• BIST 8718.11
  • Altın 2247.714
  • Dolar 32.332
  • Euro 35.1694
  • İstanbul 9 °C
  • Ankara 2 °C
  • İzmir 7 °C

Almanya’dan Türk işçi alımına onay

Almanya’dan Türk işçi alımına onay
Başta Türkiye olmak üzere yabancı ülkelerden işçi alımına onay verdi. Federal İçişleri Bakanı Nancy Faeser, “Şirketlerin yurtdışından, özellikle de Türkiye’den yardımcı işçi kullanmalarına imkân tanıyoruz” dedi.

Almanya’da hükümet, havalimanlarında personel eksikliğinden dolayı yaşanan kaosa son vermek için başta Gelecek işçilere sözleşme ücret tarifesi uygulanacak ve konaklama imkânı sunulacak.

Türkiye’den yaklaşık 3 bin işçi alınabileceği tahmin ediliyor.

Federal Ulaştırma Bakanı Volker Wissing (FDP), Federal İçisileri Bakanı Nancy Faeser (SPD) ve Federal Çalışma Bakanı Hubertus Heil (SPD) ortaklaşa düzenledikleri basın toplantısında alınan kararı tanıttı. Ulaştırma Bakanı Wissing, havalimanlarındaki sorunun sadece Almanya’da olmadığını belirtirken, “Bu Avrupa genelinde yaşadığımız bir sorun. Bu konuda çok endişeliyiz, çünkü insanların hayal kırıklığını görüyoruz. Bu nedenle federal hükümette inisiyatif almaya karar verdik” dedi. Wissing, konunun farklı uzmanlık birimlerinin alanına girdiğini de belirterek, “Yer hizmetlerini organize eden firmalarda ve güvenlik kontrolleri alanında uzman eksikliği var. Zor bir konu çünkü pandemide kaybettiği kalifiye işçileri sadece özel sektör geri getirebilir“ şeklinde konuştu.

FAZLA PERSONEL VAR

Federal Çalışma Bakanı Hubertus Heil da havacılık sektörü verilerine göre Türkiye’de havalimanlarında şu anda ihtiyaç duyulmayan birkaç bin civarında personel olduğunu söyledi. Bakan Heil, bu kişilerin Almanya’da geçici istihdamı için devletin, giriş ve oturma izinleri ile çalışma izinlerinin hızlı bir şekilde almalarını sağlayacağını belirtti.

Bakan Heil, daha önce de açıkladığı gibi sosyal dampingin olmasının engelleneceğini ifade etti. Gelecek işçilere ücret tarifesine göre ödeme yapılması gerektiği ve iyi bir konaklama imkânı sağlanması gerektiğini de kaydetti. Federal İçişleri Bakanı Faeser ise güvenlik gereksinimleri söz konusu olduğunda hiçbir taviz verilmeyeceğini vurguladı. Öte yandan havalimanlarındaki kaosa çözüm olarak alternatif uygulamalar da düşünülüyor. Buna göre işlemlerin hızlanması için yolculara bavul sayısı kısıtlaması planlanıyor. Ayrıca havalimanlarında havayolu şirketlerinin iniş ve kalkışta en çok rağbet gören seferlerinin azaltılması da düşünülüyor. Havalimanlarında gece uçuşlarının süresinin 1 saat uzatılması da gündeme alınan diğer öneriler arasında.

İstanbul Haber Ajansı

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim