• BIST 8718.11
  • Altın 2241.916
  • Dolar 32.3322
  • Euro 35.1537
  • İstanbul 10 °C
  • Ankara 5 °C
  • İzmir 10 °C

Partilerin TBMM Başkanlığı için adayları belli oluyor

Partilerin TBMM Başkanlığı için adayları belli oluyor
Milletvekilleri yarın yemin ederek işbaşı yapacak. Yemin töreninin ardından hem koalisyon trafiği hem de Meclis Başkanlığı yarışı başlıyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Meclis Başkanlığı seçimi yapılmadan önce hükümet kurma görevi verme düşüncem yok” açıklaması gözleri 28 Haziran’da yapılacak Meclis Başkanlığı seçimlerine çevirdi. TBMM Başkanlığı için aday olacak isimler bu hafta içerisinde belirlenecek. Başkent kulislerinde, Meclis’te çoğunluğu bulunan AKP’nin, koalisyon hükümeti kurmaya daha yakın olduğu MHP’ye Meclis Başkanlığı için jest yapacağı dillendiriliyor. MHP’de ise TBMM Başkanlığı için kimin aday olacağı yönünde çalışmalar sürüyor.

İLK TUR 28 HAZİRAN’DA

TBMM Başkanlığı için daha önce adı geçen Meral Akşener’in ismi Genel Başkan Devlet Bahçeli tarafından çizilirken, şimdi en güçlü aday olarak Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde çatı aday olan Ekmeleddin İhsanoğlu gösteriliyor. Yarın yapılacak yemin töreninin ardından 5 gün içinde Meclis Başkanı olmak isteyen vekiller dilekçelerini, TBMM Başkanlık Divanı’na iletecek. Meclis Başkanlığı için ilk tur oylama 28 Haziran’da yapılacak.
5 GÜN SÜRE VAR

Oylamalarda milletvekilleri gizli oy ile tercihlerini belirleyecek. Oylamanın seyrine göre diğer turlar, 5 gün içerisinde yapılacak. TBMM’nin 26. başkanının en geç 2 Temmuz’a kadar seçilmesi bekleniyor.

SALT ÇOĞUNLUK

TBMM Başkanlığı için her partinin aday çıkarması bekleniyor. İlk iki turda Meclis Başkanlığı seçimi için gerekli üye tam sayısının üçte ikilik çoğunluğu olan 367 sayısına, hiçbir partinin adayının ulaşması beklenmiyor. Salt çoğunluk olan 276 sayısının aranacağı 3. turda yeni Meclis başkanının seçilmesi bekleniyor.

AK PARTİ'DE ÖNE ÇIKAN İSİMLER

AK Parti’de Meclis Başkanlığı için Ayşenur Bahçekapılı, Ahmet İyimaya, Numan Kurtulmuş, Nabi Avcı, Mustafa Şentop’un isimleri geçiyor. AKP, kimi aday göstereceğine bu hafta yapacağı toplantılarda belirleyecek.

HDP’NİN ADAYI ÖNDER

HDP’nin TBMM Başkanlığı için Sırrı Süreyya Önder’i aday göstermesi bekleniyor. HDP’de Önder’in yanı sıra Celal Doğan ve Dengir Mir Mehmet Fırat’ın da adları adaylar arasında geçiyor.

CHP’DE KOÇ ÖN PLANDA

CHP’de ise Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Haluk Koç’un ismi ön plana çıktı. CHP’de TBMM Başkanlığı için adı geçen adaylar arasında Akif Hamzaçebi, Engin Altay ve Genel Başkan Yardımcısı Şafak Pavey de bulunuyor. CHP’de seçimlerin ardından, yemin töreninde TBMM’ye başkanlık edecek olan Antalya Milletvekili Deniz Baykal’ın TBMM Başkanlığı için aday olarak gösterilmesi fikri, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yaptığı görüşme sonrası değişti.

SON DAKİKADA ÇATI ADAY SÜRPRİZİ

MHP’de ise TBMM başkanlığı için ibre Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde çatı aday olarak gösterilen Ekmeleddin İhsanoğlu’na döndü. İhsanoğlu’nun yanı sıra Murat Başesgioğlu, Ruhsar Demirel, Yusuf Halaçoğlu’nun isimleri de TBMM Başkanlığı için geçiyor. MHP lideri Bahçeli, seçim sonrasında adı Meclis başkanlığı için anılan İstanbul Milletvekili Meral Akşener’in aday göstermeyeceklerini ifade etmişti. (Milliyet)

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim