• BIST 9915.62
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 23 °C
  • İzmir 22 °C

Rus ordusu alarmda

Rus ordusu alarmda
Rusya'nın Batı ve Merkez Askeri Bölgeleri'nde, Devlet Başkanı Putin'in emriyle savaşa hazırlık seviyesinin denetlenmesi amacıyla alarm durumuna geçirildi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Batı ve Merkez Askeri Bölgelerinde ordunun savaşa hazırlık seviyesinin ani bir şekilde denetlenmesi emri verdi. 

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Rus basınına yaptığı açıklamada, Putin'in Savunma Bakanlığına, Batı ve Merkez Askeri Bölgeleri askeri birliklerinin savaşa hazırlığının ani ve kapsamlı şekilde denetlenmesi emri verdiğini ifade etti.

Şoygu, "Devlet Başkanının emri doğrultusunda, bugün saat 14.00'da Merkez ve Batı Askeri Bölgesi ve birlikleri 2. Ordu, Hava ve Uzay savunma kuvvetleri, paraşüt birliği, uzun ve kısa menzilli askeri nakliye birlikleri alarm durumuna geçirildi" dedi. 

Rusya'da son 20 yılın ilk geniş çaplı askeri denetimleri geçen sene  Putin'in orduda bazı eksikler görmesiyle başlamıştı. Sergey Şoygu'nun Savunma Bakanlığı görevine atanamasının ardından, Rus ordusunun savaşa hazır olma durumunun, objektif  şekilde tespit edilmesi ve mevcut sorunlar için çözüm yolları belirlenmesi adına hayata geçen bu uygulamaya bu sene de devam edilme kararı alınmıştı. 

Putin geçen yıl, orduya 6 kez ani savaş hazırlığı denetimi emri vermişti.

Kerry'den Rusya'ya uyarı

Öte yandan, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Amerikan NBC televizyonuna yaptığı açıklamada, Rusya'nın, Ukrayna'nın egemenliğine saygı göstermeye yönelik sözünü yerine getirmesi gerektiğini belirtti.

Rusya'nın, Ukrayna'ya yönelik hükümlerinde çok dikkatli olması gerektiğine işaret eden Kerry, "Sürtüşme peşinde değiliz. Ancak şunu çok net ortaya koyuyoruz ki, her ülke Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne, egemenliğine saygı göstermeli. Rusya bunu yapacağını söylemişti ve bu sözünü yerine getirmesinin önemli olduğu düşünüyoruz" dedi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, "Değişim yönündeki arzularını dile getiren Ukraynalıları dikkatle dinlemesi" gerektiğini vurgulayan Kerry, ABD'nin, Rusya ile ilişkilerini "Soğuk Savaş'ın bir çeşit devamı" gibi görmediğinin altını bir kez daha çizdi.

Kerry, "Bu, bir Rocky 4 değil. İnanın bana, bunu böyle görmüyoruz. Şu an ihtiyacımız olan şey, eski tarz bir Soğuk Savaş sürtüşmesine girmek değil. Ukrayna halkına kendi geleceklerini seçebilmeleri için kapasite sağlamak amacıyla birlikte çalışmalıyız. Bu, biri kaybederken, diğerinin kazandığı bir oyun olmak zorunda değil" diye konuştu.

Bir uyarı da Gürcistan konusunda

Kerry, Rusya'ya yönelik uyarılarını, ABD-Gürcistan Stratejik Ortaklık Komisyonu'nun Washington'daki toplantısında da sürdürdü.

Gürcistan Başbakanı İrakli Garibaşvili ile katıldığı toplantıda konuşan Kerry, Moskova yönetimine Gürcistan topraklarından askerlerini çekme çağrısını yineledi. 

Kerry, "Rusya'nın Gürcistan topraklarını işgali ve askerileştirmesine karşı çıkmaya devam ediyoruz ve Rusya'yı, askerlerini geri çekmesi ve insani yardımlara serbest erişim dahil olmak üzere 2008 ateşkes anlaşması altındaki yükümlülüklerini yerine getirmeye çağırıyoruz" ifadesini kullandı.

Gürcistan'a da Avrupa ve NATO ile daha fazla entegre olma çağrısında bulunan Kerry, "Bu çağrıyı, Doğu ile Batı arasında, ya da bizimle herhangi bir başka taraf arasında biri kazanırken, diğerinin kaybedeceği bir durum maksadıyla yapmıyoruz. Sadece insanların, seçme özgürlüklerini kullanabilmeleri, ekonomik fırsatlardan azami istifade edebilmelerini istiyoruz" dedi. 

Kerry, Gürcistan'ın Avrupa ve Avrupa Atlantik vizyonuna destek amacıyla ABD'nin bu ülkeye ilave yardımlarda bulunacağını da açıkladı.

http://www.istanbulhaber.com

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim