• BIST 10123.23
  • Altın 2428.149
  • Dolar 32.3702
  • Euro 34.6846
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 20 °C

Atık suların yüzde 99,8'ini geri kazanmak mümkün

Atık suların yüzde 99,8'ini geri kazanmak mümkün
Bursa Uludağ Teknoloji Geliştirme Merkezi'nde (ULUTEK) yer alan Uludağ Çevre Teknolojileri ve Ar-Ge Merkezi, (ULUÇEV) atık suların yüzde 99,8'ini geri kazanan...

Bursa Uludağ Teknoloji Geliştirme Merkezi'nde (ULUTEK) yer alan Uludağ Çevre Teknolojileri ve Ar-Ge Merkezi, (ULUÇEV) atık suların yüzde 99,8'ini geri kazanan ve sıfır sıvı deşarjı sağlayan arıtma sistemi geliştirdi. Bu sistemin su sıkıntısı çeken ve yüzeysel suların korunması istenen tüm bölgelerde uygulanabileceğini ifade eden ULUÇEV Genel Müdürü Prof. Dr. Kadir Kestioğlu, temiz su ihtiyacının her geçen gün arttığına işaret etti.

Dünyada ve Türkiye'deki hızlı nüfus artışı, sanayinin gelişmesi ve iklim değişikliğinden ötürü kuraklıkların git gide arttığını belirten Kestioğlu, bu duruma bağlı olarak temiz su ihtiyacının da arttığını vurguladı. Kadir Kestioğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Günümüzde atık suların geri kazanımı oldukça önem arz eden bir durum haline gelmiştir. Dünya genelinde yapılan araştırmalar yakın bir gelecekte atık suyun geri kullanımının zorunlu olacağını göstermektedir. Bu sebeple atık suların geri kullanılması çalışmaları hız kazanmış ve özellikle kurak iklim yaşayan bölgelerde hızla kullanılan teknolojiler haline gelmiştir. Avustralya da yapılan bir çalışma, atık suların geri kullanılması ile birlikte şehirlerin yüzde 60 tasarruf sağlanabileceğini göstermiştir."

AVUSTRALYA, İÇME SUYUNUN YÜZDE 39'UNU DENİZDEN KARŞILIYOR

Atık suların geri kullanılmasının membran sistemleri ile mümkün olduğunu ifade eden ULUÇEV Genel Müdürü, "Mikroorganizmaların UV veya ozon sistemleriyle atık sudan uzaklaştırılması ile atık su daha güvenilir hale getirilmektedir. Ülkemizin iklim değişikliğinin etkilerini hissetmesiyle birlikte, yüksek işletme maliyetleri gerektiren bu sistemlerini kullanması kaçınılmaz olacaktır. Batı Avustralya dünyada kuraklık tehlikesiyle karşı karşıya kalan ülkelerden biri ve içme suyu ihtiyacının yüzde 39'unu deniz suyundan membran sistemleriyle karşılamaktadır." dedi.

İklim değişikliğinden en fazla etkilenen ülkeler arasında Türkiye'nin de bulunduğunu kaydeden Prof. Dr. Kadir Kestioğlu, şöyle konuştu: "Bu nedenle, ULUÇEV olarak atık suların yüzde 99,8'ini geri kazanan ve sıfır sıvı deşarjı sağlayan arıtma sistemlerini geliştirdik. Bu sistem su sıkıntısı çeken ve yüzeysel suların korunması istenen tüm bölgelerde uygulanabilen bunun yanı sıra da Endüstriyel Simbiyoz uygulamalarını içeren bir sistemdir. Gün geçtikçe artan su talebine karşılık sürdürülebilir kalkınmayı sağlayacak çözümler üretmek ülkemiz için de önemlidir. Ülkemizde de bu teknolojilerin kullanımı yaygınlaşmalı, geç kalınmadan Ar-Ge çalışmalarına da ağırlık verilmelidir."Cihan

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim