• BIST 10276.88
  • Altın 2390.367
  • Dolar 32.335
  • Euro 34.7427
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 11 °C
  • İzmir 14 °C

Rus büyükelçi: Türkiye’nin Suriye’yi işgali gözardı edilemez

Rus büyükelçi: Türkiye’nin Suriye’yi işgali gözardı edilemez
Rusya'nın Suriye Büyükelçisi Aleksandr Kinşak, Türk jetlerinin Rus Su-24 uçağının düşürmesinin ardından, "Türkiye'nin Suriye'yi işgalinin gözardı...

Rusya'nın Suriye Büyükelçisi Aleksandr Kinşak, Türk jetlerinin Rus Su-24 uçağının düşürmesinin ardından, "Türkiye'nin Suriye'yi işgalinin gözardı edilemeyeceğini" söyledi. Rus Büyükelçi, "Türkiye ve Suudi Arabistan'ın Suriye'ye muhtemel kara operasyonunun Suriye Destek Grubu'nun Viyana anlaşmalarına aykırı olacağını" söyledi.

Rus Büyükelçisi Kinşak, Rus Interfax ajansına bölgedeki gelişmeler konusunda geniş bir röportaj verdi. Rus Büyükelçi, Türkiye-Suriye sınırını kapatmak için etkili tedbirler alınmadığını kaydetti. Sınırın kapatılması konusunda bir ilerleme eksikliği olduğunu belirten Kinşak, "Maalesef bu konuda tamamen etkili tedbirler alınmadı." dedi.

Türkiye ve Suudi Arabistan'ın Suriye'ye bir kara operasyonunun Uluslararası Suriye Destek Grubu'nda alınana kararlara aykırı olacağını dile getiren Rus Büyükelçi, "Umarım, bu Şam ve müttefiklerine karşı siyasi ve psikolojik bir baskı kurma girişimidir. Suriye Destek Grubu'nun üyeleri olarak Türkiye ve Suudi Arabistan Suriye'de siyasi bir çözüm planının koordine edilmesini kabul ettiler." dedi.

UÇAĞIN DÜŞÜRÜLMESİNİN ARDINDAN HİÇ BİRŞEY ARTIK İMKANSIZ DEĞİL

Rus büyükelçisi, muhtemel bir kara operasyonu konusunda "Görünen o ki; Türkiye'nin Suriye hava sahasında bizim uçağımıza saldırmasından sonra artık hiçbir değişken imkansız değil. Ama yine de bütün uluslararası ve bölgesel aktörlerin, Suriye'deki silahlı çatışmaların yükselmesi için çalışmayacağını umuyoruz; dahası çatışmaların azalmasını teşvik edeceğini umuyoruz." dedi.

RUS HEYETİ ŞAM'A GİDİYOR, ESED DE NE ZAMAN İSTERSE MOSKOVA'YA GELEBİLİR

Rus Büyükelçisi, açıklamasında yüksek düzeyli bir Rusya heyetinin de yakın zamanda Şam'ı ziyaret edebileceğini dile getirdi. Kinşak, diğer yandan Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed'in de iki ülke liderlerinin böyle bir karar almaları halinde istediği zaman Moskova'yı ziyaret edebileceğini söyledi.

Putin ve Esed'in bu yönde bir karar alması halinde Esed'in Moskova'yı ziyaret edebileceğini; ancak bu ziyaretin henüz gündemde olmadığını söyleyen Kinşak, "Bildiğim kadarıyla şu anda Beşşar Esed'in Moskova'ya ziyareti gündeme alınmadı. Ama yine de ülkelerin liderleri tarafından böyle bir karar alınırsa bir ziyaret gerçekleşebilir. Yakın bir gelecekte üst düzey Rus temsilcilerinin Şam'a geleceğine inanıyorum. Bu ziyaretin olup olmayacağı ve tarihi kamuoyuna duyurulacaktır. Rusya-Suriye ilişkileri çeşitli seviyelerde ve platformlarda yoğun bir şekilde çalışıyor. Buna elçilikler de ve uluslararası organizasyonlardaki misyonlar da dahil." dedi.

BAZI SİLAHLAR ŞAM'A KARŞILIKSIZ VERİLİYOR

Kinşak, Rusya tarafından Şam yönetimine bazı silahların da karşılıksız olarak verildiğini, bazılarının da tercihli şartları olduğunu aktardı. Rusya'nın Suriye'ye tercihli anlaşma kapsamında silah sağladığını belirten Rus Büyükelçi "Şam'ın mali kapasitesi düşünüldüğünde savaştan dolayı, ekonominin genel durumu ve Batı'nın yaptırımlarından dolayı oldukça azaldı. Silahların bazıları karşılıksız bazıları ise tercihli olarak veriliyor." dedi.

Şam'a silah sağlamak için "çeşitli mekanizmaların kullanıldığını" söyleyen Kinşak, "Bazı silah ve cephaneler ticari koşullar üzerinden veriliyor. Rusya, Suriye'ye yasal zeminde uluslararası yasalara uygun şekilde silah ve askeri donanım sağlıyor. Çünkü bu meşru bir hükümetin talebi doğrultusunda yapılıyor." diye konuştu.

Moskova ve Şam arasındaki askeri-teknik işbirliğinin onlarca yıldır devam ettiğinin altını çizen Aleksandr Kinşak, "Ancak bunun önemi bugünlerde artmıştır, Suriye'deki silahlı iç mücadelenin arka planına karşı." dedi. Kinşak, "Suriyelileri terörle mücadelelerinde destekleme amacıyla askeri teslimatlar sağlıyoruz, ortaklarımızın da kesinlikle gözardı edemeyeceği anlamda." diye ekledi.

ABD KARA OPERASYONUNU HAKKINDA HİÇ YORUM YAPMIYOR

Rus Büyükelçisi, ABD'nin Suriye'de büyük bir kara operasyonu planladığına dair iddialara ilişkin Rusya'da herhangi bir doğrulama olmadığını kaydetti. Kinşak, "Amerikalıların Suriye topraklarında büyük çaplı bir operasyon planladıklarına dair şu anda herhangi bir bilgimiz yok." ifadelerini kullandı.

Moskova'nın Suriye veya Irak'ta "o hükümetleri tarafından yetkilendirilmiş veya BM Güvenlik Konseyi'nin yetkilendirdiği hava ve kara operasyonları veya yabancı bir müdahaleye" karşı olduğunu söyleyen Rus Büyükelçi, ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin de büyük ölçüde hava güçlerini kullandıklarını ekledi.

Kinşak, "Karada çalışan özel görev timleri, Washington'ın açıklamasına göre, sadece Suriye muhalefeti içindeki Amerika müttefiklerine yardım ediyor, askeri harekatların içinde yer almıyor." ifadelerini kullandı.

KÜRTLER GÜNEYE İLERLEMEZ, BATIYA İLERLEMELERİ DAHA İYİ OLUR

Geçmişte ABD'nin, Suriye'nin kuzeyindeki Kürtlere ve PYD'ye yardım ettiği şeklindeki iddiaları hatırlatan Rus Büyükelçi, "(Kürtlerin) IŞİD'in başkenti Rakka'yı ele geçirmeleri bekleniyor. Kürtlerin yardımıyla Musul'un kurtarılması konusunda da benzer planlar açıklanmıştı." dedi.

Kinşak, sözlerini şöyle sürdürdü: "Amerikalıların yerel milis birliklerine IŞİD ile mücadelelerinde desteği konusunda ise, bizim bu konuda yaptığımız incelemelere göre koalisyon Suriye hükümeti ile bu konuda koordineli bir şekilde hareket etmiyor. Suriye konusunda da Kürt birlikler, bildiğimiz kadarıyla Rakka'nın güneyine, Arapların yaşadığı kısıma geçmeye istekli değiller. Onlar için kontrol ettikleri alanı, kendilerine dost kabilelerin bulunduğu batıya doğru genişletmeleri daha iyi olur."

TÜRKİYE SINIRINDA BİR HAVAALANININ PİSTİNİN GENİŞLETİLECEĞİ BİLGİSİ VAR

Öte yandan ABD'nin Türkiye sınırında bir üs açma planları yaptığı iddiaları hakkında da konuşan Rus Büyükelçi, bu konuda ABD tarafının herhangi bir yorum yapmadığını vurguladı. Amerikalı yetkililerin bu konuda bir açıklama yapmaktan kaçındığını söyleyen Büyükelçi, "Benim açımdan, bu bilgiyi ne doğrulayabilirim ne de yalanlayabilirim, özellikle ABD temsilcileri bu konuda yorum yapmaktan kaçınırken." dedi. Ama sözlerinin devamında "Aslında Suriye'nin kuzeybatısında, oradaki bir zirai havaalanının pistinin genişletileceği, küçük bir hava üssü açmayı muhtemelen planladıklarına dair bir bilgi var." dedi.

SURİYE'DEKİ MİLİTANLARIN YABANCI SPONSORLARI YENİ SİLAHLAR GÖNDERİYOR

Rus büyükelçi, Rus ordusunun Suriye'deki başarılılarının, buradaki militanların "yabancı sponsorlarının" onlara MANPAD'ler (Isı güdümlü taşınabilir uçaksavar) dahil yeni modern silahlar tedarik etmeye yönelttiğini söyledi.

Cenevre'de ilk turun ardından ara verilen Suriye görüşmelerine de değinen Aleksandr Kinşak, "Suriye muhalefetinin provokatif davranışlarının Cenevre görüşmelerinin durmasına neden olduğunu" söyledi.

CENEVRE GÖRÜŞMELERİNİ MUHALİFLERİN PROVOKATİF TAVRI DURDURDU

Şam yönetiminin Cenevre'deki görüşme heyetinin görüşmelerde ölçülü bir tutum takındığını savunan Rus Büyükelçi, "Cenevre'de BM gözetiminde görüşmelerin başlatılmasına yönelik son girişimde, yapıcı ve ölçülü bir tutum takınan (Suriye) hükümet heyetiydi, herhangi bir önşart öne sürmediler ve gündemdeki her konu hakkında yeni görüşmelere açık olduklarını belirttiler. Aynı şeyi muhalefet için söyleyemeyiz. Muhalefetin provokatif tavrı Steffan de Mistura için bir baş ağrısı oldu ve görüşmelerin durduğunu açıklamaya zorladı." dedi.

RUSYA'NIN SURİYE'DE EKSTRA HAVALANLARINA İHTİYACI YOK

Rus büyükelçisi, Rusya'nın Suriye'de yeni hava üsleri açacağı iddialarını da reddederek, "Suriye'de bulunan Rus askeri birliklerin, terörle mücadele için yeni bir askeri üsse ihtiyaçları yok." dedi.

Kinşak, yeni bir üs açılıp açılmayacağının tekrar sorulması üzerine "Rus Savunma Bakanlığı'na verdiğimi bir brifingi tekrar edebilirim. Lazkiye yakınındaki Rus hava merkezi tüm topraklarda etkili bir şekilde çalışabiliyor." cevabını yineledi.

Kinşak, Suriye'deki Rus hava güçlerinin operasyonlarının da herhangi bir zaman dilimi ile kısıtlanmadığını aktardı. Rus Büyükelçi, Rusya'nın Suriye'deki askeri varlığını uzun vadede sağlama almak gibi bir planlarının da olmadığını sözlerine ekledi.

Rus büyükelçi: Türkiye’nin Suriye’yi işgali gözardı edilemez

Rus büyükelçi: Türkiye’nin Suriye’yi işgali gözardı edilemez

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim