• BIST 10105.2
  • Altın 2397.363
  • Dolar 32.377
  • Euro 34.6839
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 26 °C
  • İzmir 27 °C

Anadolu Üniversitesi Tarihinde Bir İlk

Anadolu Üniversitesi Tarihinde Bir İlk
Anadolu Üniversitesi tarihinde ilk defa "BRICS ve Yükselen Ekonomilerde En İyi Üniversiteler 2016" listesine girerek önemli bir başarıya imza attı.

Anadolu Üniversitesi tarihinde ilk defa "BRICS ve Yükselen Ekonomilerde En İyi Üniversiteler 2016" listesine girerek önemli bir başarıya imza attı.

Londra merkezli yükseköğretim derecelendirme kuruluşu Times Higher Education (THE), "BRICS (Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin, Güney Afrika) ve Yükselen Ekonomilerde En İyi Üniversiteler 2016" listesini açıkladı. Bu yıl üçüncü kez hazırlanan listede üniversiteler, endüstri bağlantıları, öğretim kalitesi, araştırma etkisi ve uluslararası görünüm gibi kriterlere göre sıralanıyor. Bu yıl 35 ülkeden 200 üniversitenin yer aldığı listede, Türkiye sıra kayıpları yaşayan 9 üniversite ile temsil edildi. 106'ncı sıraya yerleşen Anadolu Üniversitesi ise, listede ilk defa yer aldı.

Buna ilişkin değerlendirmelerde bulunan Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci Gündoğan, üniversite sıralamalarına temkinli yaklaştıklarını belirterek, her zaman bu sıralamaların mutlak durumu yansıtmadığını savundu.

"Tabi bu bir şeylerin de göstergesi" diyen Prof. Dr. Gündoğan, "Bu sıralamalara giren üniversitelere baktığımızda Türkiye'nin önde gelen üniversitelerini görüyoruz. Bu sıralamalarda ağırlıklı olarak bilimsel araştırma ve yayın faaliyetleri öne çıkıyor. Anadolu Üniversitesi ilk defa bu sıralamaya girdi. Bundan birkaç ay önce yapılan dünya sıralamasında da 600-800 bandındaydık. Burada yükselen ekonomilerdeki en iyi üniversiteler içerisinde 106'ncı sırada yer aldık. Bu sıralamayı tek başına bir gösterge olarak değerlendirmemek lazım ama üniversitemiz birçok farklı alanda faaliyet gösteren bir üniversite olmasına rağmen bilimsel yayın sıralamasında da hızla yükseliyor" ifadelerini kullandı.

Rektör Gündoğan, Cambridge Üniversitesi'nin eski rektörlerinden birinin "Ben bu üniversite sıralamalarının aslında yanlış ve hatalarla dolu olduğunu düşünüyorum. Bu sıralamalar hiçbir üniversitenin diğerinden üstün olduğu anlamına gelmiyor. Ama Cambridge Üniversitesi'ni ilk sıralarda gördüğümde de çok mutlu oluyorum" deyişini hatırlatarak "bu sıralamalarda yer almayı da abartmamak lazım. Çünkü her sıralama kendine özgü kriterlere öncelik veriyor. Bizim üniversitemiz gibi fırsat eşitliği kapsamında toplumun tüm kesimlerinden milyonlarca öğrenciye eğitim hizmeti sunan bir üniversite ile birkaç bin öğrencisi bulunan araştırma odaklı üniversiteleri aynı kriter setiyle değerlendirmemek lazım. Ama buna rağmen Anadolu Üniversitesi bu kriterlere dayalı sıralamalarda da yer alabiliyorsa bunu da önemli bir başarı olarak kabul etmek gerekir" dedi.

Öte yandan bahse konu listede, Türk üniversiteleri olarak; Koç Üniversitesi 13'üncü, Sabancı Üniversitesi 22'nci, Bilkent Üniversitesi 41'inci, İstanbul Üniversitesi 62'nci, Orta Doğu Teknik Üniversitesi 64'üncü, İstanbul Teknik Üniversitesi 69'uncu, Boğaziçi Üniversitesi 71'inci, Anadolu Üniversitesi 106'ncı ve Hacettepe Üniversitesi de 168'inci sırada yer aldı.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim