• BIST 9763.37
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 18 °C

Yellen'in Kırılganlık Liginde Türkiye Birinci

Yellen'in Kırılganlık Liginde Türkiye Birinci
Yeni FED Başkanı Yellen'in ilk resmi konuşması sırasında açıklanan FED raporuna göre, Türkiye gelişmekte olan ülkeler arasında en kırılganı.

Abd Merkez Bankası (Fed) Başkanı Janet Yellen, Ben Bernanke’den koltuğu devraldıktan sonra yaptığı ilk sunumda Türkiye’ye değindi.

Temsilciler Meclisi’nde bir konuşma yapan ve işsizliğin henüz arzu edilen düzeyde olmadığını dile getiren Yellen bir de rapor açıkladı. Raporda Fed, gelişmekte olan ülkelerde son dönemde yaşanan kur çalkantıları konusunda sorumluluk kabul etmediğini bildirdi. Fed’in varlık alımını aralık ayından itibaren azaltmaya başlayarak aylık 65 milyar dolara çekmesi birçok gelişmekte olan ülkede piyasaları olumsuz etkilemişti.

Fed’in tahvil alım programına son vermeye başlamasının gelişmekte olan ülke piyasalarında baskı yarattığını kabul eden rapor, yine de son dönemde yaşanan satışların Fed’den kaynaklanmadığı görüşünde.

MERKEZ MÜDAHALESİ

Fed bu konuda, “Daha çok, Çin’deki üretimin beklentilerin altında gelmesi, Arjantin peso’sunda yaşanan devalüasyon ve Türkiye’nin para birimini desteklemek için müdahalesi gibi birkaç ters olay, gelişmekte olan ülkelerde yeni bir türbülansı tetikledi” yorumunda bulundu.

Fed’in konuşmayla birlikte yayınladığı raporda, birkaç gelişmekte olan ülkenin önemli ekonomik ve finansal kırılganlıklar barındırdığı uyarısı yapıldı.
Raporun 29. sayfasındaki tablo ise Fed’in en kırılgan ekonomiler olarak sırasıyla Türkiye, Brezilya, Hindistan, Endonezya ve Güney Afrika’yı gördüğünü ortaya koydu.

‘GÜVERCİN’E TASDİK

Analistler Janet Yellen’in düşük enflasyon ve yüksek işsizlikle mücadelede gevşek para politikasını tercih etmesi nedeniyle ‘güvercin’ olarak tanındığını, önceki gün ilk resmi konuşmasının da bunu tasdik ettiği yorumunu yaptı.

Önceki başkan Ben Bernanke, Temsilciler Meclisi’nde 8 - 12 sayfa arası bir konuşma yaparken, Yellen’in 5 sayfayı biraz aşan bir konuşma hazırlaması ve her konu hakkında açık konuşması dikkat çekti.

İLK KADIN BAŞKAN HIZLI BAŞLADI

Yellen, üç yıl boyunca Bernanke’nin yardımcılığını yürüttükten sonra Fed’in ilk kadın başkanı olarak 3 Şubat’ta yeni görevine başladı.

Fed bilançosunu yaklaşık dört kat artırarak 4.1 trilyon dolar düzeyine ulaştıran tahvil alım programının destekçisi olan Yellen, Fed’in faizler konusunda piyasaları yönlendiren iletişim politikasının da mimarı olarak biliniyor.

http://www.istanbulhaber.com

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim