• BIST 10154.23
  • Altın 2402.551
  • Dolar 32.2602
  • Euro 34.7247
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 19 °C
  • İzmir 28 °C

Rusya: Suudi uçaklarının İncirlik’e konuşlanması güven oluşturmuyor

Rusya: Suudi uçaklarının İncirlik’e konuşlanması güven oluşturmuyor
Suudi Arabistan'a ait uçakların Türkiye'de İncirlik üssüne konuşlanacak olmalarına Rusya'dan eleştiri geldi.

Suudi Arabistan'a ait uçakların Türkiye'de İncirlik üssüne konuşlanacak olmalarına Rusya'dan eleştiri geldi. Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, uçakların İncirlik'e konuşlanacak olmasının "güven oluşmasına yardımcı olmayacağını" söyledi. Zaharova, Türkiye'nin Rus keşif uçaklarına izin vermemesini de "Belli ki Ankara uçuş yapılacak bölgelerdeki bazı faaliyetleri gizlemek istedi." şeklinde değerlendirdi.

Moskova'da düzenlediği haftalık bilgilendirme toplantısında konuşan Mariya Zaharova, Suudi Arabistan uçaklarının İncirlik'e konuşlanmasının sorulması üzerine bunun Türkiye ve Suudi Arabistan ilişkileri ile ilgili bir durum olduğunu söyledi. İki ülkenin de buna hakkı olduğunun altını çizen Zaharova, Suriye'yi kastederek, "Şu anda çok karmaşık bir bölgesel krizin çözümü için çabalıyoruz. Ateşkes için güven gerekiyor. Bu adımlar güven oluşmasına yardım ediyor mu? Hayır, elbette etmiyor." ifadelerini kullandı.

Açıklamasında Türkiye'nin Açık Semalar Anlaşması kapsamında Rus keşif uçaklarının Türkiye üzerinde uçuş yapmasına izin vermemesine de değinen Rus Sözcü, anlaşmaya göre "Türkiye'nin buna hakkı olmadığını" savundu. Zaharova, "Belli ki Ankara uçuş yapılacak bölgelerdeki bazı faaliyetleri gizlemek istedi." iddiasında bulundu. Zaharova, tepkisini "Rusya, Ukrayna'yla ile olan sınırında gözlem uçuşu yapılmasına izin verilmeseydi NATO yetkilileri kim bilir nasıl tepki verirdi?" şeklinde gösterdi.

ABD İLE İSTİHBARAT PAYLAŞIMI YAPILIYOR

Açıklamalarında Suriye'de varılan ateşkes ve çözüm çalışmaları hakkında da konuşan Mariya Zaharova, Rusya ve ABD'nin ortak anlaşmasının uygulanmasından memnun olduklarını belirtti. Zaharova, "Bu ortak anlaşma üzerine çalışmaların başlıyor olmasından gerçekten memnunuz. Aynı hızda devam etmek ve yapıcı bir şekilde çalışmak gerçekten çok önemli." dedi.

Varılan ateşkes anlaşması kapsamında Rusya ve ABD'nin, Suriye'deki teröristler hakkında istihbarat paylaşımına başladığını da bildiren Zaharova, "ABD temsilcileri ile iletişimimizi sürdürüyoruz, ortak anlaşmadaki hususlar üzerinde çalışm süreci işliyor ve biraz da aktif bir şekilde sürüyor." dedi.

Rus Sözcü, "Bir bilgi değiş tokuşu başlattık ve ordu ile iletişimler kuruldu." diye kaydetti.

MUHALİFLER VE ŞAM HÜKÜMETİNİN GÖRÜŞMESİNİ DOĞRULAMADI

Zaharova, açıklamasında Suriye hükümeti ile ile muhaliflerin bir toplantı gerçekleştireceğine dair haberleri ise doğrulamadı. Muhaliflerin Şam hükümeti ile önümüzdeki günlerde bir araya geleceği haberleri sorulan Zaharova, "Bu bilgiyi şu an doğrulayamayız. Biz sadece resmi bir doğrulama için beklemiyoruz ayrıca bu sürecin (BM Suriye Özel Temsilcisi Stefan de ) Mistura tarafından koordine edilmesini bekliyoruz." şeklinde konuştu.

Suriye'de varılan ateşkes konusunda kimsenin Suriye'deki grupları bu ateşkesi kabul etmeye zorlayamayacağını belirten Rus Dışişleri Sözcüsü, ancak bu gruplara da gerçek bir şans verildiğini vurguladı.

Rusya ve ABD'nin vardığı ateşkes anlaşmasının Suriye'de çatışan gruplar için bir "mecburiyet" olmadığını ifade eden Zaharova, ancak krizi çözmek için de onlara bir fırsat sunulduğunu belirtti.

RUSYA ATEŞKES KONUSUNDA UMUTLU

Mariya Zaharova, "Biz söylemlerin zayıfladığını ve yoğun ortak faaliyetlerin sürdüğünü belirttik. Bir grubun bir başka grubu etkileyip etkilemeyeceği konusunda ise bu bir gönüllü süreç. Savaştaki taraflara zorlayıcı bir şekilde hiçbir baskı yok." dedi.

Suriye konusunda varılan ateşkesin devam edeceği konusunda ümitli olduklarını kaydeden Zaharova, muhalefetin bu ateşkes şansını kaçırmaması gerektiğini dile getirdi. Rus Sözcü, "Mekanizma başlatılır başlatılmaz provokasyonların da hemen başladığını gördük. Hiçbir provokasyonun bu süreci bozmayacağını umuyoruz." dedi.

Zaharova, tarafların istekli ve sorumlu davranmaları halinde de ateşkesin başarılı olabileceğini dile getirdi. Rus Sözcü, şöyle devam etti: "Ateşkes elbette gerçekçi. Uluslararası topluluk büyük konular üzerinde anlaşmaya vardı ve ülkeleri veya bölgeleri daha büyük çıkmazlardan kurtardı. Burada gerekli olan ilk şey istek. İkinci olarak da tarafların ateşkesin yükümlülüklerini uygulama sorumluluğu."

Cihan

Rusya: Suudi uçaklarının İncirlik’e konuşlanması güven oluşturmuyor

Rusya: Suudi uçaklarının İncirlik’e konuşlanması güven oluşturmuyor

Rusya: Suudi uçaklarının İncirlik’e konuşlanması güven oluşturmuyor

Rusya: Suudi uçaklarının İncirlik’e konuşlanması güven oluşturmuyor

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim