• BIST 9915.62
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 23 °C
  • İzmir 22 °C

TBMM'de yolsuzluk ve rüşvet operasyonu görüşülecek

TBMM'de yolsuzluk ve rüşvet operasyonu görüşülecek
Tüm Türkiye'yi kasıp kavuran 17 Aralık yolsuzluk operasyonunda ismi geçen 4 eski bakan hakkında soruşturma önergesi bugün TBMM'de görüşülecek.

Meclis'te bugün 17 Aralık 2013'de Türkiye'yi sarsan yolsuzluk ve rüşvet operasyonu için önemli bir görüşme yapılacak. 4 eski bakan hakkında Yüce Divan istemli AKP ve CHP'nin soruşturma önergeleri ele alınacak. Önerge kabul edilirse Meclis Soruşturma Komisyonu kurulacak.
 
AK Parti, eski bakanlar Zafer Çağlayan, Muammer Güler, Erdoğan Bayraktar ve Egemen Bağış için tek bir komisyon kurulmasını, CHP ise her bakan için ayrı ayrı komisyon kurulmasını istiyor. Eski bakanlar hakkında resmi belgede sahtecilik, rüşvet, nüfuz ticareti ve görevi kötüye kullanma gibi suç iddiaları bulunuyor.
 
Meclis Genel Kurulu, soruşturma açılması yönünde karar alırsa, 4 partinin milletvekillerinden oluşan 15 kişilik komisyon kurulacak. Bu komisyon en çok 4 ay süreyle çalışacak. Eski bakanlar ile olaya adı karışanları da dinleyecek. Komisyon raporu, Genel Kurulda ele alınacak. Yüce Divan'a sevk için en az 276 oy gerekecek.
 
ÖNERGE DEĞİŞTİ
AKP'nin 4 eski bakanla ilgili TBMM'ye verdiği ilk soruşturma önergesinde, ''Rüşvet'' iddiaları hiç yer almazken bugün görüşülecek olan 2. önergede rüşvet, altın kaçakçılığı ve Rıza Sarraf'a da değinildi. Eski bakanlarla ilgili tüm iddiaların, TCK'nın 5 ayrı maddesi kapsamında soruşturulması istendi. Bu maddelerin toplam alt sınırı 19 yıl, üst sınırı ise 64 yıl hapsi gerektiriyor.
 
AKP'nin önergesinde, Zafer Çağlayan'ın, Rıza Sarraf'tan sağladığı menfaat karşılığında İran'a altın ihracatı yapması için imtiyaz ve Gana'dan yurda kaçak olarak sokulmak istenen 1,5 ton altın soruşturmasını engelleyerek, altının Dubai'ye çıkışını sağladığı iddialarına yer veriliyor. Çağlayan için TCK'nın 204'üncü maddedeki ''Resmi belgede sahtecilik'' ve 252'inci maddedeki
 
''Rüşvet'' suçunun soruşturulması isteniyor. Bu maddeler 2-5 ve 4-12 yıl arasında iki ayrı hapis öngörüyor.
 
GÜLER VE BAĞIŞ İÇİN İDDİALAR

Muammer Güler'in ise, Sarraf'tan sağlanan menfaat karşılığı, araçlarına trafikte imtiyaz tanıdığı, koruma polisi verdiği, Türk vatandaşı olmaları için istisna uyguladığı, basında aleyhlerinde çıkacak haberleri engellemeye çalıştığı iddialarına yer veriliyor. Güler'in, TCK'nın 204'üncü maddesindeki ''Resmi belgede sahtecilik, 255'inci maddesindeki ''Nüfuz ticareti'' 252'inci maddedeki ''Rüşvet'' ve 285'inci maddedeki ''Gizliliğin ihlali'' suçlarından soruşturulması isteniyor. Bu maddeler, 2-5, 4-12 ve 1-5 yıl arasında üç ayrı hapis cezasını öngörüyor.
 
YAKINLARINA VİZE

Önergede, Egemen Bağış hakkında da Sarraf'tan sağlanan maddi menfaat karşılığı, turizm belgeli otel kiralama ve yakınlarına vize alınması için aracılık yaptığı ve aleyhinde haber yapılmaması için girişimlerde bulunduğu iddiaları konu ediliyor. Bağış için '' TCK'nın 255'inci maddesindeki ''Nüfuz ticareti'' 252'inci maddesindeki ''Rüşvet'' suçlarından soruşturma isteniyor. Bu iki madde de 4-12 ve 1-5 yıl arasında iki ayrı hapsi öngörüyor.
 
Erdoğan Bayraktar için de, suç örgütü yönetici ve üyelerinden sağlanan menfaat karşılığında imtiyazlı imar planlarını onaylattığı ve projelerdeki usulsüzlüklere göz yumduğu iddialarının soruşturulması istenerek, TCK'nın 255'inci maddesindeki ''Nüfuz ticareti'' ve 251'inci maddesindeki''Görevi kötüye kullanma'' maddelerine atıf yapılıyor. Bu iki madde 3 aydan 3 yıla ve 1-5 yıl arasında iki ayrı hapis cezasını öngörüyor.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim