• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 18 °C

TBMM’yi tatil sonrası yoğun gündem bekliyor!

TBMM’yi tatil sonrası yoğun gündem bekliyor!
Tatil sonrası TBMM'de gündem rüşvet ve yolsuzluk.

TBMM, 30 Mart’ta yapılan yerel seçimler için verdiği tatil sona eriyor. 8 Nisan 2014 tarihi itibariyle çalışmalarına kaldığı yerden başlayacak olan Meclis’in gündemi yoğun. Gündemde MİT Kanunu’nda değişiklik yapılmasına ilişkin teklif ile yolsuzluk ve rüşvet iddiaları sebebiyle 4 bakan hakkında hazırlanan fezlekeler başta olmak üzere birçok konu bulunuyor.
TBMM Genel Kurulu, 8 Nisan 2014 Salı günü saat 15.00′te toplanacak. Genel kurulda, yerel seçimlerde belediye başkan adayı olan 26 milletvekilinden seçimi kazanan 9 milletvekilinin dilekçeleri okunacak. Meclis’teki sandalye sayısı ise 548′den 539′e düşecek.
Belediye Başkanı olan milletvekilleri de şu isimlerden oluşuyor: Balıkesir’de AKP Balıkesir Milletvekili Ahmet Edip Uğur, Antalya’da AKP Antalya Milletvekili Menderes Türel, Diyarbakır’da BDP Eş Başkanı Gültan Kışanak, Edirne’de CHP Edirne Milletvekili Recep Gürkan, Gaziantep’de AKP Gaziantep Milletvekili Fatma Şahin, Kırklareli’de CHP Kırklareli Milletvekili Mehmet Kesimoğlu, Mardin’de Mardin Bağımsız Milletvekili Ahmet Türk, Ordu’da AKP İstanbul Milletvekili Enver Yılmaz, Eskişehir’in Odunpazarı İlçesinde CHP Eskişehir Milletvekili Kazım Kurt.
2972 sayılı Mahalli İdareler ile Mahalle Muhtarlıkları ve İhtiyar Heyetleri Seçimi Hakkında Kanun’un 17′nci maddesine uygun olarak belediye başkanlığı görevini tercih ettiğine ilişkin önergenin okunmasıyla birlikte belediye başkanı olanların milletvekillikleri düşmüş olacak. TBMM sandalye dağılımı ise şöyle şekillenecek: AKP 313, CHP 131, BDP 21, bağımsız milletvekilleri 14.
4 BAKAN HAKKINDA MECLİS SORUŞTURMASI
Yerel seçim çalışmaları devam ederken TBMM Genel Kurulu, eski bakanlar Zafer Çağlayan, Egemen Bağış, Muammer Güler ve Erdoğan Bayraktar hakkında hazırlanan fezlekeler için toplanmıştı. Ancak CHP’nin fezlekeler ile ilgili Meclis’te genel görüşme talebi açılması talebi kabul edilmemişti.
TBMM’nin açılmasıyla birlikte yine ana gündem maddelerinden biri bu fezlekeler olacak. CHP, dört eski bakan hakkında Meclis Soruşturması açılmasına ilişkin önergelerinin TBMM Başkanlığı’na sundu. Önergelerde, çağdaş demokratik hukuk devletlerinde, konumu, görevi ve mesleği ne olursa olsun suç işleyenlerin cezalandırılmasının temel bir ilke olduğu, bu ilkenin, herkesin kanunlar önünde eşit olduğunu göstermesi ve yine suçların takipsiz bırakılmamasının doğal bir sonucu olduğu vurgulandı.
Parlamenter demokrasilerde, parlamentoların yasa yapma yanında diğer bir asli görevinin de yürütmeyi denetlemek olduğu kaydedilen önergelerde, bunun anayasada da belirtildiğinn dile getirildiği önergelerde, “Yaklaşık 3 aydır Türkiye’nin gündemini işgal eden, 17 Aralık 2013 tarihinde başlayan operasyonla 61. Hükümetin dört bakanı hakkında Cumhuriyet tarihimizde ve hatta dünya tarihinde eşi benzeri görülmemiş boyutta; rüşvet, yolsuzluk, kaçakçılık, sahtecilik, nüfuz suistimali, suçluyu kayırma gibi çeşitli suçlardan dolayı birçok iddiada bulunulmuş ve bu iddialara ilişkin çok sayıda bilgi ve belge, çeşitli vasıtalarla kamuoyuna açıklanmıştır. 17 Aralık soruşturmasıyla birlikte, siyasi hayatımızda ve kamuoyunun gündemine ayakkabı kutusunda saklanan dolarlar, çikolata kutusuyla gönderilen 500 bin dolarlık bayram harçlığı, evde bulunan para kasaları, 700 bin liralık saat gibi kavramlar girmiştir.” denildi.
AKP de 4 eski bakan hakkında soruşturma komisyonu kurulması için Meclis Başkanlığı’na önerge verdi. Önergede, Önergede şöyle denildi: “Adı geçen eski bakanlara atfedilen ve Türk Ceza Kanunu’nun yaptırıma bağlanan (görevi kötüye kullanma ile ilgili TCK’nın 257 ve nüfuz ticareti ile ilgili 255. maddeleri) ithamların soruşturulması;, adı geçen kişilerin Anayasa ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ile güvence altına alınan ‘özel hayatın gizliliği ve korunması’, ‘haberleşme özgürlüğü ve gizliliği’ ve ‘masumiyet karinesi (lekelenmeme hakkı)’ ilkeleri açısından önem arz ettiği gibi, aziz milletimize, Yüce Genel Kurul’a ve yargıya olan hesap verme sorumluluğunun da bir gereği olarak ortaya çıkmaktadır. Bu nedenlerle adı geçen eski İçişleri Bakanı Muammer Güler, eski AB Bakanı Egemen Bağış, eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, eski Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar hakkında cezai sorumluluğu gerektirdiği iddia edilen fiillerin soruşturularak gerçeklerin ortaya çıkarılması amacıyla Anayasanın 100. ve TBMM İçtüzüğü’nün 107. maddesi uyarınca Meclis Soruşturması açılmasını arz ve teklif ederiz.”

http://www.istanbulhaber.com

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim