• BIST 8718.11
  • Altın 2247.714
  • Dolar 32.332
  • Euro 35.1694
  • İstanbul 9 °C
  • Ankara 2 °C
  • İzmir 7 °C

Tekno-Katalog Tanıtım Toplantısı Gerçekleşti

Tekno-Katalog Tanıtım Toplantısı Gerçekleşti
Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) TargeT Teknoloji Transfer Ofisi ve Devlet Malzeme Ofisi işbirliğiyle, GAÜN Senato Salonu'nda düzenlenen Tekno-Katalog toplantısı...

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) TargeT Teknoloji Transfer Ofisi ve Devlet Malzeme Ofisi işbirliğiyle, GAÜN Senato Salonu'nda düzenlenen Tekno-Katalog toplantısı gerçekleşti.

Toplantıda konuşan GAÜN Rektörü Prof. Dr. Ali Gür, son zamanlarda devletin birçok kurumunda çok önemli atılımlar olduğunu, hatta bazı noktalarda özel sektörden daha fazla risk alma becerisi gösterildiğini belirtti.

Kurum içi girişimcilik ruhunun yeni yapılanmaya dönüşmesi önemli

Devlet Malzeme Ofisi'nin girişimcilere yönelik kendi kurum içi girişimcilik ruhunu yeni yapılanmaya dönüşmesine yönelik attığı adımları takdirle karşıladığını ifade eden Prof. Dr. Gür, Tekno-Katalog da kısmi sınırlama yapılarak Teknoparklarda yer alan firmaların üretiminin yer alması, üniversitelerdeki Teknoparkları desteklemek içinde önemli bir altyapı olduğunu vurgulayarak, "Dışarıdan herhangi bir girişimci değil de denetimli, proje bazlı çalışan ve devletin kurumları tarafından denetlenip, raporlanmış birimlerin bu programda olması önemli. Bildiğiniz gibi genellikle ürünler yapılır, bir girişimcimiz hayalini gerçekleştirir ama bu ürün gerçekten piyasada kullanıldığı zaman istenilen fonksiyonel faydayı verip, vermeyeceğini anlaşılır. Bunun için de ürünün fonksiyonel netliğinin kazanması için belli zaman ve belli oranda kullanılıp, aynı zamanda avantaj ve dezavantajın ortaya çıkması gerekiyor. Girişimci piyasaya bir ürünü sürüp bunu genel alıcılarla paylaşamadığı zaman ürünün niteliği anlaşılamıyor. Tekno- Katalog ile devletin desteği ve garantörlüğü altında aynı zamanda bu ürünlerin piyasada kullanılabilirliğini ve ürünlerde çıkabilecek yeni modellemelerinde altyapısı oluşturulabiliyor. Bir sorun çıktığında alıcı uç organla, girişimci birbiri ile hiç muhatap olmadan Devlet Malzeme Ofisi'nin bu işteki garantör olduğu bu sistemi çok önemsiyorum. Böylece, Devlet Malzeme Ofisi gibi kurumsallaşmış bir yapının alınan ürünü kendi gamına koyarak pazarlamanın en yüksek trendini oluşturmuş oluyor" dedi.

GAÜN, fikrin çıkış noktasında en önemli etken

Teknoloji geliştiren girişimci ve KOBİ'lere kamu tarafından verilebilecek en önemli desteklerden birisinin de onların ürünlerini satın almak ve kullanmak olduğunu söyleyen GAÜN TargeT Teknoloji Transfer Ofisi Genel Müdürü Ekrem Tekin, "Devlet Malzeme Ofisi çalışanları iki yıl önce kurumumuzu ziyaret ettiklerinde, Teknolojik girişimcilerimizin ürünlerini satın almak ve kamuya kullandırmak için bir kanal oluşturmalarının faydalı olacağı şeklinde görüş beyan etmiştik. Türkiye'nin gerçekten ihtiyacı olan "kamuya ürün satmak" olayında, "Merkezi Satın Alma" olarak neler yapabilecekleriyle ilgili konuyu Devlet Malzeme Ofisleri Genel Müdürlüğü'ne kadar taşıyıp, projelendirmişler. Tekno-Katalog'un teknik altyapısı, programı oluşturmuş ve geliştirmişler. Fikrin çıkış noktasında en önemli etken Gaziantep Üniversitesi olduğu için Tekno Katalog'un tanıtım toplantısının lansmanı için toplandık" şeklinde konuştu.

Firmalarımıza yeni pazar kanalı açıyoruz

Devlet Malzeme Ofisi Genel Müdür Yardımcısı İsmet Keskin ise, Türkiye'de kamu alımlarının iki yöntemi olduğunu, Kamu İhale Kanuna göre ihalelere katılmak suretiyle kamuya mal satılabildiğini ya da Devlet Malzeme Ofisinin tedarikçisi olmanız halinde ihale prosedürüne tabi olmadan bir satış yapılabildiğini ifade ederek, "Kamu ihaleden farklı olan yanımız, marka, model ve firma tercihi yapma şansı olan bir model olması. Dolayısıyla esnek bir alım mevzuatımız var. 2016 Yılı itibariye dört milyar doları geçen bir ciroya sahip durumdayız. Türkiye'de bütün kamu, kurum ve kuruluşlara hizmet eden bir Genel Müdürlüğümüz var. Özel sektöre satışımız yok. Bu toplam ciromuzun yüzde 75'ini de katalog sistemimiz üzerinden gerçekleştiriyoruz. Genel Müdürlük olarak ana görevimiz kamunun ihtiyacı olan ürünü en uygun ve kaliteli bir şekilde almak olarak özetleyebiliriz. Özellikle son yıllarda yerli üreticimizin desteklememiz gerektiğinin farkında olan bir kurumuz. Bu doğrultuda birçok farklı uygulamalara geçtik. Genel Katalog dışında Cazibe Merkezi katalog adı altında, Cazibe Merkezlerinde yer alan 23 ilimizdeki üreticilerimizi genel katalogdan daha esnek, olumlu ve onlara avantaj sağlayan şartlarda onları katalog içerisine aldık. Yine Kobilerimizi desteklemek amacıyla Kobilerimiz için benzer bir destekleme yaptık. Şu anda da Teknokentlerde faaliyette bulunan girişimcilerimizin ürettiği ürünleri, kamuya kazandırmak, onlara markalaşma ve ticarileşme imkânı sağlamak amacıyla ve pazar kanalı açmak adına bir girişimde bulunduk. Böylece bu kanalda üretilen ürünleri kamuya kazandırmaya çalışacağız" ifadelerini kullandı.

Hayallerinize, hikayemizi ortak etmeye geldik

Tekno-Katalog'un lansman sunumunu gerçekleştiren Devlet Malzeme Ofisi Tanıtım Müdürü Suat Yamaç, Devlet Malzeme Ofisi'nin, Cumhuriyetin ilk yıllarında kurulan ve o günden bugüne kamu kurum ve kuruşları adına merkezi satın alma işini yürüten bir kurum olduğunu belirterek, "Şeffaf, hızlı, etkin alım süreçleriyle kamu kurumlarıyla, tedarikçiler arasında köprü vazifesi görürken her geçen gün etkinliğini artıran bir kurum haline geldik. Ülke olarak kamu alımlarında çok önemli bir dönemden geçiyoruz. Kalkınma hamlemizi gerçekleştirmeye ve üretmeye çalışıyoruz. Yüksek teknolojili ve katma değerli ürünler üretmemiz gerekiyor. Kamu alımlarını bu noktada kullanmak zorundayız. Bugün sizlerle hikâyemizi paylaşmaya ve hayallerinize, hikayemizi ortak etmeye geldik. Yaklaşık iki yıl önce Gaziantep Üniversitesi'nin girişimcilik etkinliği ARGETİ" de Teknokent firmalarıyla tanıştık. Stantları dolaşırken birçoğunun potansiyel müşterisinin kamu olduğunu gördüm. Biz kurum olarak neden burada değiliz sorusu; o gün bizim kurum içi girişimcilik serüvenimiz başlangıcı oldu. Sonrasında, pek çok Teknokent, girişimci ve akademisyen ile buluştuk. Sanayi süreci ile girişimcilik sürecini birleştirerek ele aldık ve projemizi başlattık" dedi.

Toplantıya GAÜN Rektörü Prof. Dr. Ali Gür, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Metin Bedir, Rektör Danışmanı Doç. Dr. Necip Fazıl Yılmaz, Gaziantep TEKNOPARK Genel Müdürü Yrd. Doç. Dr. Deniz Vuruşkan, TargeT Teknoloji Transfer Ofisi Genel Müdürü Ekrem Tekin, Teknoloji Transfer Ofisi Uzmanları, Gaziantep TEKNOPARK Uzmanları ve Gaziantep TEKNOPARK" tan pek çok firma katıldı.

Tekno-Katalog Tanıtım Toplantısı Gerçekleşti

Tekno-Katalog Tanıtım Toplantısı Gerçekleşti

Tekno-Katalog Tanıtım Toplantısı Gerçekleşti

Tekno-Katalog Tanıtım Toplantısı Gerçekleşti

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim