• BIST 10100.73
  • Altın 2428.149
  • Dolar 32.3702
  • Euro 34.6846
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 23 °C
  • İzmir 25 °C

Abdülkadir Molla idam edildi

Bangladeş Cemaat-i İslami Partisi Genel Sekreter Yardımcısı Abdülkadir Molla'nın asılarak idam edildiği bildirildi

Bangladeş televizyonları, Bangladeş Cemaat-i İslami Partisi Genel Sekreter Yardımcısı Abdülkadir Molla'nın idam cezasının Dakka'daki bir cezaevinde infaz edildiğini duyurdu. Molla'nın asıldığı, adını açıklamak istemeyen bir istihbarat yetkilisi tarafından da doğrulandı.

Ülkenin 1971'de Pakistan'a karşı verdiği bağımsızlık mücadelesi sırasında işlenen suçların araştırılması için Bangladeş hükümeti tarafından 2010 yılında kurulan Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi'nde yargılanan Molla, 344 silahsız sivilin öldürülmesini azmettirmek dahil altı suçlamanın beşinden hüküm giyerek 5 Şubat 2013'te ömür boyu hapse mahkum edilmişti. 

Bangladeş'in İslami değerleri savunan en büyük partisi olan Cemaat-i İslami'nin genel sekreter yardımcılığını yürüten Molla, suçlamaları reddetmiş ve hakkında verilen ömür boyu hapis cezasının iptali için Temyiz Mahkemesi'ne başvurmuştu. Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi'nin hükmünü onayan temyiz mahkemesi, 17 Eylül'de Molla'ya verilen ömür boyu hapis cezasını idama çevirme kararı almıştı.

Cemaat-i İslami, idam cezasının siyasi bir karar olduğunu belirterek, Molla'nın infazının "korkunç sonuçlar" doğuracağı uyarısında bulunmuştu.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Pillay da Molla'nın idam cezasının uluslararası standartları karşılamadığını ifade etmiş, yürütmenin durdurulması çağrısında bulunmuştu.

Bekir Bozdağ'ın tepkisi

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Meclis'te gazetecilerin, Molla'nın idam edilmesiyle ilgili görüşünü sorması üzerine, Bangladeş'te Cemaat-i İslami Partisi Genel Sekreter Yardımcısı Abdülkadir Molla hakkında verilmiş idam cezasının infazının cinayet olduğunu söyledi. Haksız, hukuksuz ve dayanaksız bir karar ile adalet, insan hakları ve hukukun ayaklar altına alındığını belirten Bozdağ, şöyle konuştu:

"Haksız bir kararla idam edilen Abdülkadir Molla'ya Allah'tan rahmet diliyorum. Ailesine, sevenlerine ve kardeş Bangladeş halkına başsağlığı diliyorum. Abdülkadir Molla, haksız idam kararı verenler ve bu kararı infaz edenlerden çok çok uzun yaşayacaktır. Tıpkı Türkiye'de merhum Adnan Menderes, Fatin Rüştü Zorlu ve Hasan Plolatkan'ı idam eden ve infazını gerçekleştirenler hayırla anılmadığı gibi Abdülkadir Molla hakkında da verilen haksız kararı alanlar, aldıranlar infaz edenler, infazı durdurma imkanı varken durdurmayanları da asla tarih hayırla anmayacaktır, yadetmeyecektir."

"Adaletin infazı"

Pakistan Cemaat-i İslami Partisi liderlerinden Liyakat Beluç, Bangladeş'te Cemaat-i İslami Partisi Genel Sekreter Yardımcısı Abdülkadir Molla'nın idam edilmesi hakkında, "Bu infaz, adaletin ve insafın infazıdır" dedi.

Beluç, idamın kararının uygulanmasını şiddetle kınadıklarını belirtti. Beluç, şöyle konuştu:

"İdamı şiddetle kınıyoruz. Bu infazın, insafın ve adaletin infazı olduğunu düşünüyoruz. Bu, Bangladeş hükümeti için de zarar verici bir adım oldu ve ülkede şiddet olaylarının yaşanma riskini daha da arttırdı. Abdulkadir Molla'nın infazına neden olan suçlamaların asılsız olduğuna inanıyoruz. Bu suçlamalar temeli olmayan suçlamalardır. Ama biz Müslüman olarak şuna inanıyoruz ki ölüm sadece Allah'ın elindedir. Kardeşimize şehadet nimeti nasip oldu. Yarın Pakistan genelinde bu infazı kınayan protestolar düzenleyeceğiz ve Cuma namazının ardından gıyabi cenaze namazı kılacağız."

Ülkenin 1971'de Pakistan'a karşı verdiği bağımsızlık mücadelesi sırasında işlenen suçların araştırılması için Bangladeş hükümeti tarafından kurulan Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi'nde yargılanan Molla, 5 Şubat 2013'te ömür boyu hapse mahkum edilmişti. Bangladeş'in İslami değerleri savunan en büyük partisi olan Cemaat-i İslami'nin genel sekreter yardımcılığını yürüten Molla, suçlamaları reddetmiş ve hakkında verilen ömür boyu hapis cezasının iptali için Temyiz Mahkemesi'ne başvurmuştu. Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi'nin hükmünü onayan temyiz mahkemesi, 17 Eylül'de Molla'ya verilen ömür boyu hapis cezasını idama çevirme kararı almıştı.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Pillay da Molla'nın idam cezasının uluslararası standartları karşılamadığını ifade etmiş, yürütmenin durdurulması çağrısında bulunmuştu.

Muhalefetteki Cemaat-i İslami, hükümetin gelecek yıl yapılacak seçimler için yargıya müdahale ederek siyasete alet ettiğini, toplumsal ayrışmaya neden olduğunu ve yargılamanın uluslararası hukuk standartlarına hiçbir şekilde uygun olmadığını vurguluyor.

Af örgütünden kınama

Uluslararası Af Örgütü, Bangladeş'te Cemaat-i İslami Partisi Genel Sekreter Yardımcısı Abdülkadir Molla'nın idam edilmesinin "utanç verici bir durum" olduğunu bildirerek, ülkede daha fazla şiddet olaylarının yaşanabileceği uyarısında bulundu. 

Örgütten yapılan açıklamada, "İslami lider Molla'nın asılarak idamı utanç verici bir durumdur. Bangladeş yetkilileri halkın, misilleme saldırılarına karşı korunmasını sağlamalıdır" denildi. 

Af Örgütü'nün Bangladeş Araştırmacısı Abbas Faiz, "Molla'nın idamı hiç bir şekilde gerçekleşmemeliydi. İdam cezası insan haklarının ihlalidir ve başka insan hakları ihlali iddialarının cezalandırılması için kullanılmamalıdır" ifadelerini kullandı.

Ülkenin şu anda "bıçak sırtında" olduğuna dikkati çeken Faiz, seçim öncesi gerginliklerin en üst düzeyde olduğunu ve sokak protestolarının yaşandığını kaydetti. Faiz, "Molla'nın infazı daha fazla şiddeti tetikleyebilir, en ağır bedeli de Hindu toplumu ödüyor" dedi. 

"BM idam cezasına karşı"

BM Genel Sekreter Sözcüsü Martin Nesirky, BM'nin idam cezasına karşı olduğunu ve bunu defalarca kamuoyuna duyurduklarını söyledi.

Martin Nesirky, basın toplantısında AA'nın sorusu üzerine Cemaat-i İslami Partisi Genel Sekreter Yardımcısı Abdülkadir Molla'nın idam edilmesini değerlendirdi.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un idam cezasına ilişkin görüşlerinin herkes tarafından bilindiğini kaydeden Nesirky, "BM idam cezasının uygulanmasına karşı. Bu görüşü, Bangladeş'teki vakada da olduğu gibi değişik vesilerle defalarca belirttik" dedi.

Nesirky, Genel Sekreter Ban'ın dün Bangladeş Devlet Başkanı ve Başbakanı ile telefon görüşmesi yaptığı hatırlatılarak, görüşmede Abdülkadir Molla'nın idamının önlenmesine ilişkin Genel Sekreter'in bir tavsiyesinin olup olmadığı sorusunu ise yanıtsız bıraktı.

BM Genel Sekreterliği'nden dün yapılan yazılı açıklamada, Ban'ın, Bangladeş Devlet Başkanı ve Başbakanı ile görüştüğü belirtilmiş, içeriğe ilişkin verilen bilgide ise Ban'ın muhataplarına seçime giden süreçte Bangladeş'teki sorunları diyalogla halletmeleri tavsiyesi yer almış, Abdülkadir Molla'ya verilen idam cezasının gündeme gelip gelmediği ise belirtilmemişti.

www.istanbulhaber.com

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim