• BIST 9883.92
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 27 °C
  • İzmir 24 °C

NATO ve ABD'ye net yanıt

Uzun menzilli füze savunma sistemi ihalesi konusunda en yetkili isim olan Müsteşar Bayar, bir grup gazeteciye yaptığı açıklamada şunları söyledi:
TÜRKİYE’nin uzun menzilli füze savunma sistemi ihalesini Çin’e vermesinin ardından NATO ve ABD’den gelen eleştirilere en net yanıtı Savunma Sanayi Müsteşarı Murad Bayar verdi. Bayar, “Biz NATO sistemini kesinlikle Çin ile paylaşmıyoruz, Çin sistemini kurduk diye Çin’e kablo ile bağlamadık” dedi.
 
MİLLİ ÜRETİM İÇİN ADIM OLACAK
 
“2006’dan beri yürüttüğümüz çalışmalarda bizim için üç kriter vardı. Operasyonel başarı, yerli sanayi katkısı ve maliyet. Bu kriterleri en iyi karşılayan Çin firması oldu. Edineceğimiz deneyimleri kendi milli sistemimizi üretmek için ara adım olarak kullanacağız. Türkiye’nin bu kararı doğrudur. Ciddi bir yerli katılım olacak. Ateşlenecek füzelerin neredeyse tamamı Türkiye’de üretilecek.
 
DİĞERLERİ 4 MİLYARI AŞTI
 
Biz bu ihaleyi 4 milyar dolar olarak hesaplıyorduk. Diğer firmalar tekliflerinde 4 milyar doları da aştı. Çin, 3.44 milyar dolar fiyat verdi. Ucuzu seçtik diye birşey yok. Çünkü Türkiye’nin uzun menzilli füze savunma konusunu kendi yetenekleriyle çözmesi gerekiyor. Bu sistemin lisansını almayacağız. Yani ihracatı olmayacak. 4 yıl içinde de tamamının TSK’ya teslim edilmesi planlanıyor.
 
KÜRECİK RADARI DA ENTEGRE OLACAK
 
Türk Hava Kuvvetleri’nin ortak hava savunma ağı var. Bunun üstünde de bir NATO savunma ağı var. Çin’den alınacak sistemin bu ağlarla entegrasyonunu bizim şirketlerimiz yapacak. Telsiz haberleşmesine kadar yerli olacak. Aselsan komuta kontrol sistemini, Roketsan da füzelerini yapacak. Kürecik’teki radar da Hava Kuvvetlerimizin ağına entegre durumda. Bu sistem konuşlandırılırsa o da entegre edilecek. “Sistemlerimize entegre olabilme” şartı ihalenin en başından beri zaten şartnamede vardı.
 
DOĞU BLOĞU ÖRNEĞİ
 
NATO ve ABD’den gelen eleştirileri (‘NATO üyeleri, NATO sistemi kullanmalı’) temenni olarak görüyoruz. Bugünün NATO üyesi eski doğu bloğu ülkeleri hala sovyet yapımı füze savunma sistemlerini ve radarlarını kullanıyor. Yunanistan da S-300 sistemi almıştı. 
 
RUSYA DEVRE DIŞI
 
Eğer sözleşmede bir sıkıntı doğarsa diğer firmalarla görüşülecek. 2. sırada Avrupa’nın Eurosam, 3. sırada ise ABD’nin patriot sistemi var. Patriot sisteminin teklifini bizzat ABD hükümeti verdi. Rusya listeden çıkarıldı. Bu sözleşmeyi büyük bir ihtimalle imzalayacağız.”
 
MİLGEM İPTALİNİN GEZİ İLE İLGİSİ YOK
 
Milli Gemi (MİLGEM) ihalesinin Koç grubundan alınmasıyla ilgili de konuşan Bayar, “İhalenin iptalinin siyasi süreçle ve yaşanan olaylarla ilgisi yok. Çünkü şikayetler ve ihale süreciyle ilgili incelemeler olaylardan önce başlamıştı. Müfettiş raporları da olaylardan önce geldi” dedi.
 
HER SİSTEM İÇİN BİR TABUR, 288 FÜZE
 
Edinilen bilgiye göre Çin’den 4 adet sistem alınacak. Her bir sistem için TSK’da ayrı taburlar oluşturulacak. Bu taburlar “mobil” olacak. Füzelerin konuşlandırmasını da TSK yapacak.Her sistem 3 bataryadan oluşuyor. 4 sistem içinde toplam 288 adet füze bulunuyor. Ancak Roketsan’ın yaptığı üretimlerle füze sayısı sürekli desteklenecek.
 
TÜRKİYE İÇİN ÖZEL ATIŞLAR
 
İhale sürecinde teklif veren ülkelere Hava Kuvvetleri Komutanlığı’ndan uzman bir heyetin gittiği ve füzelerle özel olarak atışlar yapldığı öğrenildi. Türk Hava Kuvvetleri heyeti, Çin’li firmadan füzenin havada uçan bir insansız hava aracını vurmasını istedi. Senaryoya göre füze hedefi başarıyla vurdu.
 
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim