• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 19 °C
  • İzmir 18 °C

Tacik lider Rahman'dan, yolsuzluğa karşı mücadele çağrısı

Tacik lider Rahman'dan, yolsuzluğa karşı mücadele çağrısı
Tacikistan Devlet Başkanı İmamali Rahman, parlamento kürsüsünde halka sesleniş konuşmasını yaptı.

Tacikistan Devlet Başkanı İmamali Rahman, parlamento kürsüsünde halka sesleniş konuşmasını yaptı.

İmamali Rahman, konuşmasında bütün halkı yolsuzluk ile mücadeleye destek vermeye çağırdı. Rahman ayrıca, ülkesinde enerji güvenliğinden ekonomik ilişkilere, terör ile mücadeleden genç nesle kaliteli eğitimin verilmesine kadar birçok konuya değindi.

Tacik basınında yer alan habere göre, Rahman yolsuzluğun ulusal yaşamın bütün alanlarını kapsadığını söyleyerek, yolsuzluklardan eyalet, şehir ve ilçe valilerinin sorumlu olacağını kaydetti. Rahman bu nedenle, ülke halkının yolsuzlukla mücadeleye kayıtsız kalmamayı davet etti.

TACİKİSTAN MİLLİ GÜVENLİK STRATEJİSİ HAZIRLANACAK

Devlet Başkanı Rahman, yetkililerden başta terör olmak üzere suça karışan kişilere uygulanan cezaların arttırılması ve bu alandaki tedbirlerin güçlendirilmesi için Milli Güvenlik Strateji belgesinin hazırlanmasını istedi. Rahman, bu stratejinin 2016-2020 yıllarını kapsayacak şekilde hazırlanması talimatını verdi. Tacik lider, en yakın zamanda organize ve siber suçlara karşı mücadele biriminin kurulacağını belirtti.

Rahman, uyuşturucu ile mücadele konusuna da değinerek, bunun önüne geçilmesi gerektiğini ve uyuşturucunun terörün ana finans kaynağı olduğunun altını çizdi.

Ortadoğu, Asya ve Afrika'da son yaşanan olayların terörün dünyanın 1 numaralı gündemi olduğunu belirten Rahman, terörün her ülkeyi rahatsız ettiğini ve bu nedenle küresel çapta bununla mücadelenin güçlendirilmesi gerektiğini ifade etti.

Teröristlerin İslam adına hareket ettiğini ve onların bu mukaddes din ile yakından, uzaktan ilgisini olmadığını ifade eden Tacik lider, bunların tam tersine İslam'a leke sürdüklerini belirtti.

Rahman, Başsavcıya ve diğer güvenlik birimlerine teröre karşı mücadeleyi güçlendirmeleri talebinde bulundu.

ÇOCUKLARA YABANCI DİL ÖĞRETİLSİN

Devlet Başkanı Rahman, ulusa sesleniş konuşmasında genç neslin dünya standartlarında eğitim almasına da büyük önem vereceklerini kaydetti. Rahman, bu nedenle gençlerin yabancı dil öğrenmeleri için çaba gösterileceğini dile getirdi. Devlet Başkanı, okullarda çocukların Rusça ve İngilizce öğrenmeleri için gereken çalışmaların yapılacağını bildirdi.

ENERJİ GÜVENLİĞİ SAĞLANACAK

Tacikistan'ın en önemli sorunlarının başında enerji güvenliği geliyor. Doğalgaz ve petrol gibi enerji kaynakları rezervinden yoksun olan Tacikistan'da enerji ihtiyacı hidroelektrik santrallerden elde edilen elektrik enerjisi ile sağlanıyor. Devlet Başkanı Rahman, bu bağlamda çalışmaların devam ettiğini ve 2016 yılında ülkenin kurulu enerji kapasitesinin 300 Mw gücünde artacağını ve diğer alternatif enerji kaynaklarına ulaşmak için de çaba gösterileceğini belirtti.

Su kaynakları bakımından zengin olan Tacikistan'ın bölgedeki su sorunlarının diplomatik yollarla çözülmesi için uğraş verdiklerini kaydeden Rahman, hidroelektrik sektörünün geliştirilmesi gerektiğini ifade etti.

MEMUR MAAŞLARINA 1 TEMMUZ'DA ZAM YAPILACAK

Rahman, 1 Temmuz'da memur maaşlarına zam yapılacağını duyurdu. Dünyadaki ekonomik krizin ülke ekonomisini etkilediğini söyleyen Rahman, buna rağmen Temmuz ayında güvenlik birimlerinde çalışanların maaşlarına yüzde 15, sağlık, eğitim ve kültür alanında çalışanların maaşlarına yüzde 20, sosyal sektörde çalışanların maaşlarına yüzde 25 oranında zam yapılacağını söyledi.

Tacikistan'da 2015 yılında asgari ücret 17 dolar. Bu sene yapılacak zamlar ile 53 dolara yükselecek.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim