• BIST 9915.62
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 26 °C
  • İzmir 23 °C

Rus bombardımanında ölen muhalif komutan Alluş'un yerine atama yapıldı

Rus bombardımanında ölen muhalif komutan Alluş'un yerine atama yapıldı
Suriye'de Beşşar Esed rejimine karşı savaşan İslam Ordusu Komutanı Zehran Alluş'un Rus bombardımanında öldürülmesinin ardından yerine yeni komutan...

Suriye'de Beşşar Esed rejimine karşı savaşan İslam Ordusu Komutanı Zehran Alluş'un Rus bombardımanında öldürülmesinin ardından yerine yeni komutan atandı. Özgür Suriye Ordusu (ÖSO), Abu Hammam El-Buveydani'nin, Alluş'un yerine İslam Ordus'una komutanlık edeceğini açıkladı.

Rus savaş uçaklarının Şam'ın doğusunda yer alan Doğu Guta'daki Marc el-Sultan Mahallesi'nde gerçekleştirdiği bombardımanda Zehran Alluş, yardımcılarından Felak El-Rahman ile birlikte 5 kişi hayatını kaybetmişti. Sosyal paylaşım sitesinden açıklama yapan ÖSO, İslam Ordusu Komutanı Alluş'un şehit olduğunu belirterek, yerine yardımcıları arasında gösterilen Ebu Hammam El-Buveydani'nin getirildiğini söyledi. Ayrıca Alluş'un Guta bölgesinde bir mescitte cuma namazında hutbe verirken çekilen fotoğrafını ise "Zehran Alluş'un en son çekilen fotoğrafı" alt bilgisiyle paylaştı. ÖSO'nun, yeni seçilen Buveydani'nin resmini de sosyal paylaşım sitesine koydukları görüldü.

Alluş'un kurucusu ve lideri olduğu Ceyş'ül İslam (İslam Ordusu), Suriye'de Beşşar Esed rejimine karşı savaşan yaklaşık 45 gruptan biri. 2013'te Özgür Suriye Ordusu'yla birlikte hareket etme kararı alan örgütün son dönemde merkez olarak 44 yaşındaki liderlerinin öldürüldüğü yer olan Şam yakınındaki Doğu Guta'yı kullandığı belirtildi. Özellikle son üç günde Suriye Devlet Başkanı Esed askerleri ile Rusya savaş jetlerinin yoğun bombardımana tuttuğu bölgede aralarında çocukların da bulunduğu onlarca sivilin öldüğü aktarılmıştı.

ALLUŞ, RİYAD KONFERANSINDAN SONRA TAKİP EDİLDİ VE ÖLDÜRÜLDÜ İDDİASI

Suriyeli muhalifler, iç savaşı diplomatik yoldan çözebilmek için 8-10 Aralık'ta Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da toplanmıştı. Bu toplantılara Suriye Muhalefeti Devrimci Güçleri Ulusal Koalisyonu (SMDK) lideri Türkmen asıllı Halit Hoca, Suriyeli siyasetçi Heysem Menna, rejimin eski bakanı Kadri Cemil, Ahrar'uş Şam, Nureddin Zengi, Feylek El-Şam, Marksist ve milliyetçi partilerin temsilcileri ile İslam Ordusu'ndan yetkililer katılmıştı. Özgür Suriye Ordusu, sosyal paylaşım ağından, Riyad'daki toplantılara İslam Ordusu'nu temsilen katılan Zehran Alluş'un takip edilerek vurulduğunu iddia etti. Ayrıca örgüt, Twitter hesabından bir anket yaptı. Ankette takipçilerine "Zehran Alluş, ABD yönetimi tarafından Riyad'a kasıtlı çağrılarak yerinin tespit edilip saf dışı bırakılmak mı istendi?" sorusu yöneltildi. İki saat içinde binin üzerinde kişinin katıldığı ankette katılımcıların yüzde 93'ü "saf dışı bırakılmak için" şıkkını tercih etti. Yüzde 7'si ise "sanmıyorum" cevabını onayladı.

ÖLDÜRÜLEN KOMUTAN İÇİN ÖNEMLİ İSİMLER TAZİYE YAYINLADI

Rusya tarafından öldürülen Zehran Alluş için bölgenin önemli isimlerinden taziye mesajları geldi. Suriye Muhalefeti Devrimci Güçleri Ulusal Koalisyonu lideri Türkmen asıllı Halit Hoca, Suudi Arabistan'ın en önemli medya kuruluşu editörü ve kraliyet ailesine yakınlığıyla bilinen Cemal Kaşıkçı, Birleşik Arap Emirlikleri'nin önemli yazarlarından, devlet yönetimine yakın siyaset bilimci Prof. Dr. Abdulhalık Abdullah gibi Ortadoğu'da tanınmış simalar, Alluş'un "şehit" olduğunu belirterek, taziye mesajları yayınladı.

ZEHRAN ALLUŞ KİMDİR?

Selefi din adamı Abdullah Alluş'un oğlu olan ve Suriye'de Esed'e karşı silahlı mücadele eden Zehran Alluş, Suriye'nin Duma kentinde 1971'de doğdu. Üç evli olan Alluş'un babası, Suriye'nin başkenti Şam'da bulunan Dimeşk Üniversitesi'nde İslam Hukuku Fakültesi'ni bitirdi, aynı üniversitede mastırını tamamladı. Daha sonra rejim muhalifi olduğu için Suudi Arabistan'nın Medine kentine taşındı. Aynı şehirde bulunan İslam Üniversitesi'nde doktora ve profesörlük ünvanını alan Abdullah Alluş, yine bu üniversitede görev alarak ders antlatmaya başladı. Oğlu Zehran'ı ise 10 yaşından itibaren selefi eğitimiyle yetiştirdiği aktarılıyor. Oğul Alluş ise ilk olarak 1996 yılında Şam yönetimi tarafından silahlı gruplara katıldığı gerekçesiyle sorguya alındı. 2009 yılında ise yine silahlı grup kurup, devleti yıkmaya çalışmaktan tutuklanarak hapse atıldı. Suriye'de yaklaşık iki yıl cezaevinde kalan Alluş, olayların başlamasıyla birlikte 2011 Haziran ayında çıkarılan afla tahliye edildi.

IŞİD terör örgütüyle ters düştüğü için aralarında problem olduğu ileri sürülen Suriyeli muhalif lider Zehran Alluş, ülkede 2011'deki ayaklanmadan sonra Esed'e karşı ilk bin 500 kişilik gönüllü birliği kuran kişi olarak biliniyor. Yaklaşık beş yıl önce "Seriyye El-İslam" gönüllü birliğini oluşturan Alluş, daha sonra birliğin adını "İslam Ordusu" olarak değiştirdi. Şu anda Suriye'deki mevcut muhalif gruplar arasında İslam Ordusu, silahlı askeri en geniş örgüt olarak biliniyor.

Rus bombardımanında ölen muhalif komutan Alluş'un yerine atama yapıldı

Rus bombardımanında ölen muhalif komutan Alluş'un yerine atama yapıldı

Rus bombardımanında ölen muhalif komutan Alluş'un yerine atama yapıldı

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim