• BIST 9878.09
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 27 °C
  • İzmir 25 °C

Olay fotoğraflar müdahaleyi gündeme getirdi

Suriye'de ortaya çıkan fotoğrafların ardından askeri müdahale yeniden gündeme geldi.
3 yıldır yerle bir edilen ve 150 binden fazla insanın katledildiği Suriye için sessiz kalan dünya ülkeleri, dün yayınlanan ve büyük yankı uyandıran fotoğraflarından sonra adım atmaya hazırlanıyor. Özellikle CNN ve BBC gibi dünyanın en önemli haber kaynaklarının bu fotoğrafları canlı olarak yayınlanmasıyla, dünya kamuoyunda büyük infial uyandırdı ve Beşar Esad'ın Lahey'de yargılanmasının artık kaçınılmaz olduğu iddiaları güçlü şekilde dile getirilmeye başlandı.
 
GUARDIAN: ESAD'A MAHKEME YOLU AÇILABİLİR
 
İngiltere'nin önde gelen gazetesi Guardian, Suriye'deki tutuklu isyancılara yönelik işkence ve cinayet vakalarının sistematik olarak gerçekleştiğine açıkça işaret eden bu fotoğrafların Esad ve Suriye hükümeti yetkililerine savaş suçları mahkemesinin yolunu açabileceğini yazdı.
 
FOTOĞRAFLAR, ESAD'A ÇALIŞAN ASKERDEN
 
Fotoğrafları daha önceden Esad'a çalışan ve taraf değiştiren bir asker kaydetti. İsmi gizlenen asker, fotoğrafların bulunduğu flaş bellekleri muhalif grupların temsilcilerinden birine teslim etti. Muhaliflere para ve silah desteğinde bulunan Katar'ın da devreye girmesiyle gündem olan fotoğraflar, Londra merkezli Carter-Ruck adlı hukuk bürosuna ulaştırıldı. Görüntülerin gerçek olduğu kanaatinin oluşmasıyla, 3 eski başsavcı görevlendirildi.
 
ASKERİ MÜDAHALE GÜNDEMDE
 
Suriye'deki dehşet görüntülerinin ardından Avrupa devletlerinin atacağı adım merak konusu. Kimyasal silah konusunda son derece hassas olan bu ülkeler, Esad'ın katliamının cezasız kalmamasından yana tutum sergilediği öğrenildi. Esad'a daha önce, kendi isteğiyle görevi bırakması önerisini yapan Fransa ve İngiltere gibi ülkeler, ortaya çıkan kanıtların ardından askeri müdahaleye daha sıcak bakıyor. Olası bir müdahale durumunda Türkiye'nin izleyeceği tutum da merak konusu.
 
MONTAJSIZ OLDUKLARI TESCİLLENDİ
 
Muhaliflerin girişimleri sonucunda, İngiltere'de savaş suçu ve insanlığa karşı işlenen suçlar konusunda söz sahibi uluslararası hukukçular ile adli tıp ve adli fotoğraflar konusunda uzman kişilerden oluşan özel bir komisyon kuruldu. Komisyonda, Birleşmiş Milletler tarafından daha önce savaş suçu işlemiş eski Yugoslavya Devlet Başkanı Slobodan Miloseviç ve Sierra Leona için kurulan özel mahkemelerde görevlendirilmiş savcı ve avukatlar da yer aldı.
 
Fotoğrafların ve diğer görüntülerin gerçek olup olmadığı ve üzerlerinde oynama yapılıp yapılmadığı konuları İngiltere'de bir laboratuvarda incelendi. İncelenen materyallerin tümünün müdahale edilmeyen gerçek fotoğraflar olduğu tespit edildi
 
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim