• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 21 °C

Rus uzmanın iddiası: Türkiye, Rusya’ya karada provokasyon hazırlığı içinde

Rus uzmanın iddiası: Türkiye, Rusya’ya karada provokasyon hazırlığı içinde
Rus Russkaya Slujba Novostey radyosuna konuşan Ortadoğu Araştırmaları Merkezi Müdürü ve Ortadoğu Uzmanı Semyon Bagdasarov, Türkiye'nin Rusya'ya karşı...

Rus Russkaya Slujba Novostey radyosuna konuşan Ortadoğu Araştırmaları Merkezi Müdürü ve Ortadoğu Uzmanı Semyon Bagdasarov, Türkiye'nin Rusya'ya karşı yeni provokasyon hazırlığı yaptığını, yeni provakasyonun havada değil karada olacağı iddiasında bulundu.

Katıldığı radyo programında Rus uçağının Türkiye hava sahasını ihlal etmesini ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Vladimir Putin ile görüşme isteğini yorumlayan Bagdasarov, "Bunu yeni bir provokasyon hazırlığı olarak değerlendirmek mümkün, lakin görünüşe göre bu sefer karada olacak. Batı da dahil olmak üzere, bu bir kamuoyu hazırlığı." dedi.

Bagdasarov, iddialarına kanıt olarak , "Öncelikle, Türk bordo bereliler 2 haftadır Suriye'de IŞİD'e karşı güya operasyon yapıyor. Operasyon yapılan yer Erdoğan'ın hayalini kurduğu ve devamlı bahsettiği tampon bölgenin 98 kilometre ötesi. Yani onlar artık Suriye topraklarında. Eğer daha fazla değilse, iki aydır Türk askeri Suriye'deki stratejik tepeleri kontrol ediyor. Bunun dışında El-Nusra Cephesi liderinin açıklamalarını da hatırlatmak isterim. Diyor ki; "Türkler farklı terörist gruplara sadece yardım etmekle kalmıyor, aynı zamanda Suriye topraklarında, tam da tampon bölgenin düşünüldüğü yerde çatışmalara kendileri de katılıyor.'" şeklinde konuştu.

Bagdasarov ayrıca, Erdoğan'ın Türkiye -Suriye sınırındaki toprakları kontrol altına almak istediğini öne sürdü. Rus uzman, "Erdoğan, görünüşe göre, Türk askeri kuvvetlerinin bu çatışmalara katılımını genişletmeyi ve sonrasında da bu tampon bölgeyi ele geçirmeyi planlıyor." dedi. Türk askerinin her an Rus uçaklarına ateş açmak için hazır beklediğini savunan Bagdasarov, "İmkân olursa vururlar." dedi.

Dışişleri Bakanlığı Rus savaş uçaklarının 29 Ocak'ta Türk hava sahasını ihlal ettiğini duyurmuş ve Rusya'nın Ankara Büyükelçisini bakanlığa çağırarak ihlali kınamış ve olayın bir daha tekrarlanmaması için uyarıda bulunmuştu. Rusya Savunma Bakanlığı konuyla ilgili yaptığı açıklamada Türk hava sahasını ihlal etmediklerini, Türkiye Dışişleri Bakanlığı'nın açıklamalarının propaganda olduğunu iddia etmişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan Rusya'nın ihlallere devam etmesi durumunda sonuçlarına katlanacağını belirtmiş ve Vladimir Putin ile görüşme isteğini yinelemişti. Kremlin basın sözcüsü Dmitri Peskov Erdoğan'ın isteğinin Putin'e iletildiğini açıklamıştı.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim