• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 16 °C
  • İzmir 16 °C

Rusya'da muhalif siyasetçi öldürüldü

Rusya'da muhalif siyasetçi öldürüldü
Rusya’da daha önce tehdit mektupları aldığını açıklayan muhalif siyasetçi Boris Nemtsov, uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetti. Henüz kimliği belirlenemeyen saldırganın beyaz bir araç içinden Nemtsov’a dört el ateş ettiği belirtildi.

Russia Today’de yer alan habere göre, Nemtsov, Kızıl Meydan’a çıkan bir köprüde saldırıya uğradı. Kamera kayıtlarını inceleyen polis yetkilileri, milletvekilinin vurulduğu esnada  köprüde üç beyaz araç olduğu bilgisini verdi. Araçlardan ikisinin yapılan incelemeler sonucu cinayetle bağlantısının bulunmadığı belirtildi.

YÜRÜYÜŞTEN BİR GÜN ÖNCE

Nemtsov’un olaydan önce Ukrayna’dan kendisini ziyaret eden kız arkadaşıyla yemek yediği ve saldırı esnasında da yanında kız arkadaşının bulunduğu ifade edildi. Kadının sorgulandığı ve bu nedenle isminin açıklanmayacağı da bilgiler arasında.

Nemtsov’un hayatını kaybetmesine neden olan saldırı, 1 Mart’ta Moskova’da yapılması planlanan Vesna (Bahar) muhalefet yürüyüşünden bir gün önce gerçekleşti.

ÖLÜM TEHDİTLERİ ALDIĞINI SÖYLEMİŞTİ

Nemtsov’un avukatı Vadim Prohov, muhalif milletvekilinin birkaç ay önce sosyal medya üzerinden ölüm tehditleri aldığını açıkladı. Nemstov, son günlerde verdiği bir söyleşide, Ukrayna’daki savaşa karşı çıkması nedeniyle “Putin’in kendisini öldürmesinden korktuğunu” söylemişti.
Saldırı sonrası siyasetçinin ailesi ve arkadaşları olay yerine akın etti. İçişleri Bakanı Vladimir Kolokoltsev’in burada Nemtsov’un yakınlarıyla konuştuğu bildirildi.

PUTİN'E 'ANINDA BİLGİLENDİRME'

Russia Today’e konuşan Kremlin basın sözcüsü Dmitry Peskov, saldırının ardından Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in “anında bilgilendirildiğini” söyledi. Peskov, “Putin, bu cinayetin kiralık katil tarafından işlendiğini düşünüyor ve cinayetin son derece provokatif olduğunu söylüyor. Başkan, trajik bir şekilde hayatını kaybeden Nemtsov’un ailesine başsağlığı diliyor” dedi.

İnsan Hakları İzleme Örgütü temsilcisi Tanya Cooper, “kapsamlı” ve “önyargısız” bir soruşturma çağrısında bulunarak, cinayet incelenirken Nemtsov’un siyasi kariyerinin de göz önünde bulundurulması gerektiğinin altını çizdi. ABD Başkanı Barack Obama da taziyelerini ileterek, benzer bir çağrıda bulundu. Obama, Rusya’ya seslenerek, “Cinayeti işleyenlerin adalete teslim edildiğinden emin olunması gerekir” ifadesini kullandı. Taziyelerini ileten ülkeler arasında Fransa, Ukrayna, İngiltere ve Kanada bulunuyor. 

NEMTSOV'UN SİYASİ KARİYERİ

55 yaşındaki Nemtsov, 20 yılı aşkın bir süredir siyasetin içindeydi. 1991 ile 1997 yılları arasında Nizhegorodsky bölgesinin valisi olarak ün kazanmıştı. Ülkenin eski Devlet Başkanı Boris Yeltsin yönetiminde Enerji Bakanı ve Başbakan Yardımcısı görevlerinde bulundu. 1998’de liberal hareketler ve partilerin kurulmasına öncülük eden Nemtsov, bu dönemde parlamento üyesiydi. 2003’ten bu yana siyasetten çok iş hayatıyla ilgilenen Nemtsov, Putin’in tanınmış muhaliflerinden biriydi. Siyasetçi, sıklıkla hükümeti ve politikalarını eleştiriyordu. 2012’den bu yana RPR-PARNAS’da (Cumhuriyetçi Parti-Halkın Özgürlüğü Partisi) yer alıyordu.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim