• BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 27 °C

O ülke en kalabalık ülke oluyor

O ülke en kalabalık ülke oluyor
Hindistan ve Çin… 1 milyar 400 milyondan fazla nüfusu ile dünyadaki 8 milyar kişinin üçte birinden fazlasını oluşturan iki komşu ülke. Fakat bu ülkeler arasındaki nüfus dengelerinin kısa sürede değişeceği ve Hindistan’ın ‘en kalabalık ülke’ unvanlı Çin’i geride bırakarak, ‘en kalabalık ülke’ olmaya aday tek ülke olacağı öngörülüyor.

Demografi uzmanları, Hindistan'ın dünyanın en kalabalık ülkesi olarak Çin'i ne zaman geçeceği ile ilgili net bir bilgi sunmuyordu. Ancak anketler, doğum ve ölüm raporları gibi verilerden elde edilen matematiksel hesaplamalar; Hindistan'ın nisan ayının ikinci yarısında dünyanın en kalabalık ülkesi olacağı yönünde.

ÇİN NÜFUSU 62 YIL SONRA İLK KEZ AZALDI

Birleşmiş Milletler nüfus verilerinin tutulmaya başlandığı yıl olan 1950'den bu yana dünyanın en kalabalık ülkesi olarak bilinen Çin, 7 yıl öncesine kadar uygulanan doğum kontrol politikasından geri adım atmasına rağmen ülke nüfusunun her geçen yıl düşüşünü engelleyemedi ve Çin nüfusu 62 yıl sonra ilk kez azaldı. Çin Ulusal İstatistik Bürosu’nun verilerine göre; ülke nüfusu 2022’de 850 bin düşerek 1 milyar 411 milyon 800 bine indi.

Hindistan'daysa son nüfus sayımı 2011'de yapıldı. Ülkede 2021'de yapılması öngörülen son sayım, COVID-19 pandemisi nedeniyle ertelenmişti.

EN KALABALIK ÜLKE SIRALAMASI DEĞİŞİYOR

Çin'in doğurganlık oranındaki düşüş, Hindistan'ın dünyanın en kalabalık ülkesi olma yolundaki gidişatı hızlandırdı. Yaşanan nüfus hareketliliği ise iki ülke arasındaki dengeleri değiştirebilir. Çin, yaşlanan nüfusuyla daha genç ve daha yüksek doğurganlık oranına sahip Hindistan’a karşı birincilik tahtından olabilir.

GİETEL-BASTEN: "ÖNEMLİ BİR DÖNÜM NOKTASI"

Ancak bu durum Halife Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'nden Profesör Stuart Gietel-Basten’e göre; Çin için iyi sonuçlar doğurmayacağını ve psikolojik olarak Hindistan'la diğer alanlarda ki rekabet de göz önünde bulundurulduğunda dünyanın en kalabalık ikinci ülkesi olacağını ifade etti. Bu durumun Çin için zor olacağını da kaydeden Gietel-Basten, şunları aktardı:

"Dünyanın en kalabalık ülkesi unvanının Hindistan'a geçmesi, insanlık tarihi açısından önemli bir dönüm noktası."

İstanbul Haber Ajansı


 

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim