldığı...

Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan, HDP'li milletvekili Faysal Sarıyıldız ve beraberindekilere Cizre'de güvenlik güçleri tarafından ateş açıldığı yönünde iddiada bulunarak Genel Kurulda gerginlik yaşanmasına neden olan HDP grubuna, "Gelin, korkmayın, vesayetten kurtulun artık, "biz terör örgütüne karşıyız" deyin" dedi.

HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız ve beraberindeki bir grubun sokağa çıkma yasağının sürdüğü Cizre'de yaşanan çatışmada yaralanan teröristleri hastaneye kaldırmak için çatışma bölgesine girmek istedikleri esnada üzerlerine ateş açıldığı ve yaralıların olduğu iddiası üzerine CHP ve HDP gruplarının Genel Kurula 1 saat ara verilerek bir bakanın Genel Kurulu bilgilendirmesini istemesi, HDP'li Meclis Başkanvekili Pervin Buldan'ın da muhalefet partilerinin bu isteği karşısında oturuma 1 saat ara vermesi Genel Kurulu karıştırmıştı. 10 dakika sonra yeniden açılan Genel Kurula bilgi veren Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan, HDP'li milletvekili Faysal Sarıyıldız'ın yaralı olmadığını, beraberindekilerle birlikte belediyeye geçtiklerini açıkladı. HDP grubuna da bir çağrıda bulunan Elvan, "Eğer o bölgede yaşayan vatandaşlarımızı seviyorsanız, o bölgede yaşayan insanlarımızla el ele kol kola yürümek istiyorsanız, bu kardeşlik ruhumuzun daha da güçlenmesini istiyorsanız gelin, korkmayın, vesayetten kurtulun artık. Şunu söyleyin "biz terör örgütüne karşıyız" deyin" dedi.

BAŞBAKAN YARDIMCISI ELVAN OLAYI ANLATTI

HDP'li Meclis Başkanvekili Pervin Buldan tarafından oturuma 1 saat ara verilmesine karşın, oturum 10 dakika sonra tekrar açıldı. Söz isteyen Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan, bölücü terör örgütüne yönelik mücadele kararlılığına vurgu yaptı.

Güvenlik güçlerinin terörle mücadeleyi sürdüreceklerinin altını çizen Elvan, "Terörle mücadele etmeye devam edeceğiz ve kamu düzeni sağlanıncaya kadar da özellikle o bölgedeki silahlı terör örgütü mensuplarının ortadan kaldırılıncaya kadar mücadelemizi sürdürmeye kararlıyız, bunu açık bir şekilde ifade etmek istiyorum" ifadesini kullandı.

Güvenlik güçlerinin terörle mücadele kapsamında Cizre'de bazı mahallerde illegal terör örgütlü silahlı yapılanmalara yönelik mücadelesini sürdürdüğünün altını çizen Elvan, "Bugün de terörle mücadele devam ederken bir milletvekilimiz o bölgeye gidiyor, o mahalleye gidiyor, bir eve ve burada yaralıların olduğu ifade ediliyor ve Kaymakam Beyle görüşüyor. Bunun üzerine Cizre Kaymakamlığımız o bölgeye ambulans gönderiyor ve anons ediliyor yaralıların ambulanslara gönderilmesi yönünde. Ancak anonsa rağmen herhangi bir yaralı ambulansa götürülmüyor, bunun üzerine ambulans geri dönüyor. Daha sonra tekrar Kaymakamlık aranıyor, ambulansın gelmediği ifade ediliyor. Ve Kaymakam Bey, ambulansı gönderdiklerini, anons ettiklerini, buna rağmen yaralıların ambulansa intikal ettirilmediğini ifade ediyor ve bunun üzerine tekrar ambulansı o bölgeye gönderiyor Kaymakamlığımız. Durum bundan ibarettir, milletvekillerimizin elbette güvenliği bizim için son derece önemlidir, bunu özellikle vurgulamak istiyorum" diye konuştu.

"HEM CİZRE'DE HEM DE SUR'DA GEREKLİ TEMİZLİK YAPILACAKTIR"

Operasyonların bu kadar uzun sürmesinin temel nedeninin bölgede yaşayan herhangi bir vatandaşın zarar görmemesi olduğunu kaydeden Elvan, "Bu operasyonlar son derece hassas bir şekilde güvenlik güçlerimiz tarafından yürütülmektedir. Bunun temel amacı da hiçbir sivil vatandaşımızın o bölgede zarar görmemesidir. Hassasiyetimiz son derece yüksektir, bu konuda gereken talimatlar güvenlik güçlerine verilmiştir ve o hassasiyet çerçevesinde bu mücadele sürdürülmektedir. Dolayısıyla, biz, o bölgede yaşayan vatandaşlarımızın özgür bir şekilde yaşayabilmeleri için, okullarına, hastanelerine rahat bir şekilde gidebilmeleri için bu mücadeleyi veriyoruz. Düşünün, sokaklar bariyerlerle kaplanmış, barikatlar kurulmuş sokaklara ve o sokağa herhangi bir ambulans girmek istediği zaman o ambulans o sokağa giremiyor. O barikatları kaldırmak güvenlik güçlerimizin görevi ve biz bunu yapıyoruz. Okullar yakılıyor, hastaneler yakılıyor, ses çıkarılmıyor. Biz, özellikle siyasi partilerimizin, Mecliste grubu bulunan siyasi partilerimizin teröre yönelik olarak, bu silahlı terör örgütlerine yönelik olarak dik bir duruş sergilemesini arzu ediyoruz. Hiçbir siyasi partimizin, hiç kimsenin tesiri altında kalmadan, vesayet altında kalmadan teröre karşı mücadele ettiğimizi Türkiye Büyük Millet Meclisi olarak göstermek zorundayız arkadaşlar. Bu ülke bizim. Bu ülkenin birliği için, bu ülkenin dirliği için, üniter yapımızın muhafaza edilmesi için, o bölgede yaşayan vatandaşlarımızın huzuru için, güvenliği için bu mücadeleyi birlikte sürdürmek zorundayız ve bu konuda hükûmetimizin kararlılığı devam ediyor, bundan sonra da devam edecek. Bizim buradaki temel hedefimiz terör örgütüne yöneliktir. Vatandaşlarımızın huzuru bizim açımızdan son derece önemlidir. Dolayısıyla, hiçbir vatandaşımızın baskı altında kalmadan, hele hele terör örgütünün baskısı altında kalmadan orada huzurlu bir şekilde yaşamasını istiyoruz. Ama, maalesef zorla evler boşaltılıyor, oraya silahlı terör örgütü mensupları yerleşiyor ve o sokaklara, o mahallelere güvenlik güçlerimizin girmesi engellenmeye çalışılıyor. İşte, Silopi'de bu temizlik harekâtı gerçekleştirildi ve tamamlandı. Bundan sonraki süreçte de hem Cizre'de hem de Sur'da gerekli temizlik yapılacaktır ve vatandaşlarımızın huzuru, mutluluğu, rahat ve özgür bir şekilde yaşamaları için ne gerekiyorsa hepsi yapılacaktır" şeklinde konuştu.

"EĞER BİR MİLLETVEKİLİ TERÖR ÖRGÜTÜNE MENSUP OLAN BİR GRUBU KORUMAYA YÖNELİK BİR GİRİŞİMDE BULUNURSA BU DOĞRU OLMAZ"

Ambulansın ikinci defa gönderilmesine, anons edilmesine rağmen yaralıların ambulansa getirilmediğine dikkat çeken Elvan, "Biz terörle mücadele etmeye devam edeceğiz. Bundan hiçbirinizin kuşkusu olmasın. Ama terörle mücadeleye devam ederken, eğer bir milletvekili terör örgütüne mensup olan bir grubu korumaya yönelik bir girişimde bulunursa bu doğru olmaz. Milletvekilinin güvenliği son derece önemli. Bize Sayın Sarıyıldız'ın yaralandığına dair bir bilgi söz konusu değil. Bahsedilen evde bulunduğu ifade edildi. Ambulans gönderilmesine rağmen ambulansa maalesef o yaralılar intikal ettirilmiyor" ifadelerini kullandı.

Sokaklara konulan bariyerlerin ambulansların girişini engellemek, insanların rahat bir şekilde sokağa çıkmalarını engellemek için yapılan bariyerler olduğunu belirten Elvan şunları kaydetti:

"Eğer terör örgütünün zerre kadar oradaki vatandaşı düşünen bir anlayışı olsaydı böyle bir yapı içinde hareket etmesi düşünülür müydü? Yörede yaşayan vatandaşlarımız ısrarlı bir şekilde terör örgütüne yönelik mücadelemizi devam ettirmemizi istiyorlar ve terör örgütüne karşı mücadelemizin sonuna kadar devam etmesini istiyor. Halkımız hiçbir şekilde ateş altında değildir. Orada mücadele sadece terör örgütüne yönelik yapılmaktadır. Sokağa çıkma yasaklarının bu kadar uzun sürmesinin en temel nedeni oradaki vatandaşlarımızın hiç birinin bu olaydan etkilenmemesi için gayret sarfedilmesidir. Bu konuda her türlü hassasiyet gösterilmektedir."

"KORKMAYIN, VESAYETTEN KURTULUN ARTIK, "BİZ TERÖR ÖRGÜTÜNE KARŞIYIZ" DEYİN"

Özellikle HDP'li milletvekillerinin güvenlik güçlerinin sivil vatandaşları öldürdüğü yönündeki söylemlerine tepki gösteren Elvan, "Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve 64. Hükümetimiz hiçbir zaman sivillerin öldürülmesine yönelik bir girişimde bulunamaz, böyle bir husus söz konusu değildir. Bilakis vatandaşlarımızın korunmasına yönelik mücadele ediyoruz ve etmeye devam edeceğiz. Bugün yapılan mücadele sadece terör örgütüne yönelik yapılan bir mücadeledir" değerlendirmesini yaptı.

HDP'lilere de bir çağrıda bulunan Elvan, "Samimi olarak şunu söylemek istiyorum, özellikle HDP grubuna yönelik olarak, gelin, siz TBMM'nin birer milletvekilisiniz, ülkemizin birliği, bütünlüğü, kardeşlik ruhumuzun daha da geliştirilmesi için birlikte mücadele etmek zorundayız. Ama lütfen PKK terör örgütüne ve bu silaha karşı durduğunuzu açık bir şekilde ifade edin. Eğer o bölgede yaşayan vatandaşlarımızı seviyorsanız, o bölgede yaşayan insanlarımızla el ele kol kola yürümek istiyorsanız, bu kardeşlik ruhumuzun daha da güçlenmesini istiyorsanız gelin, korkmayın, vesayetten kurtulun artık. Şunu söyleyin "biz terör örgütüne karşıyız" deyin. Bunu söylediğiniz anda problemin önemli bir kısmı çözülecektir. Evet bir sorun var, bu meseleyi biz burada konuşalım. Ama siz eğer terör örgütünün sözcülüğünü yapmaya kalkarsanız, terör örgütünün talimatları doğrultusunda hareket ederseniz bu sorun çözülemez. Siz o bariyerleri tasvip ediyor musunuz, açılan çukurları tasvip ediyor musunuz, yakılan okulları tasvip ediyor musunuz, yakılan hastaneleri tasvip ediyor musunuz? O okullarda orada yaşayan Kürt kardeşlerimizin çocukları okuyor, o hastanelere orada yaşayan Kürt kardeşlerimiz gidiyor. Bunları niye kınamıyoruz, niye korkuyoruz. Kınayalım bunları. Biz sizinle birebir görüştüğümüzde samimi kanaatlerinizi ifade ediyorsunuz. Gelin bu terörü birlikte ortadan kaldıralım, bunu yapabiliriz, yapabilecek güçteyiz. Ama ne olur terör örgütünün arkasında durmayalım" diye konuştu.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim