• BIST 10045.74
  • Altın 2392.293
  • Dolar 32.3845
  • Euro 34.6065
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 23 °C
  • İzmir 24 °C

Alman Der Spiegel dergisinden dünyayı sarsacak iddia

Alman Der Spiegel dergisinden dünyayı sarsacak iddia
Amerikan Ulusal Güvenlik Ajansı’nın (NSA) birçok dünya lideri ve politikacıyı dinlemesinin ardından John Kerry'nin de dinlediğini iddia etti.

Amerikan Ulusal Güvenlik Ajansı’nın (NSA) birçok dünya lideri ve politikacıyı dinlemesinin yankıları sürerken, İsrail’in de ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’yi dinlediği iddia edildi. Alman Der Spiegel Dergisi’nin haberine göre, İsrail geçen yıl İsrail ve HAMAS arasında arabuluculuk görüşmeleri yapmak için bölgeye giden ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin kriptosuz telefonunu dinledi. Dergi ayrıca isim vermeden Kerry’yi başka bir devletin istihbarat servisinin dinlediğini de öne sürdü. Kimi zaman normal telefonunu kullanan Kerry’nin, İsrail istihbaratı tarafından dinlendikten sonra bunun pazarlık unsuru olarak kullanıldığı belirtildi.

İsrail ve ABD dinleme skandalına ilişkin açıklama yapmadı. Dergi, Netanjahu ile Kerry’nin arasının pek iyi olmadığını da yazdı.

1 GÜNDE 112 ÖLÜM

İsrail’in ateşkes girişimlerine rağmen Gazze’ye yönelik havadan ve karadan saldırısında 28’inci gün geride kaldı. Cumartesi günü yapılan saldırılarda 112, dünkü saldırılarda ise 71 Gazzeli hayatını kaybetti. 1 aya yaklaşan sürede ölü sayısının 1830’u bulduğu, yaralı sayısınınsa 9 bin 370 olduğu açıklandı. İsrail’in dün sabah Refah kentinde 3 bin Filistinlinin sığındığı Birleşmiş Milletler (BM) Filistinli Mültecilere Yardım Kuruluşu’na (UNRWA) ait Enes el-Vezir isimli okula yönelik saldırısındaysa 10 kişi hayatını kaybetti, 50 kişi ağır yaralandı.

Gazze Şeridi’nin güneyindeki Refah kentine düzenlenen ve Avkal Ailesi’nin hedef alındığı saldırıda aynı aileden 2’si kadın, 1’i çocuk 9 kişinin öldüğü öğrenildi. Cibaliyye Mülteci Kampı’na yönelik saldırıda Eş-Şurafa Ailesi’nden aralarında çocukların da olduğu 3 kişinin yaşamını yitirdiği belirtildi. UNICEF yaptığı açıklamada, İsrail’in 8 Temmuz’da başlayan Gazze saldırısında 296 çocuğun hayatını kaybettiğini ifade etti. UNICEF, yaşanan ölümlerin yüzde 30’unun çocuk ölümleri olduğunu, son 48 saat içindeyse bu oranın artmış olabileceğini duyurdu.

BM Filistinli Mültecilere Yardım Kuruluşu Sözcüsü Chris Gunness, güvenlik riskine rağmen Gazze’de UNRWA’ya ya ait 90 okulda kalan Filistinlilerin sayısının 260 bine ulaştığını belirtti. 1.8 milyon nüfuslu Gazze’de evini terk edenlerin toplam sayısı ise BM verilerine göre 460 bin. HAMAS’tan bir heyetin ise ateşkesin sağlanması konusunda Mısır arabuluculuğunda yürütülecek dolaylı görüşmelere katılmak üzere Mısır’a gittiği açıklandı.

İSRAİLLİ ASKER ÖLMÜŞ

İsrail medyası, saldırının 27. gününde İsrail askerlerinin çoğunun Gazze’den çekilmeye başladığını duyurdu. Televizyon görüntülerinde de çok sayıda tank ve askerin Gazze’yi terk etmesi yer aldı. İsrail Ordu Sözcüsü Yarbay Peter Lerner, olayı çekilme olarak adlandırmazken, “Askerler sınırın başka yerlerine konuşlandırılıyor” dedi. İsrail ordusu, Gazze’de HAMAS tarafından kaçırılan ve İsrail Savunma Bakanı Moşe Yalon’un kuzeni olduğu iddia edilen asker Hadar Goldin’in 2 gün önceki çatışmada öldüğünü duyurdu. İsrail, saldırılarda 3’ü sivil, 64 İsrail askerinin öldüğünü, yaklaşık 530 kişinin ise yaralandığını açıkladı. ‘ATEŞKESE ZORLAMAYIN’ İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun, cuma günü son bulan ateşkesin ardından Beyaz Saray’la yaptığı görüşmede, “Bizi ateşkese zorlamayın” dediği iddia edildi. Netanyahu’nun ABD’li yetkililerle konuşmalarına yakın olan kaynaklar, İsrail Başbakanı’nın “Bir daha ateşkes konusunda benim ne yapacağımı tahmin etmeye çalışmayın” ifadesini kullandığını dile getirdi.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim