• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 23 °C
  • İzmir 23 °C

Çin'in dış ticareti ivme kazanıyor

Çin'in dış ticareti ivme kazanıyor
Bu yılın ilk üç çeyreğinde, karmaşık ve belirsizliklerle dolu dış ortam ile ciddi iç zorluklarla karşı karşıya kalan Çin'in dış ticareti sorunsuz bir şekilde ilerlemeye devam etti.

13 Ekim’de yayımlanan resmî verilere göre, Çin'in ilk üç çeyrekte toplam dış ticaret hacmi 30,8 trilyon yuana ulaşarak, geçen yılın aynı dönemiyle aynı seviyeyi korudu. Çeyrek bazlı bakıldığında birinci, ikinci ve üçüncü çeyreklerde dış ticaret sırasıyla 9,72 trilyon, 10,29 trilyon ve 10,79 trilyon yuan olarak kayda geçti.

Uzmanlar, Çin'in dev piyasasının ve sanayi alanındaki uzun vadeli avantajlarının, dış ticaretin gelişmesi için sağlam bir temel oluşturduğuna dikkat çekti. Çin'in ithalatı, ilk üç çeyrekte yüzde 2,6'lık kümülatif artışla arka arkaya sekiz ay boyunca yükseldi. Almanya kaynaklı bir veri platformundan alınan bilgilere göre, Çin'in imalat sektöründe gerçekleştirilen üretim değeri, dünya toplamının yüzde 28'inden fazlasını oluşturdu. ABD ise toplam imalata yaklaşık yüzde 16'lık katkı yaptı.

Geleneksel endüstrilerdeki yüksek rekabet gücünü koruyan Çin'in yeni enerjili araçları da farklı ülkelerde rağbet gördü. Çin Otomobil Üreticileri Birliği tarafından açıklanan verilere göre, eylül ayında ihraç edilen yeni enerjili araç sayısı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 92,8 artışla 96 bin adedi buldu.

Bununla beraber, Çin'in dışa açılma boyutunu sürekli genişletmesi, dış ticaret için elverişli koşullar yarattı. Bu yıl, Kuşak ve Yol İnisiyatifi’nin ortaya koyulmasının 10. yıldönümü. Yılın ilk üç çeyreğinde Çin ile Kuşak ve Yol güzergâhındaki ülkeler arasında gerçekleştirilen ticaret hacmi, yüzde 3,1 artışla 14,32 trilyon yuana ulaşarak Çin’in dış ticaret hacminin yüzde 46,5'ini oluşturdu.

Çin ekonomisinin toparlanmayı ve iyi yönde seyretmeyi sürdürmesiyle birlikte, dış ticaretin yakaladığı olumlu ivmenin de küresel ticarete istikrar getirmeye devam etmesi bekleniyor. (Çin Uluslararası Radyosu)

İstanbul Haber Ajansı

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim