• BIST 9915.62
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 26 °C
  • İzmir 24 °C

Aziz Sancar’ın Nobel Adayı Gebze Teknik Üniversitesinden

Aziz Sancar’ın Nobel Adayı Gebze Teknik Üniversitesinden
Geçtiğimiz aylarda Nobel ödülü alan Prof. Dr. Aziz Sancar, Türkiye'de bu ödülü almak için 2 Bilim Adamını işaret etti.

Geçtiğimiz aylarda Nobel ödülü alan Prof. Dr. Aziz Sancar, Türkiye'de bu ödülü almak için 2 Bilim Adamını işaret etti.

Kocaeli'nin Çayırova ilçesinde bulunan Gebze Teknik Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik bölümü Doç. Dr. Nuri Öztürk geçtiğimiz günlerde Nobel Ödülü alan Prof. Dr. Aziz Sancar tarafından bu ödülü almak için aday adayı gösterilmişti.

"HİÇBİR BİLİM ADAMI BEN NOBEL ALAYIM DİYE ÇALIŞMIYOR"

"Nobel ödülü almaya Türkiye'den iki aday var" diyen Aziz Sancar ile ilgili görüşlerini belirten Gebze Teknik Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Doç. Dr. Nuri Öztürk, "Tabii Aziz hocanın bize değer verdiğini gösteriyor. Ben Aziz beyle 6 yıl doktora sonrası çalışmalarımı devam ettirdim. Sonra yanında 1 buçuk yıl yardımcı doçent olarak çalıştım. O sırada bir çok yayınımız beraber oldu. Sanırım 16 kadar ortak yayınımız var. Bana her zaman çalışmamdan memnun olduğunu ifade etmiştir. Sanırım o gözlemine dair bir iyi niyet, dilek dilemiş çünkü Nobel almak farklı bir şey. Zaten hiçbir bilim adamı ben Nobel alayım diye çalışmıyor" dedi.

"AKADEMİSYENLERİN MALZEMELERİ YURT DIŞINDA HEMEN TEMİN EDİLİYOR"

Türkiye'deki akademik dünyadan beklentileri ile ilgili konuşan Öztürk, "Genel sorunlar belli aslında. Ben doktoramı Türkiye'de yapmıştım, o zamanlara göre çok daha iyi. TÜBİTAK'ın araştırmaya vermiş olduğu destek çok daha artmış durumda. Bununla birlikte hala eksiklerimiz var. Çünkü yurtdışından geliyor birçok kimyasallarımız. Bunun bir takım vergileri var. Yurtdışında ucuza alabildiğimiz malzemeleri burada daha pahalıya alıyoruz. Bekleme süresi çok uzun. Mesela ben Aziz hocanın laboratuvarında çalışırken ertesi gün istediğimiz malzemeler elimize ulaşırdı. Malzemelerin birçoğu stok olarak üniversitenin merkezinde vardı. Türkiye'de bu işler biraz daha zor oluyor. İki ay beklenmesi gerekiyor. Akademisyenlerin kullandığı reaktiflerle ilgili bazı düzenlemeler yapılması gerekiyor" diye konuştu.

"BİLİM BİR YARIŞMA DEĞİL"

Yurtdışındaki bilim adamları ile rekabet etmek için daha fazla destek verilmesi gerektiğinin altını çizen Öztürk, "Yurtdışında profesyonel insanlar çok fazla çalışıyorlar. Bizim onlarla rekabet edebilmemiz için Türkiye'de bilim dünyasına kolaylıklar gösterilmesi gerekiyor çünkü rakiplerimiz çok güçlü. Bilim bir yarışma değil ama siz geri kaldığınız zaman ilk önce onlar keşfediyor dolayısıyla bilimde onlar üstün oluyorlar" ifadelerini kullandı.

Aziz Sancar’ın Nobel Adayı Gebze Teknik Üniversitesinden

Aziz Sancar’ın Nobel Adayı Gebze Teknik Üniversitesinden

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim