• BIST 9645.02
  • Altın 2429.254
  • Dolar 32.552
  • Euro 34.8813
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 25 °C

Amerika’daki Türk Yahudileri TURKOFAMERICA’da

Osmanlı İmparatorluğu döneminde ABD’ye göç eden Türk Yahudilerin hikayesi TURKOFAMERICA tarafından özel bir sayıda biraraya getirildi.

ABD’deki İngilizce olarak yayımlanan ilk ve tek Türk dergisi TURKOFAMERICA, ABD’de yaşayan Türk Yahudilerinin hikayelerini sayfalarına taşıdı.

 

Osmanlı İmparatorluğu’nun son yıllarında (1890-1924) Osmanlı topraklarından ABD’ye göç eden 30 bini aşkın Türk Yahudisi, ülkede önemli bir lobi gücü olarak göze çarpıyor. 1900’lü yılların başlarında New York, Seattle, Miami, Los Angeles ve Atlanta gibi ABD’nin büyük şehirlerine yerleşen Türk Yahudilerinin nüfusunun 200-300 bin arasında olduğu tahmin ediliyor.

 

Çoğunlukla Edirne, Tekirdağ, Çorlu, Kırklareli, Lüleburgaz, Marmara Adası ve İstanbul’dan göç eden Türk Yahudilerinin ikinci ve üçüncü nesilleri ABD’de önemli pozisyonlarda bulunuyor.

 

TURKOFAMERICA dergisinin, New York merkezli Amerikan Seferad Federasyonu ve İstanbul’da kurulu 500. Yıl Vakfı’nın danışmanlığında hazırladığı “Seferad Özel Sayısı”nda birbirinden ilginç konulara yer veriliyor.

 

Washington merkezli Turkish Cultural Foundation ve İstanbul Ticaret Odası da derginin hazırlanmasına sponsor olarak katkıda bulundu.

 

Dergide haber olarak taşınan başarılı isimler arasında Broadway müzikallerinden Rock of Ages’ın yapımcısı İstanbul, Ortaköylü bir ailenin oğlu olan Barry Habib, Amerika’nın en eski sinagogu olan 1654 tarihinde kurulan Portekiz İspanyol Sinagogu’nda 40 yıl başhaham olarak görev yapan anne tarafından Türk Marc Angel, Amerikan Sefarad Federasyonu yönetim kurulu üyesi Edirneli işadamı Norman Belmonte, Marmara Adası’ndan göç edip Seattle’a 100 yıl önce yerleşen ilk Türkler Solomon Calvo ve Jack Policar, Maryland Genel Kurul Grup Başkanı Lüleburgazlı Dan Morhaim yer alıyor.

 

Dergide Devlet Bakanı Başmüzakereci Egemen Bağış ile Türkiye Washington Büyükelçisi Nabi Şensoy’un Türk-Yahudi dostluğu konu alan yazılarının yanı sıra Osmanlı İmparatorluğu döneminde Milas, Bursa, Edirne ve Selanik’te yaşayan Yahudilerle ilgili araştırmalara yer veriliyor.

 

Tarihçi Göknur Akçadağ, Osmanlı arşivlerinden Yahudi toplumu ile ilgili çarpıcı anekdotlara yer verirken, aynı zamanda 500. Yıl Vakfı Başkanı olan araştırmacı-yazar Naim Güleryüz 517 yıllık Türk-Yahudi dostluğu ve Viyana’daki Türk Yahudi cemaati hakkında ilgi çekeci konulara vurgu yapıyor.  

 

Dergide ayrıca İstanbul Ticaret Odası Başkanı Dr. Murat Yalçıntaş da tarihte Yahudi esnaf ve işadamının İstanbul ticaretindekini önemini anlatan bir yazısı bulunuyor.  

 

TURKOFAMERICA Seferad özel sayısı ABD’de kurulu 200’e yakın Seferad derneği yöneticisine ile Kongre ve Senato üyelerine ulaştırılacak. Delta Airlines’ın İstanbul-New York uçuşlarında business class yolcularına ulaştırılacak dergi, ABD’de 40’ın üzerindeki eyaletteki abonelerine gönderilecek.

 

TURKOFAMERICA, çıkardığı özel sayıya ilavaten 23 Kasım’da New York’ta yapılacak özel bir toplantı ile Sefaradlar ile Türk toplumunun bir araya gelmesine vesile olacak.

 

İSTANBULHABER AJANSI

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim