• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 19 °C
  • İzmir 16 °C

Tony Blair, Kaddafi'den özür dilemiş

Tony Blair, Kaddafi'den özür dilemiş
Eski İngiltere Başbakanı Tony Blair'ın, Libya lideri Muammer Kaddafi'den özür dilediği resmi bir mektup ortaya çıktı.

İngiltere eski Başbakanı Tony Blair’ın, Libya lideri Muammer Kaddafi’den İngiltere’deki beş Libyalı muhalifi bir mahkemenin Libya’da işkenceye maruz kalabileceklerine karar vermesi nedeniyle ülkelerine geri döndermeyi başaramadığı için özür dilediği resmi bir mektup ortaya çıktı.  Hürriyet'ten Birce Bora'nın haberine göre “Sevgili Muammer” hitabı ile başlayan Nisan 2007 tarihli mektupta Blair’ın “Üzülerek söylemeliyim ki İngiltere hükümeti Libyalı sığınmacıların ülkelerine iade edilmesi konusunda açtığı davada başarı sağlayamadı. Mahkemenin kararı beni büyük hayal kırıklığına uğrattı” dediği ve ayrıca Kaddafi’ye İngiltere ve Libya’nın anti-terör organizasyonları arasındaki “mükemmel işbirliği” için de teşekkür ettiği görüldü. 

Blair “Birleşik Krallık ile Libya arasındaki karşılıklı ilişkinin daha da gelişmesini umduğunu” belirtirken başbakanlığın antetli kağıdına yazdığı iki sayfalık mektubu “İyi dileklerimle, her zaman senin, Tony” diye imzaladı. Mektubu İngiliz basını ile paylaşan İnsan hakları avukatları, metni 2011 yılında Libya’da gerçekleşen devrim sırasında ele geçirdiklerini ve Kaddafi'ye muhalefet yaptıkları gerekçesiyle işkenceye maruz kaldıklarını iddia eden 12 kişi adına adına İngiliz hükümetine karşı açtıkları tazminat davasında delil olarak kullanmayı planladıklarını açıkladı. 

7’si Libyalı 5’i ise Somali ve Libya asıllı İngiliz vatandaşları olan davacılar, Tony Blair’ın başbakanlığı döneminde İngiltere ve Libya’nın ortaklaşa düzenlediği operasyonlarda hem Libyalı hem de İngiliz istihbarat görevlileri tarafından işkenceye maruz bırakıldıklarını iddia ediyor. Tony Blair’ın temsilcileri mektubun İngiliz basınında yer almasından sonra yaptıkları kısa açıklamada “Tony Blair daima işkenceye karşı olmuştur” demekle yetindi. 

fft16_mf3291652.jpeg

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim